avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Competenta procuror militar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Competenta procuror militar

Buna ziua. As dori pareri cu privire la urmatoarea speta:
In luna ianuarie 2014 un militar impreuna cu 3 civili savarsesc o infractiune. Infractiunea e sesizata si inregistrata la parchetul militar in martie 2014 (dupa intrarea in vigoare a noului CP). Conform noului CPP, procurorul militar este competent sa faca acte de urmarire penala atat fata de militari cat si fata de civili.Procurorul intocmeste rechizitoriu fata de toti 4 si ii trimite in judeata in insanta civila.
Conform vechiului cpp,procurorul militar a fost declarat necompetent pt a efectua acte de up fata de civili,printr-o Decizie a curtii constitutionale(610).
Pe parcursul judecatii,in prima insatnta, civilii invoca exceptia de neconstitutionalitate (competenta proc. militar fata de civili).
Avand in vedere art 5 din Cpen(legea mai favorabila) ar avea castig de cauza exceptia invocata de civili la curtea constitutionala? Pe noul Cod,aceasta exceptie nu a mai fost invocata.
A fost procurorul militar competent sa efectueze acte de u.p fata de civili? Ce ar trebui sa faca civilii in aceasta situatie?
Va multumesc.
Eu zic ca ar fi trebuit sa faca asta in procedura camerei preliminare.
A fost invocata in camera preliminara,insa a fost ignorata de judecator pana la 3-lea termen,cand si-a dat seama ca nu mai are ce face, si a admis exceptia si a sesizat Curtea constitutionala.
Avand in vedere art 29 ,alin 3:" Nu pot face obiectul excepţiei prevederile constatate ca fiind neconstituţionale printr-o decizie anterioară a Curţii Constituţionale." , si avnd in vedere ca CCR s-a pronuntat pe aceasta exceptie pe vechul cpp si a hotarat ca proc militar nu e competent sa cerceteze civili, ce sanse de reusita ar avea exceptia la CCR?
va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2014
nutzzu, utilizator
Banuiesc ca avocatii pe care ii aveti angajati si care cunosc dosarul nu au putut sa va raspunda nimic, aici veniti, intrebati, dar nu explicati situatia de fapt si aveti asteptari sa vi se raspunda, cu ultimul mesaj fi trebuit sa incepeti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta procuror militar nutzzu nutzzu Buna ziua. Speta este urmatoarea: o fapta penala a fost savarsita de un civil impreuna cu un militar inainte de februarie 2014. Dosarul penal a fost ... (vezi toată discuția)
Admisibilitate exceptia de neconstitutionalitate a art.38 alin.1 lit.c din cpp si raportul cu art. 11 din oug 27/2002 eusaisapte eusaisapte Buna ziua, faptul ca art. 38 (1) c) din CPP este ilegal sau in contradictie cu art. 11 din OUG 27/2002 si principiul [i]nemo esse judex in sua causa potest ... (vezi toată discuția)
Exista autoritatea de lucru judecat intre contenciosul administrativ si contenciosul constitutional? eusaisapte eusaisapte Pot sesiza contenciosul administrativ cf. art. 1 (7) din Legea 554/2004 cu privire la ordonanta notorie de modificare a CPP, mai precis cu privire la ... (vezi toată discuția)