avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Durata concediu de odihna diferita conform vechimii in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Durata concediu de odihna diferita conform vechimii in munca

Buna ziua, am o nelamurire: exista vreo reglementare legala in vigoare care sa monitorizeze zilele de concediu acordate salariatilor, sau este totul la latitudinea angajatorului? Ceea ce vreau sa intreb de fapt este urmatorul lucru: daca un angajat are o vechime de 25 de ani in munca, si unul, sa zicem, doar 5 ani vechime, este normal sa primeasca acelasi numar de zile de concediu de odihna pe an? La unele companii se acorda, conform contractelor colective de munca, zile de concediu in plus pe an pentru fiecare an lucrat 9sau 2 ani, etc), de exemplu, si mi se pare si logic: omul imbatraneste, poate are nevoie de alt timp de refacere la 50 de ani fata de timpul de refacere necesar la 25-30. In absenta unui contract colectiv de munca sau sindicat, intr-o companie simpla cu doar un reprezentant al angajatilor caruia oricum nu i se permite amestecul in deciziile de top management, exista vreo prevedere a codului muncii in acest sens? Ma gandesc ca trebuie respectat codul muncii indiferent de provenienta companiilor, atat timp cat functioneaza pe teritoriul tarii, corect?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:12, 18 Noiembrie 2014
Codul muncii actual precizeaza minimul de zile de concediu de odihna anual la care are dreptul un angajat. Diferenta de zile de CO in functie de vechime se poate acorda doar daca sunt prevederi in acest sens stipulate in CCM sau regulamentul intern al firmei.

ART. 145
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.


Inainte de revolutie codul muncii prevedea acordarea CO in functie de vechimea in munca, dar aceasta nu mai este in vigoare.
Nu exista o astfel de reglemntare decat pentru sectorul bugetar. Cei din sectorul privat pot prevedea asa ceva in c.i.m., in ccm aplicabil sau in reg.intern.
Multumesc. Mi se pare incorect dar...asta este legea, inteleg.
Multumesc mult.
Numarul de zile de concediu de odihna se poate negocia cu angajatorul fie la data incheierii contractului individual de munca fie pe parcursul executarii acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna angelica82 angelica82 Buna ziua. M-am angajat la Posta Romana ca factor rural in data de 9 martie anul in curs. Diriginta sustine ca nu as' avea dreptul la concediu decat dupa 11 ... (vezi toată discuția)
Concediu marinica71 marinica71 la cate zile de concediu am dreptul daca am 17 ani vechime? (vezi toată discuția)
Acordare zile de concediu in functie de vechime plus mobile plus mobile Buna ziua, va rog sa imi spuneti unde as putea gasi in CCM sau in Codul muncii cum se acorda zile in plus la concediul de odihna in functie de vechime, eu am ... (vezi toată discuția)