avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Control fiscal
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Control fiscal

avem control fiscal.
Doi asociati din firma au spatii comerciale inchiriate la aceiasi firma.Cei de la controlul fiscal au comparat chiriile pe care le platim la alte persoane(persoane fizice in speta) si au obiectat ca aceste chirii platite asociatilor sunt mai mari decat chiriile paltite altor persoane fizice de catre aceiasi firma.
in consecinta reclama marirea impozitului calculand o valoare medie din trei chirii platite catre alte persoane fizice in comparatiie cu cele platite catre asociati.
este legal ? acest mod de calcul m-i se pare abuziv mai ales ca la aceste chirii s-au platit taxele si impozitele aferente.
Buna ziua,
Dupa parerea mea este legal. Codul Fiscal, la art.11 prevede urmatoarele:


"ART. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

(1) La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe în înţelesul prezentului cod, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic sau pot reîncadra forma unei tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei. În cazul în care tranzacţiile sau o serie de tranzacţii sunt calificate ca fiind artificiale, ele nu vor fi considerate ca făcând parte din domeniul de aplicare al convenţiilor de evitare a dublei impuneri. Prin tranzacţii artificiale se înţelege tranzacţiile sau seriile de tranzacţii care nu au un conţinut economic şi care nu pot fi utilizate în mod normal în cadrul unor practici economice obişnuite, scopul esenţial al acestora fiind acela de a evita impozitarea ori de a obţine avantaje fiscale care altfel nu ar putea fi acordate."

Oricum, dumneavoastra aveti posibilitatea sa contestati actul de control si decizia de impunere.
Bafta !

angelogaman a scris:

Doi asociati din firma au spatii comerciale inchiriate la aceiasi firma.


Ce inseamna la aceiasi firma? inseamna "de la" sau "catre" ?

Din punctul meu de vedere intrebarea este confuza asa ca va zic ce speculez eu ca ati vrut sa intrebati:

Firma plateste doua chirii catre cei doi asociati ai firmei.

Daca am inteles corect inseamna ca este vorba de tranzactii intre persoane afiliate si este normal sa va faca ajustarea. Bine ca nu v-au cerut dosarul preturilor de transfer. Cu toate acestea fiscul ar fi trebuit sa mai faca ceva si nu reiese din mesajul dvs daca a facut sau nu.

art 11 CF
(2) În cadrul unei tranzacţii între persoane române şi persoane nerezidente afiliate, precum şi între persoane române afiliate, autorităţile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricăreia dintre persoane, după cum este necesar, pentru a reflecta preţul de piaţă al bunurilor sau al serviciilor furnizate în cadrul tranzacţiei. La stabilirea preţului de piaţă al tranzacţiilor între persoane afiliate se foloseşte cea mai adecvată dintre următoarele metode:

ART. 11.
22. Reconsiderarea evidenţelor, realizată de autoritatea fiscală în scopul reflectării preţului de piaţă al bunurilor şi serviciilor, se efectuează şi la cealaltă persoană afiliată implicată.

Prin urmare ar trebui sa aibe loc simultan doua operatiuni:
1. Scaderea cheltuielilor la PJ
2. Scaderea venitului la PF

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere de catre srl a unui apartament care e in proprietatea unei persoane fizice vioreltudorascu vioreltudorascu Pot da apartamentul meu prin contract de comodat firmei mele unde sunt unic actionar (srl)? Poate firma sa inchirieze acest apartament (in cf eu sunt ... (vezi toată discuția)
Achizitie la pret supraevaluat de la persoana fizica acilro acilro Care este legea care defineste/interzice achizitia unor bunuri de catre un SRL de la o persoana fizica (care poate fi chiar administratorul firmei) la pret ... (vezi toată discuția)
Creditarea de catre asociat Georgelius Georgelius Buna ziua, In cazul in care o societate crediteaza o alta societate (in care prima este asociat unic), este obligatoriu ca aceasta creditare sa se faca cu ... (vezi toată discuția)