avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sotul jucator de pacanele ameninta ca-mi ia tot din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sotul jucator de pacanele ameninta ca-mi ia tot din casa (la partaj)

Buna seara. Am nevoie de niste sfaturi serioase. Nu am pe cine sa intreb si am incredere in forumul asta. Mi-e greu sa scurtez povestea dar o sa incerc.

Sotul meu e jucator de pacanele de 2 ani. Suntem impreuna de 13 ani, iar pana acum 2 ani nu a dat semne ca ar avea probleme cu dependentele sau probleme psihice. E cadru militar si e genul e om “sclav”, care nu incalca normele societatii. Evita sa fie altfel, de frica gurii lumii. Era un om calm, optimist, vesel, cu multi prieteni, al carui vis era sa aiba un serviciu stabil cu pensie asigurata, sotie si copii. Pentru el e esential sa fie bine vazut in societate, respectat. El nu risca nimic niciodata, urmarea numai stabilitatea, siguranta. Era un om superficial, care privea lucrurile per ansamblu, la modul general.

Eu sunt opusul – sunt invatata sa-mi castig banii pe cont propriu, nu suport sa am sefi, vreau o afacere de succes, uneori risc, nu am prieteni (ci doar amici) pentru ca nu am incredere in oameni, nu-mi doresc copii, sunt perfectionista, cu atentie la detalii. Cam asta e, in mare, psihologia fiecaruia. Cu toate astea, intre noi a fost o dragoste maxima, ca-n povesti, cu suflete pereche, etc.

E, lucrurile au inceput sa se imputa acum 2 ani, cand a fost rugat de un coleg sa cumpere niste bilete la pariuri sportive. De la pariuri a ajuns la masinile de poker iar dupa primul castig a devenit “dependent”. Pun intre ghilimele pentru ca nu stiu sigur daca este jucator-problema sau jucator compulsiv. Sper din tot sufletul sa nu fie compulsiv pentru ca am citit ca rata de “vindecare” e de 2% (abstintenta doar 1 an de zile), restul ajung in puscarie sau se sinucid.

La inceput juca 10-20 lei si castiga cateva sute de lei odata si venea laudandu-se acasa. Eu ma bucuram pentru el si-l incurajam sa mai joace. Juca o data pe saptamana si mai mult castiga decat pierdea, din ce-mi spunea el.

Dupa cateva luni era ferm convins ca a invatat sa pacaleasca masinile si sa castige. Baga din ce in ce mai multi bani, castiga cam cat pierdea. A inceput sa se gandeasca numai la asta, facea strategii in gand. Nu vorbea despre masini dar se vedea ca e mereu cu gandul in alta parte cand vorbeam cu el.

Si tot asa pana a inceput sa piarda masiv. De cateva ori a luat ultimii 200 lei din casa, fara sa ma intrebe, si i-a pierdut. Banii trebuia sa ne ajunga pana la salariu, inca 2 saptamani. Apoi venea cu mai putini bani la salariu acasa si ma mintea ca a imprumutat diversi colegi care nu ar mai fi avut ce sa le dea de mancare copiilor. De fiecare data, dupa cateva zile imi marturisea ca m-a mintit. Eu am crezut ca a fost fraier, a patit-o si si-a invatat lectia. Am zis ca na... se mai intampla, a facut si el mici prostii, vom trece peste.

E, asta pana cand si-a jucat tot salariul prima oara. A pierdut cam 1500 lei, a imprumutat 2000 de la tatal lui ca sa avem din ce trai. Nu ne-am mai descurcat cu banii si asa ca a marit un credit la banca pentru a ne acoperi datoriile la parintii lui. Problema e ca nu i-a dat niciun ban tatalui, ci i-a jucat. A plans, s-a tavalit pe jos, a jurat, a implorat si am zis ca e ultima oara. A facut un descoperit de cont la banca pentru a achita din datorii. In luna aia mi-a mers bine si am castigat 4000 lei. M-am dus a doua zi cu el si am achitat datoria la banca.

Cateva luni a fost liniste si pace. Dupa un timp incepea sa intarzie o ora de la munca, sau statea la piata 2-3 ore in loc de 30 minute. Gasea mereu scuze. Parea sincer.

Intre timp eu mi-am pierdut jobul, nu mai aveam venit.

