avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurarea locuintelor cu risc seismic
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurarea locuintelor cu risc seismic

Am incercat sa ma informez de pe net, dar informatiile sunt contradictorii;
apartamentele din blocuri cu Urgenta 1 sau Risc 1 ( sunt 2 lucruri distincte ! ) se pot asigura pt. cutremur ? Cel putin polita obligatorie PAD ?
Au dreptul sa respinga solicitarea mea cei de la PAID ? Nu incalca legea in acest fel ?
Referitor la asigurarea suplimentara- facultativa - inteleg ca fiecare sociatate de Asiguarari isi stabileste politica si are dreptul sa acepte / nu solicitarea mea de preluare in asigurare; Exista firme care preiau in asigurare locuinte cu Urgenta 1 ?
Cel mai recent răspuns: ana722 , utilizator 11:30, 19 Februarie 2018
L 260 modificata, la Art.3 prevede:
(6) Locuintele situate in cladirile expertizate tehnic in conditiile legii de catre experti tehnici atestati si incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic nu se asigura pentru niciunul dintre riscurile prevazute de prezenta lege, pana la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare a cladirilor.Incadrarea in urgente este mai veche si neadaptata dar poate fi rezolvata astfel:

Notă: Normativul de Proiectare P100-92, în urma expertizei tehnice, încadrează construcţiile din punct de vedere al riscului seismic în categorii de urgenţe:– U1, U2, U3
Modificarea cap. 11 şi 12 din Normativul P100-92 din anul 1996, încadreaza construcţiile în Clase de risc seismic.
Pentru încadrarea în clasa de risc seismic corespunzătoare, asociaţiile de proprietari / proprietarii se pot adresa expertului tehnic elaborator al expertizei tehnice sau unui alt expert tehnic atestat pentru rezistenţă şi stabilitate de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care poate fi găsită la adresa web:
[ link extern ]
Multumesc mult pt. raspuns; ne vom adresa expertului tehnic.

DAR, pana atunci apare in mod firesc nelamurirea :
brokerii in asigurari care emit in orasul nostru zeci de polite PAD , la apartamente cu URGENTA1:

1) incaseaza prime de asigurare si emit cu buna stiinta niste polite care pot sa NU fie valabile, daca - ULTERIOR - se dovedeste ca ar fi trebuit incadrat la RISC 1;
sau
2) politele sunt valabile, pt. ca, la data intocmirii lor, in evidentele Primariei apar clasificate cu Urgenta 1 ( fara clasa de risc ) ?

Va multumesc,

-Interesul privind incadrarea locuintei in clasa de risc si nu in cea tranzitorie (Urgente) este al proprietarului.
-Asiguratorii si intermediarii, au listele cu imobilele clasificate in clase de risc si nu de urgente.In aceasta situatie, se aplica principiul general de "buna credinta" acordat asiguratului.
In baza aplicarii acestui principiu, abia in caz de producere a risculu se poate dovedi contrariul, sanctiunea fiind neplata daunei.
Ultima modificare: Marți, 2 Decembrie 2014
nucu$, utilizator
In cazul meu va trebui sa dau in judecata Asociatia de proprietari pentru obligatia de a face? Blocul inca e in categoria U.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! părinții mei poseda un apartament într-un imobil ... RM RM Buna seara! Părinții mei poseda un apartament într-un imobil încadrat la categoria 2 risc seismic. Dorim sa asiguram apartamentul si nu reușesc sa găsesc ... (vezi toată discuția)
Expertiza mlpat pentru viitoare constructii in proximitate mariani111 mariani111 In urma unor lucrari de demolare de linga blocul meu, mi s-au fisurat 2 pereti din apartament. Am facut sesizare la Primarie si ISC si ambii mi-au raspuns ca ... (vezi toată discuția)
Bloc incadrat grad seismic u3 cristina_pop cristina_pop Buna ziua. Doresc sa vand un apartament ce se afla intr-un bloc incadrat la U3 grad seismic. Stiu ca nu este acceptat de banci pentru credit. Pot face o ... (vezi toată discuția)