avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Teren agricol sau faneata; autorizatie de construire
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Teren agricol sau faneata; autorizatie de construire

Buna ziua,

Situatia este in felul urmator:

un teren situat intravilan intr-o mica localitate din judetul Arges

Terenul se vinde in decembrie 2004, moment la care inca se mai incheiau actele de vanzare-cumparare la notariat fara a fi obligatoriu efectuarea cadastrului la momentul perfectarii actelor.

In martie 2005, cumparatorul efectuaza cadastrul si intabularea terenului respectiv, din proprie initiativa.

In august 2014 se hotaraste sa inceapa o constructie pe acel teren. Solicita de la primarie eliberarea certificatului de urbanism. La acel moment se observa o neconcordanta intre actele de proprietate (contractul de vanzare-cumparare) si schita cadastrala, intocmita in 2005. Astfel, desi pe toate actele de proprietate ale terenului respectiv este trecuta categoria terenului respectiv ca fiind "teren intravilan agricol" , in documentatia cadastrala apare teren intravilan categoria "faneata".

I se refuza eliberarea certificatului de urbanism, pana la rezolvarea neconcordantei.

Care ar fi modalitatea de rezolvare?

Personal, consider ca este o eroare materiala din partea celui care a intocmit documentatia cadastrala si, pe cale de consecinta o intabulare gresita a acelui teren.

Ultima modificare: Vineri, 21 Noiembrie 2014
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Ok! unde trebuie sa fac aceasta cerere?

La Cartea Funciara am incercat sa fac aceasta cerere, mi-au explicat oamenii (pe buna dreptate!) ca nu este eroarea lor, ei au trecut ceea ce rezulta in urma cadastrului, pe schita cadastrala si memoriul tehnic intocmit de cadastrist; mi-au spus ca nu este eroarea lor ci eroarea celui ce a intocmit documentele cadastrale.

Deci, revin: unde sa solicit aceasta indreptare de eroare materiala??


p.s. asa am gandit si eu: ca este o eroare materiala, dar incercand sa iau legatura cu cel ce a pus stampila de expert in cadastru pe documentatia ce o am, "urmasii" acestuia (deoarece acea persoana nu mai exista acum!) mi-au comunicat ca nu este eroare materiala si ca trebuie refacut cadastrul!

cred ca m-ar ajuta foarte mult niste legislatie in domeniu pe care sa o studiez :)
Mergeti in audienta la Registratorul sef de Carte Funciara. Nu trebuie sa refaceti cadastru, e absurd nu s-a gresit masuratoarea e o eroare materiala cu privire la categoria de folosinta a terenului care se pate dovedi cu actele de proprietate.
Este necesara intocmirea unei documentatii cadastrala de actualizare date tehnice privind categoria de folosinta. Va este necesara o adeverinta eliberata de primarie precum ca terenul la 1 ianuarie 2007 este inscris in registru agricol cu categoria de folosinta arabil.
Ordinul 700/2014 .
Multumesc. O sa incerc si o astfel de varianta :)

Va tin la curent.
Asa cum am promis, revin cu actualizari.

Daci, am urmat sfaturile dvs. : am solicitat istoric de rol fiscal si adeverinta de la primarie, din care rezulta ca terenul respectiv a fost intotdeauna incadrat in categoria "agricol intravilan" , am contactat societatea care a intocmit documentatia cadastrala in anul 2007 si le-am comunicat copii dupa toate actele solicitandu-le sa indrepte eroarea materiala strecurata.

Raspunsul lor a fost ca nu este posibil asa ceva deoarece la momentul respectiv erau alte norme iar la momentul actual fiind alte norme, ei trebuie sa refaca intreaga documentatie cadastrala inclusiv masuratorile.

Oricat am incercat sa le explic, nu am gasit intelegere!

Le-am explicat faptul ca, din ce stiu eu categoria de folosinta a terenului o da primaria si nu inginerul de cadastru.

Degeaba! Nu am avut cu cine ma intelege... totul a ramas ca la inceput! :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tranzactii terenuri / carte funciara ACBE ACBE Buna ziua, Sunt interesat sa achizitionez un teren intravilan de aprox.600 mp. Folosinta terenului: FANEATA Alte informatii: terenul nu este inscris in ... (vezi toată discuția)
Schimbare categorie de folosinta teren intravilan pasune in curti contructii SaraDenisa SaraDenisa Buna seara. Detin un teren intravilan care are trecut in cartea funciara la categoria de folosinta ; pasune. As dori sa schimb categoria de folosinta in curti ... (vezi toată discuția)
Indreptare eroare materiala ContSters78406 ContSters78406 Am un act de donatie din anul 1995. Acum ma interesa sa fac succeiunea pentru acest teren si am mers la un notar care mi-a spus sa iau o adeverinta cu privire ... (vezi toată discuția)