Intr-o dimineata ma trezesc si il vad cum iese pe usa cu rucsacul. Nu stiam unde se duce, n-am intrebat. Mi-am facut cafeaua si cand am deschis telefonul am gasit SMS de la el cu “Adio”. Atunci am avut primul soc zdravan. Nu raspundea la telefon... Mama mi-a spus ca a vorbit cu ea inainte sa plece si i-a spus ca am hotarat noi de comun acord sa ne despartim pt ca eu nu spal, nu fac curat, nu gatesc, nu fac copii, sunt vegetariana, ingrijesc animale, etc, etc. Nu pricepeam absolut nimic! Cand mi-a dat prin cap sa verific cutiuta cu inelul meu de aur, am vazut ca disparuse. Atunci mi-am dat seama.

Intr-un tarziu a recunoscut la telefon ca a pierdut salariul, plus 1000 lei imprumutati de la colegi ca sa-i joace si sa-si recupereze salariul, plus banii de haine de la armata.

A plecat cateva zile din oras, la parintii lui. Cateva zile mi-a spus ca e vina mea, ca de cativa ani nu mai e fericit cu mine, ca sunt asa si pe dincolo, ca nu mai sunt aceeasi persoana, etc. Plangeam dupa el si l-am acceptat inapoi. A venit acasa comportandu-se ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Am aflat ca de cateva luni ii crescuse salariul de la 1500 lei, la 1900 lei, dar tinea secret. A jurat, implorat, cerut iertare si tot tacamul. A facut alt credit de cateva mii de lei, la care a trebuit sa semnez si eu, ca sotie. Atunci am intrebat la banca daca cumva vor veni sa-mi ceara banii daca el moare si mi s-a spus ca da. Am ezitat dar am semnat. (Un coleg de-al lui tocmai se impuscase in cap la locul de munca dupa ce daduse gaura de 500 milioane lei vechi la un CAR pe care-l administra.)

Au trecut alte 3-4 luni linistite. Consideram ca e in perioada de refacere. I-am gasit job project-based pentru timpul liber. Castiga banuti si ii placea. Totul parea sa fie ok; in curand poate reusea sa achite datoriile. Din pacate s-a repetat faza. In septembrie, intr-o zi cand nu raspundea la telefon de ore bune... a venit acasa tacut si a inceput sa-si faca bagajul. L-am intrebat ce a facut si mi-a raspuns “Ce stiu eu sa fac mai bine...”. Jucase salariul, plus 2000 lei imprumutati de la un coleg.

Lacrimi, saracie, dormit la locul de munca, rusine maxima de colegi si subalterni, umilinta, depresie, apropos-uri de sinucidere, declaratii de dragoste, etc.

De data asta nu l-am mai putut accepta inapoi. A trebuit sa faca inca un credit. I-am spus sa stea cu chirie undeva un an de zile, timp in care sa se gandeasca, sa stea el cu gandurile lui, sa se puna pe picioare, sa-si acopere datoriile si dupa aia poate ne impacam. Noi ne iubeam foarte mult si a ramas ca-l sprijin cu ce pot, desi eram cam leftera de cand nu mai castigam bani, iar el plin de datorii. Datoriile la parintii mei, cu taxele, ajunsesera la 2100 lei. Parintii mei sunt pensionari si nu avem centrala pe gaze.

Dupa putin timp vine la mine in casa neinvitat ca sa-si ia niste haine. Era beat si furios. Mi-a zis sa ma gandesc ce mai am de valoare prin casa si sa amanetam, ca poate am si eu nevoie de bani. I-am spus ca nu amanetez nimic din lucrurile mele, ca n-am innebunit. Atunci mi-a spus ca am lantul de aur de la gat si alte bijuterii si ca el mi le-a luat cadou si deci are si el parte la ele. Am ramas masca! I-am spus ca e lantul meu, care mi-e foarte drag, pentru care am facut sacrificii ca sa mi-l cumpar, si ca nu i-l pot da. A zis ca atunci sa-i dau partea lui din Smart TV, sifonier, pat si calculator. I-am zis ca nu se poate asa ceva pentru ca partea lui e cheltuita demult la pacanele. A insistat cu bijuteriile si pentru ca am vrut sa vad ce face, daca vorbeste serios, i-am dat bijuteriile mele din aur. Se facea ca ezista, ca ii pare rau si a zis ca nu le va amaneta, ca o sa le tina aproape de inima lui si o sa doarma cu ele, iar la momentul potrivit o sa mi le dea inapoi. A plecat cu ele. Nu-mi venea sa cred. Tarziu mi-a recunoscut ca le amanetase cum plecase de la mine.

