Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare cu certificat de mostenitor

Buna ziua. Este posibil ca pe baza unui certificat de mostenitor care are la baza o stare de fapt si un rol la administratia financiara( deci nu un act de propietate) sa se intabuleze imobilul si sa se vanda?
AVLIL a scris:

Dupa ce ani de zile am strigat despre faptul ca certificatul de mostenitor nu e act de proprietate, inalta curte dand cateva decizii in sensul asta, desi ideea a fost acceptata in unele instante sau combatuta de altele... acceptata de o parte din doctrina, combatuta de alta... REVIN dupa noul cod si, in baza legii 71/2001 si a art. 1133 din Codul civil din 2011 si spun ca certificatul de mostenitor ESTE TITLU DE PROPRIETATE.

Așa este.
Pe noul cod certificatul de moștenitor este titlul de proprietate.
caradis a scris:

Buna ziua. Este posibil ca pe baza unui certificat de mostenitor care are la baza o stare de fapt si un rol la administratia financiara( deci nu un act de propietate) sa se intabuleze imobilul si sa se vanda?

Ce stare de fapt?

Notarul nu face o succesiune decat pe acte certe.

Daca aveti o hotarare pe uzucapiune de la instanta se emite certificat de mostenitor.

Sau dvs. vreti sa cumparati pielea ursului din padure?
Asta ma nedumereste si pe mine: ce inseamna "doar o strae de fapt"? Am intrebat mai sus si nu am primit raspuns
Din nefericire, asa cum anterior Codului civil din 2011 unii notari, constienti ca certificatul de mostenitor nu e un act de prop-rietate, ci doar atesta transmiterea drepturilor decedatului, oricare ar fi fost ele... intocmeau certificate pe declaratioa partii ca ar avea un teren, ca l-ar poseda de jde-ani etc.
Astazi, cand situatia certificatelor de mostenitor este alta, unii notari continua sa procedeze la fel la dezbaterile de succesiuni fara acte.
In probatoriul pe care ar trebui sa-l administreze privind situatia de fapt a mostenirii (numar de mostenitori, renuntatori etc.), am vazut si audieri de martori pe situatia de fapt a uzucapiunii.
Practic, unii transforma astfel o posesie in drept de proprietate... fara a avea, legal, acest drept.
Am vazut acte de acest tip si in provincie si in zona capitalei si va dati seama ce avoact slab sunt cand vezi actele omului, ii spui ca nu poate sa faca certificat de mostebitor cu 2 hartii de mana, apoi el iti spune ca ba da, merge. Celui de-al doilea ii spui deja ca n-ar avea dreptul, dar sa incerce la cativa notari; rezultatul: a mers din prima. Sau primul.

Cred ca pana acum am vazut si studiat cel putin 4-5 dosare de dezbatere succesorala notariala in care s-a eliberat certificat de mostenitor pe o aparenta de drept.
Nu am vazut o parte din acte, nu am citit pe net de aceste cazuri, nu am vazut actele partial, ci am vazut intregul dosar in aceste cazuri. Nu se putea face, in acceptiunea mea, certificat de mostenitor.
In Bucuresti am studiat un singur dosar, din sector 1. Acolo erau si niste probleme de adresa si probatoriu pentru uzucapiune.
Sunt dezamagita.
Totusi, sa ne intelegem, nu ma opune ca aceasta procedura de constatare (sa-i zicem) as uzucapiunii sa fie una necontencioasa notariala; totusi, vazand ca actualmente nu este, cred ca nu-i chiar legala eliberarea acelor certificate.
Rolurile uzucapiunii:

a) inlatura si complineste inconvenientele probei dreptului de proprietate;

b) clarifica situatia juridica, prin convertirea unei aparente indelungate intr-un raport juridic de proprietate, cert si indiscutabil;

c) rol sanctionator: reprezentand sanctiunea indirecta, aplicata proprietarului bunului care l-a lasat in mod neglijent, pentru o perioada de timp, in posesia unei alte persoane.
Asta daca uzucapiunea este situatia de fapt la care va referiti.

Alte discuții în legătură

Un mic ajutor la vanzarea unui teren extravilan adrian73 adrian73 Buna ziua, am o nelamurire> bunici mei ( de fapt , numai bunica mai traieste), au un pamant extravilan, cu titlu de proprietate. acest titlu de proprietate ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde un teren extravilan mostenire ,doar cu certificatul de mostenitor ? maria mo maria mo va rog sa-mi spuneti si mie , am un teren extravilan undeva la tara , mostenit de la tatal meu si vreau sa-l vand , eu am doar actul de mostenitor si nimic ... (vezi toată discuția)
In anul 2010 am cumparat cu acte notariale un teren . pe titlul ... Georgeta Hriscu Georgeta Hriscu In anul 2010 am cumparat cu acte notariale un teren . Pe titlul de proprietate scria ca acel teren este situat in extravilan. In realitate era un loc de casa ... (vezi toată discuția)