avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Acordare de premii in bani
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Acordare de premii in bani

Salutare tuturor,

Datorita raspunsurilor rapide si perfect corecte primite la ultima problema apelez cu incredere la dvs si va expun urmatoarea problema.

Reprezint o societate comerciala care are ca obiect de activitate principal producerea de programe software - site-uri web mai exact.

Printre altele am demarat si 2 proiecte proprii la care insa am o nelamurire.

Este vorba de doua site-uri web , unul dintre ele tip concurs si unul dintre ele tip ziar online.

La primul dintre ele, in urma concursurilor as dori sa oferim premii in bani, iar la celalalt cautam editori in toata tara care sa scrie articole si noi sa il platim.

La ambele problema tine de metoda de acordare a acestor bani deoarece stiu ca la site-ul de stiri nu mai putem face contract de colaborare ci doar contract de munca fie cu norma redusa fie pe o perioada determinata lucru care nu ma avantajeaza deloc deoarece pot fi si 30-50 de editori din fiecare oras.

La site-ul tip concurs ... chiar nu avd nici o solutie, cum pot acorda premiile in bani odata ce persoana fizica (in special minori) nu pot taia factura/chitanta.

Intrabarea concreta este: cum pot inregistra aceste premieri in contabilitate sau sub ce forma le pot acorda.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Cu stima,

Lucian
In cazul bunurilor date cu caracter de promotii sau produse de protocol, evidentierea acestora este destul de simplista, in sensul ca se regasesc fie in conturile de cheltuieli de protocol – 6231, fie in conturile de cheltuieli de reclama si publicitate – 6232...



Multumesc pentru intentie insa intrebarea era cum acord premii in bani, nu in obiecte. Pentru bunuri e mult mai simplu se scot din gestiune prin emiterea de facturi pe valoare 0. Asta o fac de 1 an de zile. Insa cum ii dau omului banii in mana, ca sa folosesc alte cuvinte?
La art. 42 si art. 75 alin. (1) din Codul fiscal al Romaniei se stabileste ca veniturile din premii cuprind venituri in bani si/sau natura din concursuri, ca, de exemplu:
1) venituri sub forma de premii de orice fel, acordate oamenilor de cultura, stiinta si arta la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri nationale sau internationale, concursuri pe meserii sau profesii;

3) venituri sub forma de premii obtinute urmare practicilor comerciale privind promovarea produselor/serviciilor prin publicitate, potrivi legii.

La art. 77 alin. (1) din Codul fiscal se precizeaza ca veniturile din premii se impoziteaza, prin retinere la sursa, cu cota de 16%, aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu. Nu sunt supuse impozitarii veniturile obtinute din premii si jocuri de noroc, in bani si sau natura, sub valoarea sumei neimpozabile stabilita in suma de 600 lei pentru fiecare premiu.

Termenul de plata al impozitului este data de 25 (inclusiv) ale lunii urmatoare celei in care a fost calculat si retinut.

Eh! Aproape lamurit acum! Multumesc frumos de tot. Insa cum inregistrez in contabilitate? Tai factura pe minus cu valoarea premiului?
daniela vorovenci a scris:

. Nu sunt supuse impozitarii veniturile obtinute din premii si jocuri de noroc, in bani si sau natura, sub valoarea sumei neimpozabile stabilita in suma de 600 lei pentru fiecare premiu.

Termenul de plata al impozitului este data de 25 (inclusiv) ale lunii urmatoare celei in care a fost calculat si retinut.





unei pesoane, câte tranşe de până în 600 pot să-i acord premii într-o lună ? este stipulată această problemă undeva ?

mul'umesc,

Alte discuții în legătură

Inregistrarea cheltuielilor cu premiile de tombola stan_iulia stan_iulia Buna ziua, Am o nelamurie... O soc. com. organizeaza diverse campanii promotionale in cadrul carora organizeaza tombole si ofera bani, in bani sau in natura. ... (vezi toată discuția)
Premii zepter expro expro cum inregistrez o fact .cu un premiu de la un concurs (fact intre 2 soc. com.) (vezi toată discuția)
Impozitare premii in bani si natura concursuri sportive amaliaglobal amaliaglobal Buna ziua, Am un ONG care organizeaza concursuri sportive pentru amatori. Premiile acordate in bani concurentilor (sume mici sub 600 lei) se impoziteaza? Dar ... (vezi toată discuția)