avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFI
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFI

Ce obligatii financiare are o persoana PFI? Ce legislatie trebuie consultata pentru infiintarea PFI?
Cel mai recent răspuns: PaulHaiducu , utilizator 16:19, 17 Noiembrie 2014
Despre ce activitate este vb?
Vorbim de PFA sau o activitate ce se poate desfasura independent, care nu necesita inscrierea in registrul comertului?
Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
ContSters44758, utilizator
OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, pot deveni persoane fizice autorizate orice cetateni romani sau ai unor state membre UE, care au implinit 18 ani, nu au savarsit infractiuni economice si au pregatire profesionala in domeniul in care vor sa fie autorizati.
De asemenea, solicitantul trebuie sa aiba un sediu profesional asupra caruia sa detina un drept de folosinta si sa declare, pe propria raspundere, ca indeplineste conditiile de functionare din punct de vedere al legislatiei din domeniile sanitar, sanitar-veterinar, protectia mediului si protectia muncii.

Pentru infiintare mergeti la Registrul Comertului cu urmatoarele documente:
1. Cererea de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii si anexa nr. 1referitor la inregistrarea fiscala, ambele in original, formular dupa sit-ul RC;
2. Dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei (original); Este primul pas care trebuie sa-l faceti la R.C., pentru a putea rezerva o denumire, va sunt necesare urmatoarele documente: o cerere de verificare disponibilitate si/sau rezervare firma, o fotocopie a actului de identitate si dovada ca ati achitat taxa de registru, in valoare de 10 lei.
3. Carte de identitate sau pasaport (fotocopie certificata olograf de catre titular privind conformitatea cu originalul);
4. Documente care atesta drepturile de folosinta asupra sediului profesional/punctelor de lucru (copie legalizata sau copie certificata de parte);
5. Daca este cazul, avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 230/2007 (completat pe formular-tip, original);
6. Specimenul de semnatura al persoanei fizice autorizate (original);
7. Informatiile din cazierul fiscal (se obtin de catre oficiul registrului comertului de pe langa tribunal);
8. Declaratia-tip pe propria raspundere care sa ateste indeplinirea conditiilor legale de functionare prevazute de legislatia speciala din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii (original) – model 1 sau model 2.
9. Daca este cazul:
- precizare din care sa rezulte ca titularul dreptului de proprietate intelege sa afecteze folosinta spatiului in vederea stabilirii sediului profesional al persoanei fizice autorizate (declaratie, etc.);
- declaratia privind patrimoniul de afectatiune, in original, si documentele care atesta efectuarea varsamintelor sau calitatea de proprietar, dupa caz (copii certificate de parte);
- documentele care atesta pregatirea profesionala (fotocopii certificate olograf);
- documentele care atesta experienta profesionala (fotocopii certificate olograf);
10. In cazul persoanelor fizice care desfasoara activitate economica autorizata si recunoscuta intr-un alt stat membru al UE sau al Spatiului Economic European, documentatia care atesta functionarea legala, obtinuta in celalalt stat (fotocopie si traducere in limba romana certificata olograf).
11. Dovezile privind plata taxelor de registru. Taxele legale pot fi achitate in numerar sau cu card bancar la casieriile ORC, precum si cu mandat postal sau ordin de plata.


Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic

Accesati:
[ link extern ]
MEDIC STOMATOLOG
Cod CAEN - 8623 Activitati de asistenta stomatologica


Ce obligatii financiare are o persoana PFA sau II.

Impozitarea PFA: sistem real sau norma de venit

Persoanele fizice autorizate datoreaza la bugetul de stat impozit pe venit de 16%. PFA-urile care desfasoara activitati independente pot opta pentru doua modalitati de impozitare: in sistem real sau norma de venit.

Norma de venit reprezinta o suma fixa stabilita anual de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale, in functie despecificul activitatii si de zona in care se desfasoara activitatea, cu conditia ca acea activitate sa se regaseasca in nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care isi desfasoara activitatea individual”.

Practic, PFA cu norma norma fixa de venit datoreaza impozit 16% (cota unica) din respectiva norma, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate, in timp ce PFA care opteaza pentru sistemul real de impozitare datoreaza cota de 16% la veniturile nete totale.

“In cazul in care PFA opteaza pentru norma de venit si obtine venituri nete mai mari, atunci va fi in avantaj platind 16% raportat la norma de venit. In cazul in care s-a optat pentru norma de venit si se obtin venituri nete mai mici, atunci va datora un impozit mai mare decat cel calculat asupra veniturilor nete”.

In plus, Codul Fiscal precizeaza la art. 49 ca, in cazul in care venitul net se determina pe baza normelor de venit, contribuabilii nu au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla pentru activitatea respectiva.

PFA cu activitati independente sunt asigurate obligatoriu in sistemul de sanatate si trebuie sa achite o contributie de 5,5% din venitul impozabil neplafonat.

PFA datoreaza integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca, stabilita prin lege. Cota pentru contributia de asigurari sociale pentru conditii normale de munca este de 26,3%”,



Ultima modificare: Luni, 17 Noiembrie 2014
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Infiintare pfa Serious cta Serious cta Buna ziua! As dori sa stiu care sunt pasii pentru infiintarea unui PFA. Multumesc! (vezi toată discuția)
Infiintare pfa - cresterea animalelor crysionela crysionela Buna, Care sunt actele necesare pentru infiintarea unei asociatii de cresterea a animalelor? As mai vrea sa stiu si actele necesare pentru infiintarea ... (vezi toată discuția)
Pfa inspector resurse umane terezbarbu terezbarbu Buna ziua, am urmat cursul de Inspector de Resurse Umane. Pe baza diplomei obtinute pot sa ma autorizez ca PFA. Care sunt pasii pe care trebuie sa-l parcurg? ... (vezi toată discuția)