avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art 55 b
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art 55 b

Buna Seara.Am si eu o mica problema va rog din suflet sa-mi raspundeti,maine la ora 07:00 trebuie sa iau decizia.Lucrez de 2 ani de zile la o firma si m-am hotarat sa imi dau demisia.I-am spus unuia dintre sefi ca vreau la zi sa fie demisia(am primit o oferta de 5x mai buna)El mi-a spus ca se poate doar cu preaviz pentru ca am contract nedeterminat...Atunci eu am spus ca nu mai merg si el mi-a raspuns ca RH imi va desface contractul disciplinar urmand sa am probleme la viitorul loc de munca etc.Am citit pe internet ca se poate da demisia fara preaviz cu acordul ambelor parti.Sa schimbat codul muncii?erau vechi posturile ce le-am citit sau inca se poate prin ambele parti? va rog sa-mi raspundeti sa stiu ce sa spun maine...Tin neaparat sa semnez demisia maine si sa nu am chestia disciplinara.Va multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:53, 21 Decembrie 2012
Nu exista aceasta sintagma "demisia la zi". Este incorecta.
Demisia poate fi cu sau fara preaviz.
Daca va dati demisia trebuie sa stati in preaviz, cu exceptia cazului cand angajatorul renunta partial sau total la preaviz.

Art. 55 lit. b din Codul muncii se refera la incetarea c.i.m cu acordul partilor. Aceasta se poate realiza numai cu acordul angajatorului, spre deosebire de demisie care nu necesita acordul angajatorului, fiind actul unilateral de vointa al angajatului.

Angajatul poate demisiona fara preaviz si daca angajatorul nu si-a respectat obligatiile asumate prin c.i.m.
Demisia este una si incetarea CIM cu acordul partilor este alta.
Puteti sa depuneti la angajator cerere de incetare CIM cu acordul partilor la o data cu care cadeti de acord. Dar daca angajatorul v-a spus de preaviz, nu prea cred ca va fi de acord sa va lase sa plecati de azi pe maine.
Daca va depuneti demisia, angajatorul poate solicita efectuarea preavizului stabilit in CIM. Bineinteles, daca vrea, poate renunta la preaviz, dar nu-l puteti obliga.
Daca dvs. nu efectuati preavizul si plecati oricum, va pune absent nemotivat si face desfacerea CIM cu abatere disciplinara. Aceasta va fi inregistrata la ITM si va ramane la dosarul dvs. Dar in zilele noastre, nu mai are asa mare importanta ca pe vremea cand se scria in carnetul de munca si toti angajatorii se fereau sa angajeze astfel de salariati.

Codul muncii:

ART. 55
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.

Demisia

ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.


Ultima modificare: Joi, 20 Decembrie 2012
ana-cer, moderator
Va multumesc pentru raspunsuri.Chiar folositor site-ul!!! O seara placuta va doresc in continuare.
@ ana_cer

.... Daca dvs. nu efectuati preavizul si plecati oricum, va pune absent nemotivat si face desfacerea CIM cu abatere disciplinara. Aceasta va fi inregistrata la ITM si va ramane la dosarul dvs......



Care este temeiul legal al sustinerii dvs privind inregistrarea la ITM ?
Angajatorul depune fisierul Revisal in care este trecut temeiul legal de desfacere a CIM.
La asta m-am referit.

Alte discuții în legătură

Demisia ioanaep ioanaep Buna ziua, Am urmatoarea situatie. Vreau sa-mi dau demisia dar angajatorul nu vrea inca sa-mi desfaca contractul de munca. Motivul pentru care am cerut ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii petryk10 petryk10 bunaseara. am si eu o intrebare si va rog sa imi raspundeti cat de repede se poate. prietena mea lucreaza la o firma full time. in contract e stipulat ca in ... (vezi toată discuția)
Demisie contract de 2 ore/zi cerb cerb Sunt student si am contract pe proiecte cu salarizare si prezenta de 2 ore zi.Programul s-a extins la peste 8 ore zi fara nici un contract separat sau ... (vezi toată discuția)