avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum se calculeaza pensia pentru persoane rezidente in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum se calculeaza pensia pentru persoane rezidente in strainatate

Am implinit varsta de pensionare si am transmis actele necesare in Romania acum cateva luni. Am primit de curand decizia de pensionare, dar spre surprinderea mea, am constatat ca vechimea mea este stabilita la data cand am plecat din tara, ne fiind luata in considerare perioada de lucru in afara Romaniei si nici perioada facultatii. Ca sa fiu mai bine inteleasa, eu am inceput sa lucrez in 1978 si nu am nici o zi de intrerupere pana la aceasta data, si totusi anii luati in calcul la stabilirea pensiei sunt doar 27 ! Am plecat din tara in 2006 si am continuat sa lucrez, deci, dupa parerea mea am o vechime de cel putin 36 de ani in campul muncii. As vrea sa stiu daca calculul facut de Casa de pensii este corect si in cazul in care nu este corect cum asi putea sa procedez.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihaelaioli , utilizator 16:59, 24 Noiembrie 2014
Multumesc ptr. raspuns, dar nu sunt convinsa in totalitate ptr. ca mi-au cerut o dovada ca platesc aici asigurarile sociale, mi-au zis ca nu indeplinesc stagiul total de cotizare.
Se valorifică la pensie perioadele lucrate în statele membre ale UE și perioadele lucrate în țările cu care România are acorduri în acest sens. Dacă lucrați într-o astfel de țară, formulați contestație împotriva deciziei de pensionare (deși nu cred că problema e la casa de pensii din România - ea valorifică perioadele pe care i le trimite casa de pensii din statul străin).

Prevederea legală este art. 19 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Articolul 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.
............................

Facultatea ați făcut-o la zi? Ați trimis în România toate documentele, adică diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi?
Va multumesc ptr.raspuns.
De aici a fost trimesa copie dupa diploma de studii, dar nimeni nu mi-a cerut adeverinta din care sa reiasa ca au fost facute la zi. De asemeni a fost trimesa situatia mea, la zi, cu stagiul efectuat aici ( din 2008 pana astazi ), si totusi nu a fost luata in calcul aceasta perioada. Ce este mai surprinzator, mi-au cerut sa fac dovada indeplinirii stagiului complet de cotizare, solicitat de lege( 29 ani si 10 luni!), in caz contrar imi vor retine din pensie cei 2 ani care lipsesc ptr. indeplinirea acestui stagiu.
In cat timp ar trebui sa depun contestatia?
Va multumesc
Banuiesc ca dvs indepliniti conditiile pt pensie de limita de varsta. Asa cum vi s-a spus trebuie sa depuneti si o adeverinta de la facultate din care sa reiasa ca ati urmat cursurile la zi sau daca aveti foaia matricola pe care scrie ca au fost cursuri de zi e ok!
Se calculeaza drepturile pt. perioada lucrata in tara nu si pt cea lucrata in strainatate. Confirmarea pt perioada lucrata in strainatate o face casa se pensii omoloaga din statul respectiv.
Cred, doamnă, că ați înțeles din tot ce s-a scris în acest topic faptul că perioada lucrată în alt stat nu vă aduce bani, ci doar stagiu. Mie îmi face impresia că știți asta, dar văd că toată lumea v-o spune așa că fac și eu această precizare.

Contestația se formulează în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei de pensie. Ea se depune la casa de pensii care a emis decizia contestată și se adresează Comisiei Centrale de Contestaţii din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice. Casa de pensii va trimite contestația dvs., împreună cu dosarul pensie, Comisiei Centrale de Contestaţii.

Alte discuții în legătură

Stagiu de cotizare realizat in spania se valorifica in romania? eagle_free eagle_free As dori si eu o lamurire legat de un stagiu de cotizare din Spania. Art. 19 din legea nr. 263/2010 prevede ca: Art. 19. - (1) Constituie stagiu de ... (vezi toată discuția)
Pensie nearadel nearadel sotia mea este nascuta in 13/01/1956 are lucrati in rominia 29ani si 11 luni din care 12 ani de grupa a 2 a iar in spania 1 an si 7 luni,saptamina viitoare ... (vezi toată discuția)
Perioada de cotizare pentru pensie brezel brezel nascut in 1956 ian.23 am lucrat in Romania 13 ani( in care se includ stagiile din anul asimilate ( armata si facultatea de medicina) in anul 1989 am plecat ... (vezi toată discuția)