avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz in serviciu sau discriminare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz in serviciu sau discriminare

1) Daca un functionar public dintr-o institutie publica a statului emite un act fara sa verifice sau fara sa argumenteze in baza carei legi nu da dreptul unei persoane de a isi desfasura o activitate, se considera abuz in serviciu sau discriminare?

2) Pentru gafa facuta de catre functionarul public, actiunea se introduce in contencios administrativ impotriva institutiei unde lucreaza functionarul sau se poate depune plangere penala pentru abuz in serviciu - discriminare impotriva functionarului public?
Daca un pacient moare ca urmare a faptului ca medicul sau asistenta au practicat in mod gresit profesia, atunci avem de a face cu un Malpraxis.

Malpraxisul este definit in Legea nr.95/2006, ca fiind:
"eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice."

Daca raportul Colegiului Medicilor atesta ca exista Malpraxis, atunci personalul medical, raspunde penal pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa (in speta).


Art. 642.
(1) În sensul prezentului titlu, următorii termeni se definesc astfel:
a) personalul medical este medicul, medicul dentist, farmacistul, asistentul medical şi moaşa care acordă servicii medicale;
b) malpraxisul este eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice.
(2) Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care includ şi neglijenţa, imprudenţa sau cunoştinţe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, prin acte individuale în cadrul procedurilor de prevenţie, diagnostic sau tratament.

(3) Personalul medical răspunde civil şi pentru prejudiciile ce decurg din nerespectarea reglementărilor prezentului titlu privind confidenţialitatea, consimţământul informat şi obligativitatea acordării asistenţei medicale.

(4) Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei şi atunci când îşi depăşeşte limitele competenţei, cu excepţia cazurilor de urgenţă în care nu este disponibil personal medical ce are competenţa necesară.

(5) Răspunderea civilă reglementată prin prezenta lege nu înlătură angajarea răspunderii penale, dacă fapta care a cauzat prejudiciul constituie infracţiune conform legii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caz de malpraxis LAURA-ELENA LAURA-ELENA Am solicitat la IML un act constatator, prin care sa se dovedeasca faptul ca niciodata n-am suferit hernie de disc si am fost operata inutil de doua ori si mi ... (vezi toată discuția)
Asigurare malpraxis contabil!!!! nixon19 nixon19 buna ziua, As dori sa stiu daca cunoasteti o firma de asigurari care face acest gen de asigurari si cam cat ar ajunde prima de asigurare deoarece traim in ... (vezi toată discuția)
Rezultate autopsie catalinamanda catalinamanda In cat timp se elibereaza rezultatul autopsiei unui bebelus?Au trecut 2 luni de la autopsie iar astazi cand am fost sa iau rezultatul am fost pusa sa ... (vezi toată discuția)