E, mai departe treaba a stat in felul urmator: insista sa-i dau hainele si incaltamintea, dar eu i-am spus ca i le dau cand imi inapoiaza bijuteriile. Costa 500 lei sa le scoata de la amanet. Mi-a inapoiat cercei, i-am dat o parte din haine si urma zilele trecute sa-mi aduca lantul ca sa-i mai dau din haine.

Noi intre timp ne vedeam la o cafea, la doua zile. Discutam linistiti. El continua sa fie foarte gelos si insista sa ne impacam mai repede, ca nu poate sta singur, etc.

Lucrurile, insa, au luat o intorsatura foarte nasoala. Avea momente cand imi spunea ce mult ma iubeste si cat insemn pentru el si plangea, dupa aia devenea gelos ca vorbesc cu diversi pe Facebook, apoi devenea furios si trecea la amenintari urate. Nu vroia sub nicio forma sa divortam. A spus ca daca ma prinde cu altul, ne va face foarte mult rau. Mi-a spus ca proprietarul casei unde sta cu chirie a fost securist iar apoi politist care facea filaje. Aceasta persoana i-ar fi spus sotului ca oricand poate da un telefon si trimite niste oameni la mine in casa pentru a lua tot ce crede sotul ca-i apartine. Mi-a spus de mai multe ori asta.

Acum 2 zile m-a amenintat din nou si a incercat sa ma controleze, sa ma puna iar la punct. Nu am mai rezistat si i-am spus ca daca nu vine in 30 minute cu lantul, ii fac bucati hainele. Mi-a intors spatele si m-a durut foarte tare asa ca am facut ce am zis. I-am aruncat toate hainele si incaltamintea pe burlan.

A spus ca daca ii arunc hainele o sa faca plangere pentru distrugere si o sa ceara despagubiri si ca, orice-as face, voi pierde, pentru ca nu pot dovedi ca el e jucator de pacanele si ca a pierdut banii la jocuri, si ca o sa-mi ia tot din casa.

Problema mea asta este! Pot dovedi ca a pierdut toti banii respectivi la jocuri? Am 90% din convorbirile cu el la telefon sau pe chat-uri/SMS inregistrate. Ar fi acceptate la un proces?

Cum pot preveni sa ceara partaj si sa ia obiecte din casa? Ce as putea face ca sa scap de el? M-a terminat psihic. Nu mai dorm noptile. Nu mai pot lucra nimic, nimic, nici macar ce-mi facea placere si ma relaxa. Merg la cumparaturi si imi dau lacrimile in magazine. Nu sunt in stare sa port o discutie cu nimeni, nu imi mai vad viitorul, nu mai am directie.
Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2014
sierra, utilizator
Cel mai recent răspuns: sierra , utilizator 15:37, 24 Februarie 2015
Există în codul civil câteva articole care v-ar putea ajuta într-o eventuală acțiune civilă.Ele se referă la protejarea bunurilor și a locuinței familiei:
Actele de dispoziţie care pun în pericol grav interesele familiei

CAPITOLUL VI
Drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale soţilor

(1) În mod excepţional, dacă unul dintre soţi încheie acte juridice prin care pune în pericol grav interesele familiei, celălalt soţ poate cere instanţei de tutelă ca, pentru o durată determinată, dreptul de a dispune de anumite bunuri să poată fi exercitat numai cu consimţământul său expres. Durata acestei măsuri poate fi prelungită, fără însă a se depăşi în total 2 ani. Hotărârea de încuviinţare a măsurii se comunică în vederea efectuării formalităţilor de publicitate imobiliară sau mobiliară, după caz.
(2) Actele încheiate cu nerespectarea hotărârii judecătoreşti sunt anulabile. Dreptul la acţiune se prescrie în termen de un an, care începe să curgă de la data când soţul vătămat a luat cunoştinţă de existenta actului.
(3) Dispoziţiile art. 346 şi 347 sunt aplicabile în mod corespunzător.

Art. 321

Noţiune

(1) Locuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii.

(2) Oricare dintre soţi poate cere notarea în cartea funciară, în condiţiile legii, a unui imobil ca locuinţă a familiei, chiar dacă nu este proprietarul imobilului.
Vă puteți adresa instanței de tutelă solicitând luarea unor măsuri de genul celor prezentate mai sus.

Mi-e greu sa scurtez povestea dar o sa incerc.


