avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... "Negocieri" interesante dauna totala RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

"Negocieri" interesante dauna totala RCA

Buna, am o mica dilema cu un dosar de dauna RCA si v-as fi deosebit de recunoscator daca m-ati sfatui :D. Situatia sta in felul urmator: eu pe motocicleta, un "destept" cu masina a iesit cu spatele din parcare(dreapta) fara a se asigura. M-a lovit in partea dreapta apoi am picat taras pe stanga. Deschis dosar de dauna la asig, s-au facut poze, inclusiv kilometraj (21000 km aprox). Initial asigurarea mi-a recomandat un service "deosebit" de bun si profesionist cu care lucreaza. M-am dus pe la ei dar nu am ramas cand am constatat ca cel care urma sa faca un deviz facea calcule in minte dupa ureche si m-a intrebat din ce material sunt fabricate carenele :O . Am decis sa fac o deplasare de 150 km in cel mai apropiat oras cu reprezentanta (Honda). Acolo mi s-a facut un deviz pe suma de 16.676,85 RON incl. TVA. pe care scrie la final astfel :

"Prezentul certificat atesta legal ca lucrarile executate sunt de buna calitate si sunt garantate conform prevederilor HG 394/1995 si 796/96. Carenajele motocicletelor nu se repara si nu se vopsesc."

Respectivele carene sunt din ceva material plastic, sunt vopsite in mai multe culori/straturi si pe deasupra si ceva autocolante. Cam asa arata: [ link extern ]
. Doresc sa precizez ca motocicleta era inainte de eveniment in stare originala si f bine ingrijita. Initial am avut multe discutii/negocieri pe marginea necesitatii inlocuirii/vopsirii pieselor avariate. De ex. inspectorul de daune a vrut sa treaca revopsire la semnalizatorul cel mai putin julit (care de fapt este turnat in plastic negru - putin aberant). Pus in situatia de a explica de n ori de ce sunt anumite piese pe deviz, in cele din urma, am lamurit inspectorul de dauna, si am trecut la faza urmatoare: M-a sunat intr-o zi sa-mi spuna ca a gasit dansul un service ce face reparatii moto "de cea mai buna calitate" - in alt oras la 120 km #-o. Am vorbit telefonic cu respectivii si am ajuns la concluzia ca prefer sa schimb carenele dupa cod de culoare etc decat sa ma vad nevoit sa revopsesc tot si sa iasa o treaba "de mantuiala". Intre timp am cerut si calculul valorii la zi a motocicletei , valoare care pare-se e sub suma devizului. Facand o verificare, se pare ca am fost incadrat la starea de intretinere medie, desi, la moto din an 2001 cu 21000 km ma incadram la stare buna. Am adus inspectorului obiectiile de rigoare, dar se pare ca si asa, incadrat la stare buna, tot iese dauna totala. Mai departe mi s-a sugerat reparatie la service-ul gasit de ei, in cazul in care optez pt dauna totala mi s-a spus ca IMI VOR RETINE carenele si piesele avariate. Asta e partea care nu o inteleg, l-am intrebat si pe insp. de asig. de ce sa se retina 25% din valoarea la zi pt epava, iar apoi si piesele avariate, dansul mi-a spus ca asa fac toate asigurarile. Am hotarat sa merg pe varianta asta, convins ca faza cu recuperarea la carene si piese e o mare gogoasa menita a ma speria. Asta se intampla ieri, iar azi dimineata m-au sunat de la asigurari pe motiv ca au gasit o solutie ce bucura pe toata lumea : mi s-a oferit suma de 8000 lei cu posibilitatea de a pastra piesele avariate. Din ce inteleg eu, inspectorul si-a creat un atu fictiv cu care acum negociaza. Ma insel ? La valoare de deviz de aprox 3900 de euro, cu o valoare la zi a motocicletei de aprox 3550 de euro (2600 euro despagubire dauna totala), ei se ofera sa imi plateasca 8000 ron, adica aprox 1900 euro, oferindu-mi sansa de a pastra piesele avariate. In caz de dauna totala piesele astea in baza carei legi/norme se retin ? Imi cer scuze pt povestea lunga, am incercat sa acopar toate aspectele, sper sa aveti rabdare si sa ma sfatuiti ce sa fac mai departe.
Va multumesc, cu stima, Mihai
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2009
r0nni3, utilizator
Art. 36. - (1) Despăgubirea se efectuează de către asigurătorul RCA în maximum 15 zile de la data la care asigurătorul a definitivat investigația necesară evaluării sumei pe care este obligat să o plătească sau de la data la care asigurătorul a primit o hotărâre judecătorească definitivă cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească.
(2) Asigurătorul RCA este obligat să desfășoare investigația privind producerea accidentului, în termen de cel mult 3 luni de la data avizării producerii evenimentului asigurat, în condițiile în care respectivul accident nu face obiectul unor cercetări efectuate de autoritățile publice. În termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA este obligat fie:
a) să răspundă cererii părții solicitante, formulând oferta de despăgubire potrivit propriilor investigații cu privire la producerea evenimentului asigurat, în cazul în care se dovedește îndeplinirea condițiilor de asigurare și producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA; fie
b) să notifice părții prejudiciate cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parțial, pretențiile de despăgubire.
(3) Asigurătorul RCA este obligat să elibereze asiguratului, în termen de 15 zile de la înregistrarea solicitării acestuia, un certificat privind daunele înregistrate în baza contractului de asigurare, pe parcursul ultimilor 5 ani de relații contractuale, sau absența acestor daune.
Art. 37. - Dacă asigurătorul RCA nu își îndeplinește obligațiile în termenul prevăzut la art. 36 sau și le îndeplinește defectuos, inclusiv dacă diminuează nejustificat despăgubirea, la suma de despăgubire cuvenită, care se plătește de asigurător, se aplică o penalizare de 0,1%, calculată pentru fiecare zi de întârziere
r0nni3 a scris:

