avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general creditarea de catre asociat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

creditarea de catre asociat

Buna ziua,

In cazul in care o societate crediteaza o alta societate (in care prima este asociat unic), este obligatoriu ca aceasta creditare sa se faca cu dobanda???

Intrebarea mea isi are izvorul in prevederile Codului Fiscal, respectiv art. 11 alin. (2), coroborat cu normele metodologice privind aplicarea acestui art., respectiv

"În cadrul unei tranzacţii între persoane afiliate, autorităţile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricăreia dintre persoane, după cum este necesar, pentru a reflecta preţul de piaţă al bunurilor sau serviciilor furnizate în cadrul tranzacţiei. La stabilirea preţului de piaţă al tranzacţiilor între persoane afiliate se foloseşte cea mai adecvată dintre următoarele metode"

"Cand un contribuabil, acorda un imprumut (credit) unei persoane afiliate,... indiferent de scopul si destinatia sa, pretul pietei pentru un asemenea serviciu, este constituit din dobanda care ar fi fost agreate de persoane independente pentru astfel de servicii furnizate in conditii comparabile, inclusiv comisionul de administrare, respectiv imprumutului."

Din interpretare, la prima citire, inteleg ca nu se poate face o creditare fara dobanda, intrucat in aceste conditii, indisponibilizez niste bani, nu mai obtin venituri si, in concluzie, nu ma mai poate impozita statul.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters60554 , utilizator 11:52, 26 Martie 2010
Fiscul are dreptul sa recalculeze la tranzactiile intragrup pretul de transfer, la nivelul pietei. In mod normal astfel de operatiuni ar fi neutre dpdv fiscal (ce pierde o firma, castiga cealalta => daca firmele platesc impozit pe profit, mai devreme sau mai tarziu fiscul isi primeste cei 16% din castig), dar cine mai are rabdare pe "foamea" asta...

In acest caz, daca eu fac creditarea fara dobanda, riscul este doar ca fiscul sa recalculeze pretul de transfer, sau pot primi si o amenda?
daca ambele firme sunt persoane juridice romane nici nu aveti obligatia de a intocmi dosarul preturilor de transfer .
Norme metodologice:

Art. 11.

22. Autorităţile fiscale din România pot, în scopul calculării obligaţiilor fiscale ale persoanelor afiliate, să reconsidere evidenţele persoanei afiliate din România, în scopul examinării fiscale, dacă în urma relaţiilor speciale dintre persoana afiliată română şi cea străină aceste evidenţe nu reflectă profiturile reale impozabile ce provin din România. Nu se efectuează reconsiderarea evidenţelor persoanelor afiliate atunci când tranzacţiile dintre asemenea persoane au loc în termeni comerciali de piaţă liberă, precum şi în cazul tranzacţiilor între persoane juridice române afiliate. Reconsiderarea evidenţelor se referă la ajustarea veniturilor, cheltuielilor, în scopul calculării obligaţiilor fiscale ale persoanelor afiliate. Reconsiderarea evidenţelor persoanelor afiliate nu se efectuează atunci când tranzacţiile dintre asemenea persoane au loc în termenii comerciali de piaţă liberă, respectiv ca tranzacţii între persoane independente.

In practica organul fiscal uneori nesocoteste aceasta prevedere , din cate stiu amenda nu exista, dar calculul penalitatilor, rezultate dintr-o eventuala reconsiderare, depaseste o amenda mai redusa .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control fiscal angelogaman angelogaman avem control fiscal. Doi asociati din firma au spatii comerciale inchiriate la aceiasi firma.Cei de la controlul fiscal au comparat chiriile pe care le ... (vezi toată discuția)
Asociatiile non profit FloreaElena FloreaElena Asociatia non profit care desfasoara o activitate de protectie a animalelor, are voie sa cumpere un animal ( cal) si sa incheie un contract de Vanzare - ... (vezi toată discuția)
Achizitie la pret supraevaluat de la persoana fizica acilro acilro Care este legea care defineste/interzice achizitia unor bunuri de catre un SRL de la o persoana fizica (care poate fi chiar administratorul firmei) la pret ... (vezi toată discuția)