Ori nu ati reusit, ori nu stiu cum ar fi aratat in varianta lunga B-).
In toata pagina nu ati zis ce aveti de impartit la un eventual partaj, in afara de datorii, mai aveti ceva de impartit ? Casa in care locuiti , a cui e ?
Ce as putea face ca sa scap de el?

Primul pas e divortul, puteti apela la psiholog sa va intariti un pic pentru perioada urmatoare. Cereti in instanta si un ordin de restrictie si protectie daca devine violent.. ii puteti face si plangere pt amenintare, insa trebuie dovedit.


Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2014
gi-jane2, moderator
Am incercat sa scurtez cat am putut si sa spun esentialul. Fiecare detaliu e relevant pentru alte detalii, etc. De exemplu e relevant faptul ca el acum spune tuturor ca eu eram o nevasta rea si ca din cauza mea juca la pacanele. Eu, in cazul asta, cum as putea sa strang declaratii de la cei care l-au imprumutat si care stiau ca joaca, daca ei acum cred ca eram o curva nenorocita care-l manca de bani, nu muncea si statea toata ziua cu cracii-n sus?!

Intr-o noapte dadea de inteles ca se sinucide, ca l-am distrus. L-am sunat repede pe tatal lui sa-l rog sa il sune, sa il opreasca, si am primit raspuns ca "Si eu ce sa-i fac daca vrea sa se sinucida? Nu pot sa-l opresc. E treaba voastra ce faceti. Il sun maine dimineata.". A doua zi, dupa ce au vorbit, tatal lui mi-a aruncat in fata ca de ce imi cumparam farduri de 50 lei la 2 zile? Deci...

Repet, am inregistrarile convorbirilor cu el, iar in unele recunoaste ca juca, adica se subintelege din replici. Le pot folosi?

Casa, din fericire, este a parintilor mei. Am locuit cu ei; aveam camera noastra; el avea mutatie aici.

In timpul casniciei am cumparat cateva obiecte de valoare. O parte le-am folosit impreuna, o parte le-am cumparat eu pentru mine din bani primiti cadou de la parintii mei (bani primiti pentru mine, nu pentru el). Bonurile si garantiile produselor respective sunt la mine, nu la el.

La partajul creditului nu m-am gandit. Abia acum imi dau seama. Stiam ca daca el moare, pot merge la notar si renunta la mostenire ca sa nu ajung sa platesc creditele lui, dar la partajul creditului nu m-am gandit.

Pana la ultimul credit, toate creditele au fost facute doar pe numele lui. Eu nu am fost luata in considerare de banci pentru ca nu aveam venit declarat. In timp, el s-a "jucat" cu creditele. Le-a mutat de la o banca la alta, in functie de dobanda cea mai mica, si pana la urma, a ramas cu totul la o singura banca. (Asta in afara de creditul de la CAR-ul armatei.)

E, cand am fost cu el sa refinanteze creditul de la banca X la banca actuala, m-au pus sa semnez o hartie in calitate de sotie casnica, fara venit. Am inteles ca, daca el decedeaza, va trebui sa platesc eu. Credeam ca daca traieste si divortam, e treaba lui sa plateasca mai departe, fiind titular. (Eu eram cu gandul la colegul lui care s-a sinucis, nu la divort.)

Problema este ca el a cheltuit cu jocurile estimativ 15000-20000 lei in 2 ani. O parte din bani erau ai mei, castigati de mine. Venitul meu a fost mereu cu 50-100% mai mare decat al lui, asta pana in primavara, cand am dat "faliment". (Pot dovedi ce venituri aveam, dar...)

El nu recunoaste nimic acum. Spune ca a pierdut foarte putin la jocuri, maxim 3000 lei, si ca nu am cum dovedi nimic, si ca o sa platesc 50% la ratele lui la banca.

Creditul la banca este in jur de 18000 lei. O sa sun la banca sa verific, daca imi ofera informatiile.

Deci, la intrebarea ce avem de impartit la partaj, nu pot raspunde decat ca nimic. Mie cum imi inapoiaza banii pierduti la jocurile de noroc, banii munciti de mine? Daca nu pierdea la jocuri, nu avea credite. Insa nu am acte sa dovedesc sumele pierdute... pentru ca cei de la sali nu dau bonuri si oricum nu imi dadea el mie bonurile. Pot cel mult sa merg cu poza lui pe la sali si sa intreb angajatele daca il recunosc.

Legal, nu stiu sa raspund la intrebarea ce avem de impartit la partaj. Obiectele de valoare cumparate in timpul casniciei valoreaza sub o treime din creditul la banca si din cat a pierdut el la jocuri.