eu sunt "foarte" de acord cu reconstituirea, problema e ca s-au trezit si ei dupa o luna si jumatate ca e accident cauzat de mersul inapoi ? .

Nu mersul inapoi este motivul suspiciunii.Atunci cand nu exista un document intocmit de o autoritate (politie,pompieri) cercetarea trebuie s-o faca asiguratorul (deobicei dupa ce s-a racit evenimentul) iar p.v. de constatare:
Art. 40. - (1) Procesul-verbal de constatare a pagubelor se semneaza de toate
persoanele care iau parte la intocmirea acestuia.
(2) Eventualele obiectii ale partilor cu privire la prejudiciile constatate vor
fi mentionate in procesul-verbal sau intr-o anexa la acesta.
Intrucat in accidentele petrecute in parcare exista suspiciuni de "facatura" se verifica (cat se poate) veridicitatea constatarii amiabile (inca noutate la noi in Ro) pentru ca:
Art. 42. - Asiguratorii RCA pot acorda despagubiri si in cazul in care persoana
pagubita a procedat la repararea vehiculului avariat inainte ca asiguratorii sa
efectueze constatarea prejudiciului, daca imprejurarile si cauzele producerii
evenimentului asigurat, precum si cuantumul pagubei rezulta din actele aflate la
dosar. In asemenea situatii stabilirea marimii cuantumului pagubelor se face in
baza datelor consemnate in constatarea amiabila
, in actele incheiate de organele
de politie, de unitatile de pompieri sau de celelalte autoritati publice
competente, a documentatiilor privind costul efectiv al reparatiilor efectuate,
coroborate cu preturile practicate de unitatile de specialitate, a declaratiilor
scrise ale partilor implicate in accident si ale martorilor cu privire la
accidentul produs, precum si a altor dovezi prezentate, coroborate cu propriile
constatari ale asiguratorului, rezultate in urma examinarii reparatiilor
executate la vehicul si, dupa caz, a inlocuirii eventualelor parti componente
sau piese avariate, precum si cu investigatiile in legatura cu dinamica
accidentului, localizarea acestuia etc.
Si in aceste cazuri datele constatate
vor fi consemnate in procesul-verbal de constatare a pagubelor la vehicule, care
va fi semnat de toate persoanele care iau parte la intocmirea acestuia.
De aici a aparut si nevoia unei reconstituiri, solicitata de cei care aproba plata dosarului (suma nu este mica!)
Mentionez ca aceste explicatii sunt pentru o situatie in care reaua-credinta este neluata in seama B-)
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2009
nucu$, utilizator
Cred ca problema nu este "mersul inapoi" al celuilalt autoturism. Ar putea exista unele avarii care nu sunt in concordanta cu avariile celuilalt autoturism.
=D> Despre asta e vorba.
O fi vorba poate si de o culpa comuna? Atunci se despagubeste la jumatate.
Ionutz_b a scris:

=D> Despre asta e vorba.
O fi vorba poate si de o culpa comuna? Atunci se despagubeste la jumatate.


Se despagubesc numai piesele ce s-au avariat in respectivul accident

Alte discuții în legătură

Reparatie pe polita rca arhitectool arhitectool Buna ziua, In urma unui accident foarte grav, masina mea (care era parcata) a fost avariata iar eu m-am prezentat a doua zi cu polita RCA a vinovatului la ... (vezi toată discuția)
O banala tamponare si r.c.a.-ul nu poate acoperi paguba! POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE UN MERCEDES W126 AN 1983 ESTE TAMPONAT IN SPATE DE UN JEEP GRAND CHEROKEE 2007. ASIGURAREA POATE ACOPERI DECAT APR. 20 MIL. LA SERVICE MERCEDES NUMAI ... (vezi toată discuția)
Accident, despagubire rca, dauna totala - legislatie felisc felisc Buna ziua, Am avut un accident, fiind nevinovat, partea vinovata avand RCA. Care sunt legile pe care trebuie sa le citesc sa fiu complet informat cu ... (vezi toată discuția)