avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... stagiu de cotizare realizat in Spania se valorifica in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

stagiu de cotizare realizat in Spania se valorifica in Romania?

As dori si eu o lamurire legat de un stagiu de cotizare din Spania.

Art. 19 din legea nr. 263/2010 prevede ca:
Art. 19. - (1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.
(3) În sistemul public de pensii, obligaţiile şi prestaţiile de asigurări sociale se achită în monedă naţională.
(4) În cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite în moneda altor ţări pe teritoriul României, contribuţiile se plătesc în lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României din data stabilită pentru plata acestor drepturi.


O persoana a lucrat in Spania in perioada 2008 - 2010 si are un certificat in spaniola care se traduce pe scurt cam asa:
certificatul de inregistrare al cetateanului uniunii europene- ..... x

grefierul (functionarul) registrului central al cetatenilor straini, in baza decretului regal 240 din 16 februarie 2007, certifica:

autorizeaza ocuparea fortei de munca platita (valabilitate) 10/07/2013 (de catre persoana X).


Intrebarea mea este: se valorifica acest stagiu de cotizare in Romania?
Daca da, stie cineva care sunt acordurile sau convenţiile internaţionale care reglementeaza acest stagiu de cotizare?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:59, 8 Octombrie 2012
1. Stagiul de cotizare realizat intr-o tara din UE se adauga la stagiul de cotizare realizat in tara, in vederea pensionarii.

2. Pentru asta mergeti la Casa de Pensii si solicitati formularul E207 = "Certificat pentru cariera asiguratului", il completati si il lasati acolo ca se ocupa Casa de Pensii de restul.
Multumesc pentru lamuriri. Dar daca persoana inca nu indeplineste conditiile de pensionare, se ocupa si in aceste cazuri casa de pensii sau doar la pensionare? Persoana in cauza este posibil sa iasa la pensie peste vreo 2 ani.

Multumesc inca o data.
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2012
eagle_free, utilizator
Daca si-a terminat stagiul de cotizare in Spania poate si acum sa ceara completarea formularului E207.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca in austria mgreavu mgreavu Dupa ce a ramas somera in Romania, sora mea ingrijeste acum varstnici in Austria cu contract de munca. Va rog sa-mi spuneti daca aceasta perioada de lucru in ... (vezi toată discuția)
Pensie - munca in tara si in strainatate Annamarianna Annamarianna Buna ziua ,as vrea sa stiu ce documente trebuiesc pentru intocmirea doasarului de pensionare pentru o persoana care pana in 2007 a lucrat in Romania dupa care ... (vezi toată discuția)
Activitatea din strainatate se ia in considerare la calcularea pensiei in tara? felicia_nemeth felicia_nemeth Am lucrat 5 ani in Italia cu drept de munca, cu impozitele platite. Se pot adauga la cei 28 de ani de munca din tara? Cand si in ce conditii? (vezi toată discuția)