avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita dubioasa
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita dubioasa

Buna ziua,am o problema mai delicata si diferita de cele obisnuite. Locuiesc cu mama mea intr-un apartament,intr-o vila de doua etaje.In anul 2012 vecinul nostru de la etajul 2 ne-a actionat in instanta,pentru a fi obligate sa ne dam acordul pentru inceperea lucrarilor de renovare la fatada si acoperisul imobilului.Au castigat si noi am fost obligate sa fim de acord cu aceste lucrari. Pe baza acestei hotarari ne-a actionat din nou in instanta si ne-au cerut despagubiri in valoare de 24.000 lei. Au castigat si acest proces,dar sentinta nu a fost definitiva. Am atacat hotararea cu recurs,recursul a fost acceptat si stabilit pentru data de 15.12.2014.In martie,acest an vecinii mei platesc o taxa de 5 lei si fac hotararea definitiva in ciuda faptului ca noi declarasem recurs. Cu aceea hotarare facuta definitiva se duc la executorul Judecatoresc Adrian Moianu si acesta incepe procedura de executare silita impotriva noastra.Noi am facut contestatie la executare dar ne-a fost respinsa pentru ca nu am platit taxa de timbru(mentionez ca mama nu are venituri,iar eu am un salariu de 900 lei). In data de 14.11.2014 executorul judecatoresc ne vinde imobilul pentru suma de 107000 lei,desi suma la care a fost evaluat este cam 77.000 euro.Am depus contestatie impotriva procesului verbal de licitatie.Mentionez ca eu si mama,am achizitionat imobilul pe legea 112,IN RATE,urmand ca pana in 2022 sa lichidam debitul.
Intrebarea mea este: Are dreptul acest executor judecatoresc sa vanda un imobil,deja grevat de sarcinii? Mai ales ca nu ia anuntat si pe cei de la ROM-VIAL ca a scos imobilul la licitatie.
Va multumesc pentru atentie.
Da,stiu acest lucru,ca totul este suspect.Sa explic mai in detaliu; in data de 04.12.2013,se da sentinta prin care eu si mama mea suntem obligate sa le platim acestor vecini suma de 23.000 lei.In sentinta scrie clar ca am dreptul la recurs in 15 zile de la data comunicarii. In data de 20.02.2014 primesc comunicatul acasa si in data de 25.02.2014 depun cererea de recurs. In data de 13.03.2014,respectivii vecini platesc la judecatorie o taxa de 5 lei si li se pune o stampila cu "definitiv",pe hotararea care eu o atacasem cu recurs si pentru care primisem termen in data de 15.12.2014. Mai grav este faptul ca toti avocati consultati mi-au spus ca vecinii,aveau dreptul sa faca definitiva hotararea. Eu nu mai inteleg nimic.Daca v-as povesti tot nu m-ati crede. Va rog frumos,puteti sa-mi dati un numar de telefon sau o adresa de mail prin care sa comunicam mai bine? Va multumesc mult.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Noiembrie 2014
yzyy, utilizator
Ceva nu se leaga, ceva e dubios.
Puteti sa ne dati numarul de dosar?
Vreau sa inteleg mai bine speta.
1. Decizia Instantei de Apel este definitiva si poate fi pusa in executare.
2. Imobilele pot fi scoase la licitatie indiferent daca au sarcini sau nu. Dupa adjudecare, imobilul intra in proprietatea adjudecatarului liber de orice sarcini. La intabulare, Ocpi radiaza din oficiu orice sarcina a imobilului. Imobilul adjudecat ramane liber de sarcini.
3. La primul termen al licitatie, imobilul se adjudeca la valoarea de incepere a licitatiei, respectiv cea din raportul de expertiza. Daca nu se prezinta nimeni, se acorda un nou termen pentru licitatie. La acest termen, valoarea de incepere a licitatiei reprezinta 75% din valoarea din raportul de expertiza. Daca sunt prezente cel puton doua persoane si nici una nu ofera pretul de incepere a licitatiei, imobilul se adjudeca la cel mai mare pret oferit care nu poate fi mai mic de 30% din pretul de evaluare a imobilului.
LucianCojocar aici nu este vorba despre o vanzare ca sa fie valabile prevederile mentionat e de dvs. Este vorba de procedura vanzarii prin licitatie publica fiind aplicabile prevederile din Cpc - procedura executarii silite. Licitatia este in parametrii normali nu exista probleme in ceea ce priveste "validitatea " pretului intrucat nu este vorba despre o vanza-cumparare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Decembrie 2014
gi-jane2, moderator
In dreptul civil recursul nu este suspensiv de executare.Asta inseamna ca el nu suspenda de drept executarea silita ci trebuie printr-o cerere depusa odata cu recursul si cerere de suspendare a executarii pina la judecata recursului.Ati facut o mare gresala ca nu ati platit taxa de timbru la contestatia la executare.Trebuia sa cereti si suspendarea executarii.OUG 51/2008 va dadea posibilitatea sa obtineti aminarea sau esalonarea platii taxei de timbru sau in anumite cazuri chiar scutirea prin acordarea ajutorului public judiciar.
Da , executorul poate executa un imobil grevat de sarcini.Interdictia instrainarii vizeaza numai vinzarea voluntara de catre cumparatorul in baza legii 112/1995 nu si vinzarea silita in cadrul executarii silite imobiliare.Practica judiciara este unanima in acest sens.Am intilnit doua astfel de cazuri.
Ultima modificare: Duminică, 30 Noiembrie 2014
Florin Cornea , Consilier juridic
BiancaTudose a scris:

