avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz de a ma prezenta in preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz de a ma prezenta in preaviz

In data de 12.11.2014 am primit o oferta de munca pe un salariu aproape dublu fata de angajatorul curent din partea unei companii ce nu opereaza in acelasi domeniu si am convenit cu posibilul angajator ca trebuie sa cer lichidarea la zi si fisa fiscala, urmand ca a doua zi sa incep lucrul, indeplinind formalitatile aferente (prot. muncii, analize medicale).
M-am prezentat la angajator (cel cu care nu mai doresc sa am vreo legatura) cu o cerere redactata si semnata de mine in baza art. 55 litera b, privind acordul ambelor parti, iar doamna de la resurse umane a refuzat de doua ori pe motiv ca ei nu practica asa ceva si am fost "constrans psihic" sa semnez o hartie tot in baza art. 55 lit b cu termen limita de 24.11.2014 considerand pe moment ca este singura solutie ca sa scap de acolo neavand cu cine ma intelege. Am incercat sa ii spun ca termenul se poate prescurta, dar m-a intrerupt spunand ca legea e interpretabila si ca viitorul angajator ma va astepta si va intelege ca sunt salariat de buna credinta.
AM FOST FRAIERIT ?
M-a intrebat de ce vreau sa demisionez inainte sa vina seful si asa mai departe, am spus ca evit, a repetat intrebarea si am enumerat art. 81 al. 3 care prevede ca nu sunt obligat sa enumar motivul prezentei cereri.
Intr-un final am cedat si am spus : Au aparut niste probleme financiare, care necesita un salar mai mare pe care sunt constient ca nu mi-l puteti oferi in momentul actual. A urmat o serie de intrebari precum : Te-ai certat cu cineva ? Nu te mai simti bine ? Nu te-ai acomodat ? Eu : E o decizie personala.
Daca nu ma prezint in perioada preavizului, ce se intampla ? Acesta urmand a expira in data de 24.11.2014
Data pana la care ar fi trebuit sa mai lucrez prevedea : 4 zile munca, 5 zile concediu odihna si 3 libere conform planificarii care o am intr-un exemplar tipizat acasa.
Dar superiorul ierarhic a tot repetat ca ii trebuie oameni si ca trebuie sa lucrez, sa nu imi acorde restul zilelor si eu sa beneficiez doar de 4 zile libere fara mentiunea concediului de odihna, iar restul sa le lucrez.
Intrebarea mea este, de ce nu si-a angajat oameni in perioada cand eram angajat ? Este obligat cumva sa isi asigure efectivul ? Nu inteleg cum putea functiona un raion cu 3 oameni la program de 8 ore. De ce uneori, ma planificase singur pe tura in zile dificile cu flux mare de clienti, iar eu ajungeam acasa epuizat fizic. De multe ori plecam din schimbul 2 in 1 iar pana acasa faceam 1 ora si de-acasa pana la lucru tot 1 ora.. deci repausul era practic de 6 ore. Stau la mare distanta de job, iar asta implica de multe ori resurse financiare pe care nu le mai pot suporta de ceva timp, mai ales cand merg in schimbul 1. La plecare din schimbul 2 astept circa 25 de minute dupa tramvai, dar ce fac daca vine iarna si angajatorul nu asigura transport ? Cum m-as putea intretine din 691 lei pe luna in conditile in care eu voi fi nevoit sa imi cumpar mai multe haine si incaltari groase care nu costa in total cativa zeci de lei, e vorba despre 2-300 de lei, iar cu restul voi fi nevoit sa imi asigur hrana si eventuala plata unor utilitati. Este acesta un aspect viabil in motivarea la viitorul angajator a unei posibile figurari in REVISAL cu 3 nemotivate ? repet, mi-a oferit aproximativ 1300 lei si transport ceea pe perioada iernii este foarte benefic pentru mine si evident ca am de gand sa raman pe termen lung in asemenea conditii (nu voi mai lucra in frig, caruia de la un timp nu ii mai pot face fata asa de usor ca inainte, imunitatea scade, slabesc foarte usor, crize de somn in timpul zilei), oare va tine cont ca am dat curs ofertei sale in detrimentul altora mai putin avantajoase ?

Cu respect !
Ultima modificare: Vineri, 14 Noiembrie 2014
sebastian069, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:09, 18 Noiembrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
gabrielaC5 a scris:

In situatia in care va aflati, mai importante sunt relatiile cu noul angajator. Decizia de a parasi locul actual de munca a fost luata, mai ramane de vazut si cum se va incheia aceasta ''colaborare'', in cel mai rau caz, cu o desfacere disciplinara a cim.

Daca noul angajator este serios in privinta dvs, atunci puteti sa-i spuneti sa inceapa procedura de angajare, pentru ca va dura ceva timp, nu se poate face totul de azi pe maine, si sa incheiati contractul de munca. Acesta se poate incheia si mai inainte, dar se va specifica in cuprinsul lui data la care va incepe efectiv activitatea.


