avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 273 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Amenda neinregistrare mostenire imobil
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Amenda neinregistrare mostenire imobil

Buna seara!

Cat este amenda pentru neinregistrarea la ANAF a unei cote parti din imobil dobandit prin certificat de mostenitor?

Odata aplicata amenda si imobilul tot neinregistrat se mai da o noua amenda?
Se rectifica rolul automat dupa amenda?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 11:38, 8 Decembrie 2014
Nu ANAF are competenta in cazul impozitelor locale, ci primaria in raza careia este imobilul.

Cod fiscal:

ART. 254 Dobândirea, înstrăinarea şi modificarea clădirilor

(1) În cazul unei clădiri care a fost dobândită sau construită de o persoană în cursul anului, impozitul pe clădire se datorează de către persoana respectivă cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care clădirea a fost dobândită sau construită.


(5) Orice persoană care dobândeşte, construieşte sau înstrăinează o clădire are obligaţia de a depune o declaraţie fiscală la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale în a cărei rază de competenţă se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data dobândirii, înstrăinării sau construirii.


ART. 294 Sancţiuni

(2) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) depunerea peste termen a declaraţiilor de impunere prevăzute la art. 254 alin. (5) şi (6), art. 259 alin. (6) şi (7), art. 264 alin. (4), art. 267 alin. (14) lit. b), art. 277 alin. (2), art. 281 alin. (2) şi art. 290;
......
(3) Contravenţia prevăzută la alin. (2) lit. a) se sancţionează cu amendă de la 60 lei la 240 lei, iar cele de la alin. (2) lit. b) - d), cu amendă de la 240 lei la 600 lei (actualizat conform HG 956/2009).


Similar si pentru cota de teren aferenta.

La data depunerii declaratiei probabil vi se da si amenda sau avertisment:

Norme art 294:

260. În cazul în care se apreciază de către agenţii constatatori că faptele comise de contribuabili sunt de gravitate redusă, se poate aplica drept sancţiune contravenţională avertismentul, în condiţiile prevăzute la art. 5 alin. (2) lit. a), art. 6 alin. (1), art. 7 şi la art. 38 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările ulterioare.
Ultima modificare: Luni, 8 Decembrie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nedeclararea unui apartament Valibratu Valibratu Buna ziua Am un apartament achizitionat in 1990 pe care nu l-am declarant la fisc dar pt care am platit taxele la zi. Doresc sa stiu care este amenda si in ... (vezi toată discuția)
Nelamurire spit- declararea schimbarii domiciliului la serviciul public de impozite si taxe locale bubulina29 bubulina29 Buna ziua! In noiembrie 2011 mi-am schimbat numele si adresa de domiciliu, imediat C.I., insa am amanat pana acum schimbarea actelor masinii, in primul rand ... (vezi toată discuția)
Termen deschidere rol fiscal dupa succesiune si dupa hotarare judecatoreasca cosmintby cosmintby Care este termenul legal de deschidere a ROL-ului fiscal la primarie pentru un imobil dupa o succesiune, dar dupa o hotarare judecatoreasca? Care ar fi ... (vezi toată discuția)