avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare concediu de odihna

Buna ziua.
Va rog sa imi spuneti daca o persoana care s-a aflat pe o perioada de 319 zile in incapacitate temporara de munca poate beneficia de concediu de odihna la intoarcerea la serivici dupa ce a lucrat doar 30 de zile in anul acesta? Exista un temei legal?
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 08:32, 22 Noiembrie 2014
In conformitate cu Art. 145 din Codul Muncii:
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.

In conformitate cu prevederile Directivei CE 2003/88, durata concediului medical nu reduce durata concediului de odihna cuvenit.
Prin urmare perioada in care salariatul s-a aflat in concediu medical este considerata perioada lucrata, fiind luata in calcul la stabilirea duratei perioadei lucrate, proportional cu care se acorda concediul de odihna.
Hotararea preliminara pronuntata de Curtea Europeana de Justitie privind interpretarea dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/88.
Curtea a statuat in 2009 ca lucratorul nu-si pierde dreptul la concediu de odihna in cazul in care chiar tot anul calendaristic el s-a aflat in concediu.



Multumesc pentru lamuriri.
As mai avea o nelamurire: In aceasta situatie are prioritate aplicarea prevederilor Directivei CE sau a Codului muncii?
Are prioritate prevederile Directivei Europene.

Art.148 alin.(2) din Constitutia Romaniei: Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Detalii gasiti aici :
[ link extern ]

E ok. M-am lamurit intre timp, conform art.5 din Noul Cod civil normele dreptului european se aplica in mod prioritar
Multumesc mult ptr. lamuriri.

Alte discuții în legătură

Articolul 140 alin (2) din codul muncii si legislatia europeana ContSters196669 ContSters196669 Sunt convinsa ca la toate firmele unde Contractul Colectiv de Munca nu prevede altfel se aplica art. 140 alin. (2) din Codul muncii potrivit caruia durata ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu de odihna mariams70 mariams70 Buna dimineata, vreau sa intreb daca pe parcursul anului am avut doua luni de concediu medical e corect ca patronul sa-mi reduca numarul zilelor de ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza concediul de odihna corinuta corinuta Daca un salariat are dreptul la 21 de zile concediu de odihna, si pe parcursul acelui an va fi in concediu medical 3 luni, la cate zile de concediu de odihna ... (vezi toată discuția)