avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tichetele de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tichetele de masa

Buna seara, angajatorul acorda anumitor angajati care ating procenul max intr -o luna un bonus care consta in tichete de masa ca si exemplu: luna octombrie 23 de zile, angajatul lucrand toate cele 23 de zile, dar fiindca a atins procentul max in luna respectiva este premiat cu doar cu 16 tichete de masa . Este legal ca tichetele de masa sa fie acordate astfel, sau acest angajat ar fii trebuit sa beneficieze de toate cele 23 de tichete?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:01, 29 Noiembrie 2014
Tichetele de masa se acorda de catre angajator conform unor reguli inscrise in CCM la nivel de unitate, CIM sau RI. Asadar se poate negocia modul de acordare a acestora (CCM, CIM) sau poate fi impus de angajator (RI).
Norme de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa :
Art. 2
Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de muncă clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, care să prevadă:

a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masă, precum şi valoarea nominală a tichetului de masă, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;

b) numărul de zile lucrătoare din lună pentru care se distribuie tichete de masă salariaţilor;

c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masă, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abatere disciplinara vs tichete de masa mony mony In CCM al unui SRL se prevede acordarea tichetelor de masa doar in conditiile respectarii de catre salariat a RI si CCM. Intrebare: in aceste conditii este ... (vezi toată discuția)
Act adititonal - tichete de masa? Diana_B Diana_B Buna ziua, Daca incepand cu 1 iunie se doreste acordarea de tichete de masa unor angajati este necesara intocmirea unui act aditional pentru fiecare? Daca ... (vezi toată discuția)
Numarul tichetelor de masa Lisaa04 Lisaa04 Se pot acorda mai putine tichete de masa intr-o luna decat zilele care sunt lucrate efectiv? Multumesc! (vezi toată discuția)