avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pauza de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pauza de masa

Lucrez la o firma de 5 ani. Prima data, cand ni s-au dat bonuri de masa, patronul a hotarat ca pauza de masa sa fie 1 ora, avand in vedere faptul ca ne deplasam vis-a-vis la un restauant si serveam pranzul. De 3 luni de zile, restaurantul nu mai functioneaza si fiecare vine cu pachetel. Nu inteleg de ce nu s-a revenit la programul normal de jumatate de ora de pauza daca nu mai plecam din institutie, iar durata pentru servirea pranzului nu este mai mare de 15 minute.
In consecinta, noi stam o jumatate de ora in plus. Exista vreo regelemtare in acest sens ?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:20, 28 Iulie 2013
Pauza de masa este reglementata de Codul muncii in cazurile in care durata zilnica a timpului de lucru este mai mare de 6 ore pe zi. Astfel, art. 134 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca, in cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin urmare, daca durata zilnica a timpului de lucru este mai mare de 6 ore, cum este si cazul situatiei expuse, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor pauza de masa.

Conform art. 134 alin. (3) din Codul muncii, pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.

Astfel, pauza de masa va fi inclusa in durata timpului de lucru numai daca prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern s-a stabilit astfel.
inteleg ca pauza de masa poate fi si doua ore daca patronul doreste acest lucru ? multumesc,
Durata pauzei de masa se stabileste fie prin c.i.m., fie prin c..c.m aplicabil sau fie prin reg.intern.

Legiuitorul a prevazut o durata minima a pauzei de masa numai in cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani stabilind la art. 134 alin. (2) ca tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pauza de masa jalnici jalnici buna ziua. am pauza de masa la 8 ore jumate de munca am jumatate de ora pauza,lucrand la un hipermarket, in contractul de munca apare o clauza care prevede ... (vezi toată discuția)
Codul munci duduvasile duduvasile Buna ziua , vreau sa va intreb daca in cele 8 ore de lucru /zi este prevazuta si o pauza de masa? Timpul alocat pauzei de masa trebuie recuperat? (vezi toată discuția)
Pauza de masa coco99 coco99 as dori sa stiu daca socitatea la care lucrez te poate obliga sa recuperezi pauza de masa de jumatate de ora.mentionez ca lucrez in schimburi trei la numar a ... (vezi toată discuția)