avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire pe venit
Discuție deschisă în Executare silită

poprire pe venit

Buna ziua,
In urma cu ceva ani am facut un credit de nevoi personale pentru un prieten..creditul neachitat de el a ajuns la KRUK si executat silit cu eecutor judecatoresc suma este de 29.000 lei.
Eu nu am carte de munca la firma unde lucrez, am doar un contract de drepturi de autor in valoare de 3000 lei lunar.
Luna trecuta m-am trezit cu toata suma luata de executor din cont si mi-au motivat ca nu se aplica regula cu 1/3 din suma pt ca nu e considerat salar ci venit din drepturi de autor. Am vorbit cu executorul si am trimis contractul semnat cu firma de unde iau drepturile de autor si o sa solicite firmei sa-mi opreasca 1/3 adica vrio 1000 de lei din suma(dar suma de 3000 de luna trecuta e pierduta deja).
Intrebare: exista riscul ca executorul sa oblige firma sa vireze toata suma de bani pe care o castig?..din cate am citit eu si drepturile de autor pot fi considerate salariu...eu am convenit cu firma sa vireze 1/3 si restul sa primesc cash sau prin posta sau alt cont...am facut o cere de ridicarea popririi de pe cardul de la banca din momentul in care firma vireaza direct 1/3..am sansa sa obtin aceasta ridicare?

suma finala de 29.000 din care am platit deja 3000 este suma fixa?...dupa calculele mele la 1000 de lei lunar platesc cam in 2 ani jumatate..daca nu se mai adauga cinestie ce dobanzi/taxesi alte minuni.
Cel mai recent răspuns: cristi111us , utilizator 12:12, 22 Noiembrie 2014
Consider ca interpretarea oferita de catre executor sumei de 3000 lei (precizata de dvs) este eronata, art 728 alin 1 punctul b NCPC spunand foarte clar :
" Limitele urmăririi veniturilor băneşti

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.


Detalii: [ link extern ] "

Din cele relatate de dvs, cei 3000 lei sunt singurii bani castigati de dvs, a.i. sunt destinati asigurarii mijloacelor de existenta.

Suma de 29.000 lei ramasa din pacate nu este fixa, la ea adaugandu-se penalitati pana la stingerea efectiva a datoriei (rog consultati somatia/comunicarea primita de la executor).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme poprire vasiledela4 vasiledela4 Am o problema cu executorul judecatoressc eu sunt angajat cu 2 ore am un salariu de 260 ron patronul a virat 87ron conform legii a fost anuntat ca suma se v-a ... (vezi toată discuția)
Poprire luiza12 luiza12 Bun gasit! daca exista 2 credite restante si executorul a infiintat poprire cum se calculeaza aceasta? 1/3 din venit pt ambele credite sau 1/3 pt fiecare ... (vezi toată discuția)
Calcul poprire blecota blecota Buna ziua, am o poprire pe salariu iar salariul meu net/luna este in val. de 343 ron. As dori va rog sa stiu daca firma la care lucrez trebuie sa vireze 1/3 ... (vezi toată discuția)