avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Taiere bonuri de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Taiere bonuri de masa

Buna ziua,
Ma intereseaza daca este normal sa se taie 13 bonuri de masa pentru 3 zile de concediu medical pe motiv ca absenteismul a fosta mare in firma?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:29, 17 Noiembrie 2014
Sigur nu este normal, absenta dvs fiind motivata.
Art. 11 din Normele de aplicare a Legii nr.142/1998 :
Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează distribuirea şi nu pot considera utilizat mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrată din luna pentru care s-a efectuat distribuirea. Nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariaţii:
a) îşi efectuează concediul de odihnă, potrivit Legii nr. 6/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor şi, respectiv, potrivit contractelor colective de muncă;

b) beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 6/1992, precum şi de zile festive şi de sărbătoare legale, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de muncă;

c) potrivit dispoziţiilor legale, sunt delegaţi sau detaşaţi în afara localităţii în care îşi au locul permanent de muncă şi primesc indemnizaţie zilnică sau lunară de delegare sau de detaşare;

d) se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, sunt absenţi de la locul de muncă ori se află în alte situaţii stabilite de angajator împreună cu organizaţiile sindicale sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.

Asadar, pe perioada concediului pentru incapacitate temporară de muncă nu se acorda tichete de masa.
Multumesc pentru raspuns.
Fiind vorba de luna octombrie (23 zile lucratoare), 3 zile au fost concediu medical,
si mi-au spus ca pentru restul zilelor (20) se da cate jumatate de bon pe motiv de absenteism mare in firma. Oricum s-a taiat si sporul de prezenta. Incredibil! Am primit o hartie pe care sa o completez unde scrie va rog sa imi inapoiati tichetele retinute. Am vorbit si cu alti colegi care au patit la fel luna tecuta si nu au primit nimic inapoi.
Depuneti acea solicitare la angajator si luati un numar de inregistrare. Daca nu primiti un raspuns la acea solicitare , atunci puteti sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichetele de masa in zilele libere agrigoroaeiirina agrigoroaeiirina un salariat cu program de lucru inegal. a lucrat in ziua de Sf. Andrei 2012. A recuperat aceasta zi in data de 9.01.2013. Pentru ziua de 9.01.2013 primeste ... (vezi toată discuția)
Corect - sau incorect in roi 22.08.2009 22.08.2009 Va rog frumos a-mi raspunde cit mai urgent ! Am inceput a complecta ROI cu modificarile intervenite prin noile reglementari ale Codului Muncii , in ... (vezi toată discuția)
Acordare bonuri de masa simona bogdan simona bogdan Sunt angajat al unei companii in care salariatii au fost trecuti pe un program de training de 4 luni si conform codului muncii primesc o indemnizatie de 75% ... (vezi toată discuția)