avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... calcul dobanda legala
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

calcul dobanda legala

Buna ziua,

In data de 04.10.2006 am incheiat un contract de vanzare-cumparare a unui apartament intr-un complex rezidential nou. Plata urma sa se faca in mai multe transe:5%+20%+10%+20%+5%+5%+5%+5%+5%+5%+5%+10% la anumite date. Data Predarii apartamentului s-a stabilit la 30.05.2008. Pana la prezenta data, apartamentul nu a fost predat. Pretul apartamentului este exprimat in EUR, respectiv suma de 44.240 EUR + TVA (de 19%). Din aceasta suma, am achitat pana la data de 18.09.2007 un procent de 90%+TVA de 19%, respectiv suma de 39.816 EUR + TVA de 19% urmand ca diferenta de 10% + TVA sa se achite la predare. Predarea NU a avut inca loc deoarece blocul nu este finalizat nici la prezenta data.

Conform articolului privind Moneda: "Toate sumele din prezentul contract sunt exprimate in EURO. Toate platile efectuate conform prezentului contract se vor face in lei, la cursul de schimb leu/euro anuntat de Piraeus Bank pentru vanzarea de EURO pentru data la care se efectueaza plata". Prin urmare, toate platile mele catre vanzator au fost efectuate la cursul de vanzare Piraeus din data platii. Logic si legal este ca si platile efectuate de vanzator sa fie realizate in aceasi maniera (in functie de cursul de vanzare Piraeus din data platii).

Avand in vedere ca nu mi-a fost predat apartamentul nici pana in prezent doresc recuperarea banilor, respectiv, echivalentul in lei a sumelor in EURO platite - a se vedea articolul mai sus mentionat. Nu luam in discutie acest subiect.

De asemenea, conform contractului, beneficiez de penalizari de 0,02% pe zi de intarziere calculate la Pretul Proprietatii. Nu luam in discutie acest subiect.

Intrebarea mea e urmatoarea: com se calculeaza dobanda legala pe care vreau sa le-o solicit avand in vedere ca eu solicit sumele in euro platibile in lei la cursul de vanzare comunicat de Piraeus pentru data platii? DIn cate inteleg, dobanda legala este dobanda de referinta a BNR dar aceasta este numai pentru RON.

Intrebari:

1. Exista posibilitatea de a calcula dobanda legala la sume in EURO? Daca da, imi puteti spune unde gasesc un tabel cu aceste dobanzi pentru perioada 04.10.2006 - prezent?

2. Daca dobanda legala se aplica doar la RON, cum o calculez avand in vedere sumele in EURO pe care le solicit si faptul ca acestea au fost platite de mine, initial, la date diferite? Aplic dobanda legala la echivalentul in RON a sumelor in EURO platite in functie de cursul de vanzare de la fiecare data de plata?

Multumesc,
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2009
flavius1980, utilizator
Cel mai recent răspuns: catalinchis , utilizator 11:43, 12 Noiembrie 2009
.
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2009
flavius1980, utilizator
O.G.9/2000
Art.3. Dobanda legala se stabileste, in materie comerciala , la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.
Potrivit art.7 din codul comercial, sunt comercianti cei care fac fapte de comert, avand comertul ca o profesiune obisnuita, si societatile comerciale.
In toate cellalte cazur dobanda legala se stabileste la nivelul de referinta a bancii Nationale a Romamiei, diminuat cu 20%.
Nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a romaniei, in functie de care se stabileste dobanda legala, este cel din prima zi lucratoare a anului, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul I al anului in curs, si cel din prima zi lucratoare a lunii iulie, pentru dobanda legala cuvenita pe semsetrul II al anului in curs.
Dobanda de referinta a Bancii Nationale a romaniei se calculeaza ca medie, ponderata cu volumul tranzactiilor, intre dobanda la depozitele atrase de Banca Nationala aRomaniei si vanzarile reversibile de titluri de stat de acestea in luna anterioara celei pentru care se face anuntul.
Nivelul dobanzii de referinta a bancii Nationale a romaniei va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, prin grija Bancii Nationale a Romaniei.
Art.4. In realatiile de comert extreior sau in alte relatii economice internationale, atunci cand legea este aplicabila si cind s-a stipulat plata in moneda straina, dobanda legala este de 6% pe an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanda legala triton10 triton10 Buna ziua As vrea sa stiu care este dobanda legala pentru obligatiile comerciale si civile stabilite in valuta. Multumesc. (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza dobanda legala? MARIUS DRAGU MARIUS DRAGU Dupa ultima hotarare a judecatoarei a reiesit faptul ca din suma de 17000 euro se va plati dobanda legala a BNR .Cum se calculeaza dobanda avand in vedre ca ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala-o.u.g. nr. 9 din 21 ianuarie 2000 rodica_post rodica_post Avand in vedere ca ,multi utilizatori ai acestui site au probleme de natura restantelor salariale ,va ofer cateva prevederi din ORDONANTA Nr. ... (vezi toată discuția)