Toata stima, doamna Gabriela !
Multumesc pentru clarificare. Angajatorul mi-a spus ca : Atunci cand ai buletinul semnam, in aceeasi zi efectuezi analizele la sediul nostru, avand un cabinet specializat cu asa ceva si vei efectua protectia muncii. Deci .. urmatoarea zi aferenta semnarii echivaleaza cu prima zi de munca .

Seara frumoasa :D
gabrielaC5 a scris:

In situatia in care va aflati, mai importante sunt relatiile cu noul angajator. Decizia de a parasi locul actual de munca a fost luata, mai ramane de vazut si cum se va incheia aceasta ''colaborare'', in cel mai rau caz, cu o desfacere disciplinara a cim.

Daca noul angajator este serios in privinta dvs, atunci puteti sa-i spuneti sa inceapa procedura de angajare, pentru ca va dura ceva timp, nu se poate face totul de azi pe maine, si sa incheiati contractul de munca. Acesta se poate incheia si mai inainte, dar se va specifica in cuprinsul lui data la care va incepe efectiv activitatea.


Deci desfacerea disciplinara in temeiul articolului 61 lit. a din Codul Muncii nu va avea niciun efect asupra contractului semnat anterior pronuntarii ?
sebastian069 a scris:

Concret, ce trebuie sa fac ? Cine a mai patit asa ceva ? Nu vreau sa pierd o oportunitate

Din ce inteleg eu nu prea cred ca ai semnat act aditional de incetare contract, deci nu prea e valabil. Ca termenul de 24 sa fie valid ar trebui depusa demisia, pe care ei sa ti-o semneze. Daca nu vor, ea se trimite prin posta cu confirmare de primire si continut declarat.
Pentru cele 4 zile pe care le ai de efectuat depune cerere scrisa de concediu fara plata. Nu mai are ce-ti face in cazul acesta, concediul fara plata e un drept absolut al salariatului . Mai ales ca mai ai putin pana pe 24.
Nu ti se va putea desface contractul pe motive disciplinare in aceste conditii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Noiembrie 2014
adema1980, utilizator
Am semnat un act in baza art. 55 litera b privind acordul partilor cu un numar de inregistrare din 13.11.2014, care prevede incetarea contractului in 24.11.2014. Am primit si o copie. Existand riscul ca sa renunte angajatorul mai repede, am numerat acest aspect : si a zis ca legea e interpretabila. A incercat sa ma minta spunandu-mi ca nu ma voi putea angaja atata timp cat figurez ca si activ undeva. Defapt... pot sa ma angajez oriunde, oricand potrivit CM.
Oricum, e tardiv sa depun o cerere de concediu fara plata, e tardiv sa trimit o cerere cu confirmare de primire, pot spune c-am trimis gol plicul, iar eu nu pot demonstra ce a fost in el fiindca e interzis sa filmez intr-un spatiu privat precum posta, chiar si cu o camera ascunsa, cand as face dovada la servici ca am trimis-... "ma pot da in gat" la posta. Eventual o expertiza poligraf in instanta, dar necesita mult timp, iar ei nu cred ca isi vor pierde "timpul pretios", am inteles ca potrivit art. 270 din C.M. sunt prevazute urmatoarele : Salariatii raspund patrimonial in temeiul, in temeiul normelor si raspunderii civile contractuale, pentru pagubele produse angajatorului din vina salariatului si in legatura cu munca sa.
Teoretic, o paguba trebuie rezultata din evidente contabile, sa fie efectiva, nu se poate prezuma ca o neprezentare a produs pagube de o anumita suma in bani, acest lucru nedandu-i dreptul angajatorului sa aprecieze cuantumul lor. Conform articolelor 269-270, angajatorul si nici eu nu putem pretinde daune morale.

Sa-nteleg ca mai mult decat un 3 zile in REVISAL si o convocare la consiliul de disciplina nu pot pati ? Se poate dovedi a fi nula o actiune in instanta din partea angajatorului ? Efectiv altceva decat "preavizul" nu am semnat si conform neprezentarii am ma subscriu abaterii disciplinare neproducand efecte asupra unui contract semnat antepronuntarii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Noiembrie 2014
sebastian069, utilizator

Alte discuții în legătură

Refuz cerere incetare activitate cristina29 cristina29 Buna ziua! In cazul in care un salariat face cerere de incetare a activitatii (din motive personale), dar angajatorul nu i-o accepta, ce se intampla? (vezi toată discuția)
Art 55 b vladuro vladuro Buna Seara.Am si eu o mica problema va rog din suflet sa-mi raspundeti,maine la ora 07:00 trebuie sa iau decizia.Lucrez de 2 ani de zile la o firma si m-am ... (vezi toată discuția)
Preaviz luciacita luciacita Buna ziua, Ce se intampla daca nu pot sta in preaviz, iar actualul angajator nu este de acord sa plec fara preaviz. As putea sta doar 10 -12 zile nu 20 cat ... (vezi toată discuția)