avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA - prestari servicii constructii
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA - prestari servicii constructii

Daca ma puteti ajuta la urmatoarea speta : un SRL, neplatitir TVA, obtine un cotract pt. lucrari constructii in UE; am intrebat la ANAF si mi-au spus ca pentru lucrarile de constructii-montaj nu trebuie sa ma inregistrez nici ca patitor TVA nici in ROI, unii spun ca totusi ar fi 2 variante :
1. Sa ma inregistrez ca platitor de tva in tara si binenteles in ROI;
2. Sa ma inregistrez numai in afara ca platitor de tva ( se va emite un CUI nou pt. platitor de tva ) si va trebui sa ma inregistrez in ROI
Iar o alta nelamurire este raportarea veniturilor in D 300 si D 390, tot asa parerile sunt impartite, cica se declara in D 300 la rd.3 si nu se declara in D 390 !!! ?

Multumesc pt. viitorele raspunsuri !


Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 17:52, 24 Noiembrie 2014
Parerea mea este ca nici una din variantele care le-ati avut in vedere pana acum nu este corecta.

Consider ca ANAF v-a dat un raspuns corect dar incomplet in sensul ca nu trebuie sa va inregistrati nici ca platitor de TVA nici in ROI , aici in Romania dar nu v-au spus ca ar trebui sa va inregistrati in statul din UE unde veti efectua lucrarile.

Cu alte cuvinte trebuie sa ve desemnati un reprezentant fiscal in statu respectiv si sa respectati legislatia statului respectiv.

Acest lucru se intampla pt ca lucrarile efectuate pentru imobile au locul prestarii acolo unde imobilele sunt situate. Asadar lucrarile fiind in acel stat acolo trebuie sa depuneti declaratii de TVA si atunci nu are sens sa mai depuneti 300 si sau 390 aici.

De asemenea va recomand sa verificati si care sunt aspectele fiscale referitoare la impozitul pe profit sau venit pe care il datorati. Foarte utila in acest sens va fi conventia de evitare a dublei impuneri intre Romania si acel stat din UE.



ART. 133 Locul prestării de servicii
(1) În vederea aplicării regulilor referitoare la locul de prestare a serviciilor:
a) o persoană impozabilă care desfăşoară şi activităţi sau operaţiuni care nu sunt considerate impozabile în conformitate cu art. 126 alin. (1) - (4) este considerată persoană impozabilă pentru toate serviciile care i-au fost prestate;
b) o persoană juridică neimpozabilă care este înregistrată în scopuri de TVA este considerată persoană impozabilă.
(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.
(3) Locul de prestare a serviciilor către o persoană neimpozabilă este locul unde prestatorul îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat în alt loc decât locul în care persoana impozabilă şi-a stabilit sediul activităţii economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legătură cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experţi şi agenţi imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu funcţie similară, precum tabere de vacanţă sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregătire şi coordonare a lucrărilor de construcţii, precum serviciile prestate de arhitecţi şi de societăţile care asigură supravegherea pe şantier;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestare servicii in austria cateldestept cateldestept O societate din Romania presteaza servicii in constructii in Austria. 1.Este necesara inscrierea in ROI? 2.Facturarea se face fara TVA? 3.Este necesara ... (vezi toată discuția)
Facturi cu si fara tva loat loat Buna, Am o intrebare la care as dori un raspuns de la cineva, ca raspunsurile de la diferiti\\"specialisti\\" m-au indus in eroare. Iata faptele. Am ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar bobotan bobotan Lucrez pt o firma din Romania, care are incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma intracomunitara inregistrata in scop de TVA cu un cod fiscal ... (vezi toată discuția)