avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Control medical la angajare
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Control medical la angajare

Buna ziua,
In cat timp trebuie sa trimit un angajat sa isi faca controlul medical? Angajarea va fi incepand cu data de 02.12. Mai este valabil termenul de 10 zile de la angajare??
Se poate si un cadru legislativ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:17, 24 Noiembrie 2014
Evaluarea stării de sănătate a noilor angajaţi în perioada de adaptare se efectuează în mod obligatoriu între 20 şi 30 de zile de la angajarea în muncă, la nivelul serviciului de medicina muncii.
Multumesc.
Aveti si un cadru legislativ? ( cineva imi spunea ca s-a modificat ceva la termen si ca trebuie sa faca controlul medical inainte de angajare dar nu mi-a spun cadrul legislativ)
Art. 27, Codul muncii:
(1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.

Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2014
gabrielaC5, utilizator
Angajarea in munca a lucratorilor se poate face numai cu respectarea prevederilor HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor,
-art.15 Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata,
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Art. 16. — (1) Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut in anexa nr. 2, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut in anexa nr. 3.
In cazul mentionat de dvs., examenul medical la angajare trebuie efectuat cu respectarea art.15 lit.a), deci inainte de data angajarii, respectiv 02.12.2014.
Sunt aplicabile si prevederile Codului muncii art.27 mentionat in comentariul utilizatorului gabrielaC5
Dupa cum observati, alte interpretari, de genul in 10, 20, 30 de zile, de la angajarea in munca sunt gratuite neavand un suport legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa medicala angajare Redjohn000000000000 Redjohn000000000000 Buna ziua! Am demisionat de la un loc de munca dupa 2 zile, iar eu am facut fisa medicala pentru acest post. Intre timp am gasit un alt loc de munca, iar ... (vezi toată discuția)
Acte necesare angajare ContSters171121 ContSters171121 Buna ziua. Pentru a angaja pe cineva este nevoie de medicina muncii, sau ar fi de ajuns adeverinta de la medicul de familie pe care sa fie precizat apt de ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de aptitudini AlbertMiru AlbertMiru La angajare , nu este suficienta adeverinta de la medicul de familie? Obligatoriu e nevoie de adeverinta de la un medic in \"medicina muncii\"? multumesc! (vezi toată discuția)