avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

stimulent de insertie

buna seara! As dori sa aflu cat ar trebui,minim,sa stau acasa si sa beneficiez de acest stimulent? mentionez ca sotia mea nu lucreaza, doar eu,de26 luni. si ce acte ar trebui sa completez pentru a sta cat mai putin? multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:51, 19 Noiembrie 2014
Ordinul nr.1474 din 06.05.2011:
- situatie : Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

- solutie : Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
"Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate". in ce perioada de timp consta acest concediu de maternitate?...
Concediu de maternitate are o durata de 126 de zile , din care minim 42 de zile sunt obligatorii pentru concediu postnatal.

Mama beneficiaza de acest concediu ?
1. Daca sotia nu a indeplinit conditiile pentru a beneficia de concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) atunci dvs. beneficiati direct dnae stimulentul de insertie (fara sa intrati in CCC) incepand cu data nasterii copilului si pa ce acesta implineste 2 ani.

2. De la Primarie luati lista cu actele necesare petru stimulentul de insertie, acte pe care le depuneti apoi tot la Primarie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie beteaguconstantin1 beteaguconstantin1 Se poate acorda indemnizatia de insertie fara a mai intra efectiv in concediu de crestere a copilului? Mentionez ca sotia nu lucreaza si ,fiind singurul ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie mayaa10 mayaa10 Buna ziua. Vreau sa intreb si eu daca se poate beneficia de stimulentul de insertie dupa concediul de maternitate(cele 126 zile) fara a intra in concediul de ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie tata nicufabian nicufabian pot beneficia ca tata de stimuletn insertie rara a intrerupe serviciul? mentionez ca sotia nu lucreaza (vezi toată discuția)