avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Marca domeniu internet
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Marca domeniu internet

Daca exista domeniul de internet existent "bestia.com" si inregistrez marca "bestia" international, as putea sa intru in posesia domeniului "bestia.com" daca acesta este inregistrat, fara a plati vreo suma de bani?
Nu, pentru ca sunt aspecte diferite, reglementate de norme diferite, ca sa nu mai vorbesc de faptul ca daca exista cineva care a cumparat domeniul inaintea d-voastra e proprietar si cu asta basta. E absurd.
E ca si cum ma duc eu maine la OSIM sa brevetez expresia "Patul lui Procust" si uite asa devin proprietar pe drepturile intelectuale ale romanului cu pricina.
Ce legatura are marca de comert prevazuta de L 31/90 cu cuvantul din DEX folosit sau cu proprietarul domeniului. Nu ati vrea sa cereti drepturi de autor si lui Vasile Breban ca va foloseste marca in DEX-ul propriu? :))
Dreptul de a detine un domeniu poate fi uzurpat daca este folosit cu rea-credinta, de ex. pentru a incalca o marca sau a revinde domeniul la un pret exagerat (de ex. daca foloseste dinsey.com si dinseyland.com pentru materiale pornografice).
Proprietarul domeniului doreste sa revanda domeniu la un pret exagerat. As putea intra in posesia domeniului cu o suma de bani acceptabila?

Domeniul pe care vreau sa-l cumpar nu este un nume cunoscut, ex. Baltagul, IBM, ci este doar un nume pe internet fara vreun website care sa ruleze pe acel domeniu.

Totusi, pe site-ul ROTLD exista cereri in care companii multinationale solicita intrarea in posesie a numelui de domeniu, marca protejata, ex. HP. Aceste cereri au fost acceptate. Cum de li s-a permis?
Pentru ca platesc sume exagerate. Deci le cumpara.
Avand in vedere ca dansul a inregistrat domeniul primul, chiar daca nu a fost folosit efectiv acest domeniu, ati putea fi numit dumneavoastra de rea-credinta chiar de cei de la OSIM



Sumele "exagerate" care se platesc sunt sume pe care le platesc datorita marketingului.
Cati bani a investit Coca-Cola in reclama? Dar HP? Plus astea au firme de avocati pe langa ei si doar o simpla alaturare de nume si te trezesti cu proces si niste daune de ti se ia.

Mai este un aspect
Domeniul apare inscris inainte de marca si ati putea aparea ca fiind de rea credinta.
Daca inregistrati marca international si nu este deja inregistrata, dureaza cam 2 ani (18 luni daca totul merge ok).
Daca nu aveti marca inregistrata cu tot cu certificat prin care sa va ateste dreptul de folosinta exclusiva, nu prea aveti sanse.
Daca vreti neaparat sa aveti domeniul respectiv, cadeti la pace cu persoana respectiva.

Daca nu, va adresati la ICANN si ei vor solutiona in functie de mai multe aspecte.

In afara serviciile ce tin de creatie costa foarte mult in comparatie cu Romania.

Acolo un site porneste de la 5000 € pe cand la noi il ai cu 150€ cu tot cu hosting.


Ultima modificare: Vineri, 5 Decembrie 2014
Laura Ciobeica, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marca inregistrata osim vs. domeniu internet bogdan30ro bogdan30ro Am urmatoarea speta. Am inregistrat la OSIM cuvantul sa zicem \"marcamea\" acum 2 zile. Dorind sa imi fac si un site pe internet am constatat ca domeniu ... (vezi toată discuția)
Sunt amenintat cu actiune in justitie... Tirlea Andrei Tirlea Andrei Buna seara, Intr-o zi m-am hotarat sa-mi construiesc un website. Ma decid in ceea ce priveste numele acestuia si cumpar un domeniu. Sa zicem: www.carnat.ro ... (vezi toată discuția)
Opozitie la inregistrarea unei marci si protejare domeniu internet di-giv di-giv Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Detin un domeniu de mai mult de 5 ani pe care l-am dezvoltat si care are utilizatorii sai. Domeniul este de genul ... (vezi toată discuția)