1. Decizia Instantei de Apel este definitiva si poate fi pusa in executare.
2. Imobilele pot fi scoase la licitatie indiferent daca au sarcini sau nu. Dupa adjudecare, imobilul intra in proprietatea adjudecatarului liber de orice sarcini. La intabulare, Ocpi radiaza din oficiu orice sarcina a imobilului. Imobilul adjudecat ramane liber de sarcini.
3. La primul termen al licitatie, imobilul se adjudeca la valoarea de incepere a licitatiei, respectiv cea din raportul de expertiza. Daca nu se prezinta nimeni, se acorda un nou termen pentru licitatie. La acest termen, valoarea de incepere a licitatiei reprezinta 75% din valoarea din raportul de expertiza. Daca sunt prezente cel puton doua persoane si nici una nu ofera pretul de incepere a licitatiei, imobilul se adjudeca la cel mai mare pret oferit care nu poate fi mai mic de 30% din pretul de evaluare a imobilului.

Corect.

Puteți încerca o contestație la executare, dar ar fi bine să vorbiți înainte cu un avocat care să vadă întregul dosar. Din tot ce ați spus până acum nu rezultă că executorul ar fi procedat nelegal.
Cu privire la interdicția de a înstrăina pentru o perioadă de 10 ani, aceasta nu are nici o legătură cu faptul că sunteți titular al dreptului de proprietate încă de la încheierea contractului.

Alte discuții în legătură

Cumparare imobil grevat de sarcini teisoara teisoara Buna ziua, as vrea sa cumpar un apartament la licitatie (primul termen),dar care are notate urmatoarele sarcini - -contract de ipoteca -cesiune ... (vezi toată discuția)
Licitatii publice geogeorge geogeorge buna ziua, am cateva notiuni la care as dori o lamurire,daca se poate: 1)in urma achizitionarii la licitatie publica a unui imobil,ce se intampla in cazul in ... (vezi toată discuția)
adjudecare imobil eugennico eugennico Am adjudecat la licitatie un imobil la 75% din valoare fiind creditor, in luna ianuarie, l-am intabulat personal la ocpi , am deschis rol la primarie. Am ... (vezi toată discuția)