Nu inteleg cum este cu bijuteriile mele din aur. Le mai pot recupera de la el? Amanetul a spus ca nu mi le poate da inapoi contra-cost pentru ca nu sunt imputernicita pe contract si trebuie sa vin cu politia. Oare ma baga in seama politia? Am garantiile si bonurile de la bijuterii, sunt modele de dama toate si apar in pozele de pe facebook cu ele. Si astea se considera bun comun si intra la partaj?

Exista vreo lista de bunuri care intra si care nu intra la partaj?
Lasati bunurile, mergeti la psiholog si ajutati-va.
Cat despre divort, poate il faceti amiabil, poate faceti si un partaj amiabil. Sau deloc.
Totusi, daca mai intalniti un om care fumeaza sau joaca sau bea, nu-l mai incurajati. In rest, axati-va pe dv. si atat.
AVLIL a scris:

Lasati bunurile, mergeti la psiholog si ajutati-va.
Cat despre divort, poate il faceti amiabil, poate faceti si un partaj amiabil. Sau deloc.
Totusi, daca mai intalniti un om care fumeaza sau joaca sau bea, nu-l mai incurajati. In rest, axati-va pe dv. si atat.


Imaginati-va ca dupa 11 ani de relatie partenerul dvs de viata incepe sa joace WoW. Personajul lui din joc evolueaza iar sotul dvs se lauda, e fericit. Dvs il laudati, va bucurati pentru el. Dupa un timp sotul dvs incepe sa "investeasca" masiv in joc, sa bage sume mari de bani.
Dupa mai multe discutii, dupa ce cheltuie veniturile familiei de cateva ori, realizati ca e dependent. Va pierdeti locul de munca, iar sotul refugiat in acest joc cheltuie din nou salariul si ultimii bani ai familiei, dupa care trebuie sa se mute.
Ajungeti disperata si cereti sfaturi intr-un grup de oameni de la care care aveti niste asteptari si o persoana va spune: "Totusi, daca mai intalniti un om care fumeaza sau joaca sau bea, nu-l mai incurajati."

Dependenta de tigari e altceva fata de dependenta de cocaina, care e altceva decat dependenta de jocuri de noroc.

Daca dvs mergeti acum sa jucati la pacanele si castigati, probabil veti mai merge peste 2 luni. Castigati din nou. Bagati 10-20 lei si castigati 100-200 lei. Mai mergeti cu prietenele peste 3 ani. Dar asta e tot. Nu va cheltuiti ultimul ban din buzunar si veniturile familiei.

Nu ai cum sa stii dinainte care om va deveni dependent de pacanele si care nu. Sotul meu a trecut acum o saptamana testarile psihologice anuale de la armata, a fost chiar laudat cu "bravo. foarte bine!" pentru ca a fost printre primii. La vizita la psihiatrul armatei a iesit bine/apt. Acest om are servicii de 24 de ore, de cateva ori pe luna, in care tine la el un pistol Carpati. Acelasi tip de pistol cu care s-a impuscat in cap de curand un coleg de-al lui, in timpul acestui serviciu. Si acest coleg a trecut cu bine testarile anuale.

Ma gandesc si sa merg la psiholog dar tot trebuie sa stiu cam ce ma asteapta la partaj. Timpul trece; mai incolo s-ar putea sa nu mai pot face nimic.
Divortul n-o sa fie amiabil. Norocul meu este ca apartamentul e al parintilor iar bunurile cumparate in timpul casniciei au valoare relativ-mica. Dar ce fac cu creditul? Eram curioasa daca oamenii de aici au intalnit cazuri similare.

Alte discuții în legătură

Bună ziua! am următoarea speță: În cursul anului 2020, m-am ... Bodand Bodand Bună ziua! Am următoarea speță: În cursul anului 2020, m-am mutat împreună cu soțul meu. Înainte de căsătorie, părinții mei i-au vândut acestuia ... (vezi toată discuția)
Se poate cladi un proces solid pe urmatoarele considerente...? daniel_gl_84 daniel_gl_84 buna ziua, probabil subiectul pe care-l propun e putin deplasat insa in agonia mea mi-a venit aceasta idee pe care eu o consider oarecum solida...dar nu stiu ... (vezi toată discuția)
Furt bdin locuinta maiincolo maiincolo In februarie 2011 am descoperit ca imi lipsea din casa o punga de plasic in care se aflau toate bijuteriile mele de aur,unele foarte valoroase,mostenire de la ... (vezi toată discuția)