avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Penalitate emitere factura cu intarziere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Penalitate emitere factura cu intarziere

Lucrez la firma A, care a incheiat cu firma B un contract de inchiriere mijloace fixe. In contract se precizeaza ca " factura se emite semestrial, in prima luna a semestrului". Datorita aparitiei unei indexari a tarifelor de inchiriere, semnarea actului aditional la contract a durat aproximativ 2 luni, dupa care a fost emisa factura semestriala convenita, achitata integral de beneficiar. Dupa aproape 1 an, firma B s-a desfiintat, contractul a fost reziliat, dar toate facturile emise au fost incasate integral. Acum a venit Curtea de Conturi in control la firma A, si, referitor la acest contract, a calculat penalitate pentru emiterea cu intarziere a primei facturi din actul aditional. Conform deciziei curtii de conturi, aceasta penalitate (in valoare de 1082.52 lei) trebuie platita de beneficiar sau de persoana/persoanele care se fac vinovate de emiterea intarziata a facturii. Beneficiarul nu poate plati, fiindca s-a desfiintat. Ramane persoana emitenta, dar curtea de conturi nu a vrut sa tina cont de amanuntele care au dus la intarzierea emiterii facturii, chiar daca au fost justificabile (inclusiv cu delegatia la beneficiar pentru perfectarea actului aditional). X-(
INTREBARE: poate firma A sa treaca aceasta valoare (1082.52) la cheltuieli? #-o In care cont(uri)? Fiindca salariatul nu este vinovat de aceasta intarziere, tinand cont ca celelalte facturi au fost emise in perioada stabilita (prima luna a semestrului) :sorry:
Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: geamby , utilizator 08:58, 2 Decembrie 2014
Pai e clar ca nu e vorba de "firma A" ci de IP A. Dar daca domnii de la CC au fost asa de legisti, probabil au indicat si un temei legal (ca cel contractual nu vad sa existe, au scris ei peste contract cu de la ei putere). Asa stand lucrurile, cu asa mare putere in pixurile domniilor lor, poate vor catadicsi sa ofere un raspuns OFICIAL la o adresa trimisa in acest scop de catre IP A, la care lucrati d-voastra.
nu inteleg ce inseamna IP A...daca va referiti la un anume tip de firma, pot sa va spun ca firma A este o (mare) companie bugetara....CC a trimis doar aceasta decizie...maine cand ajung la birou o sa va spun ce articole de lege a mentionat in decizie
Pai daca d-voastra sunteti furnizorul, inteleg ca CC a considerat suma de 1082 lei un fel de venit nerealizat (pentru ca era de fapt datorata de beneficiar). Veniturile nerealizate si neincasate nu sunt cheltuieli, asa gandesc. Daca d-voastra ati fi facturat aceste penalitati beneficiarului la timp, din proprie initiativa si ar fi ramas neincasate, ati fi avut sold restant de incasat. La lichidarea beneficiarului ati fi inchis contul de creanta cu un cont de cheltuiala (deductibila sau nu in conditiile CF)
Deci ca sa puteti trece pe "alte cheltuieli de exploatare" trebuie sa inregistrati veniturile din majorari pe care ar fi trebuit sa le facturati.

La firmele care aplica 3055, inregistrarile sunt cam asa:
4111=706 - 1082 (penalitati chirii)

4118=4111 - 1082 (client incert)

658x=4118 - 1082 la lichidare beneficiar

In cazul d-voastra, daca firma nu mai exista, cred ca se poate "forta" nota cu inregistrarea:

461(4118,473) = 706 (758x, daca faceti inregistrarea in baza actului CC)

si 658 = 461(4118,473)

Indiferent ce conturi utilizati influienta asupra rezultatului trebuie sa fie zero iar conturile de parteneri sa se inchida.


1) Poate este aceeasi incadrare contabila, dar precizez ca aceasta penalitate nu este datorata platii cu intarziere a facturii de beneficiar, ci pentru emiterea cu intarziere a acestei facturi....aceasta factura ar fi avut aceeasi valoare si daca era emisa in ianuarie (prima luna din semestru) si acoperea aceeasi perioada de timp (ianuarie-iunie). Penalitatea pentru emiterea cu intarziere a fost calculata identic cu intarzierea la plata a facturii.
2) In sprijinul deciziei, CC invoca Legea 94/1992, art. 43, litera c) republicata si pct 174 din Regulamentul privind organizarea si desfasurarea activitatilor specifice CC
3) Multumesc pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clienti neincasati tudorani tudorani In contul \'clienti incerti\' exista o suma care reprezinta un client neincasat, client care nu a fost dat in judecata, s-a incercat recuperarea pe cale ... (vezi toată discuția)
Regularizari andrei44 andrei44 Pentru niste regularizari, am voie sa fac 419 = 4118? N-am gasit in functiunile conturilor ca s-ar putea, dar din experienta voastra, ar fi ... (vezi toată discuția)
Monografie contabila refacturare utilitati catre chiriasi oliviaUC oliviaUC Buna ziua, O firma al carei obiect de activitate este inchirierea de spatii inregistreaza, conform contractului comercial, 2 tipuri de venit: - din ... (vezi toată discuția)