avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1381 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Completare niruri la un butic
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Completare niruri la un butic

Am o vecina pe scara care are un butic in com.Postavari Jud. Ilfov. A venit un politist si a amendato cu 5000 lei pt. nu intocmeste nruri zilnic. Ea are un caiet in care isi noteaza fact. si pretul. La sfarsitul luni imi aduce actele si eu ii intocmesc tot dosaru:Nir<jurnal cumparari<reg.casa,Jurnala<casa Op.div.Jurnal general Centralizator jurnale,Nota Contabila , Balanta.Eu am multe buticurii in jurul blocului dar nu am vazut pe nimeni intocmind niruri zilnic. Va rog daca puteti sa imi dati un raspuns legal ca sa stim ce sa facem . Va multumesc anticipat pt. raspuns.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:43, 8 Decembrie 2014
NIR se intocmeste potrivit Ordin 3512/2008 la data receptiei bunurilor:

1.
a) Serveşte ca:
- document pentru recepţia bunurilor aprovizionate;
- document justificativ pentru încărcare în gestiune;
- document justificativ de înregistrare în contabilitate.
b) Se foloseşte ca document de recepţie obligatoriu numai în cazul:
- bunurilor materiale cuprinse într-o factură sau aviz de însoţire a mărfii, care fac parte din gestiuni diferite;
- bunurilor materiale primite spre prelucrare, în custodie sau în păstrare;
- bunurilor materiale procurate de la persoane fizice;
- bunurilor materiale care sosesc neînsoţite de documente de livrare;
- bunurilor materiale care prezintă diferenţe la recepţie;
- mărfurilor intrate în gestiunile la care evidenţa se ţine la preţ de vânzare.
c) În alte cazuri decât cele menţionate la lit. b), recepţia şi încărcarea în gestiune, după caz, şi înregistrarea în contabilitate se fac pe baza documentului de livrare care însoţeşte transportul (factura, avizul de însoţire a mărfii etc.).
2. Se întocmeşte în două exemplare, la locul de depozitare sau în unitatea cu amănuntul, după caz, pe măsura efectuării recepţiei. În situaţia în care la recepţie se constată diferenţe, Nota de recepţie şi constatare de diferenţe se întocmeşte în trei exemplare de către comisia de recepţie legal constituită.
În cazul în care bunurile materiale sosesc în tranşe, se întocmeşte câte un formular pentru fiecare tranşă, care se anexează apoi la factură sau la avizul de însoţire a mărfii.
Datele de pe verso formularului se completează numai atunci când se constată diferenţe la recepţie.

Legea 82/1991:

Art. 41. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
2. nerespectarea reglementărilor emise de Ministerul Finanţelor Publice, respectiv de instituţiile cu atribuţii de reglementare în domeniul contabilităţii prevăzute la art. 4 alin. (3), cu privire la:
c) întocmirea şi utilizarea documentelor justificative şi contabile pentru toate operaţiunile efectuate, înregistrarea în contabilitate a acestora în perioada la care se referă, păstrarea şi arhivarea acestora, precum şi reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse;
.....
Art. 42. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 41 se sancţionează cu amendă, după cum urmează:
- cele prevăzute la pct. 2 lit. a), b) şi c), cu amendă de la 300 lei la 4.000 lei;

NIR nu se intocmeste de contabil/expert contabil, nu are voie.

Nu conteaza ce fac altii, conteaza ce prevede legislatia in vigoare.
Da aveti obligatia intocmirii NIR-ului pe masura efectuarii receptiei marfii conform legii contabilitatii, art 6, 11:
ART. 6
(1) Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
(2) Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz

ART. 11

Detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.
Contraventiile sunt enumerate la art 41 iar sanctiunile la art 42.

[ link extern ]

De asemenea, potrivit OMFP 3512/2008 privind formularele financiar-contabile, la normele privind instructiunile de intocmire si utilizare a notei de receptie si constatare diferente (cod 14-3-1A), Nir-ul
"2.Se intocmeste in doua exemplare, la locul de depozitare sau in unitatea cu amanuntul, dupa caz, pe masura efectuarii receptiei.In situatia in care la receptie se constata diferente, Nota de receptie si constatare de diferente se intocmeste in trei exemplare de catre comisia de receptie legal constituita."

[ link extern ]
(pag 32-33)

Va rog sa ne indicati actul normativ si articolul in baza caruia vi s-a individualizat contraventia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa in gestiune doar in acte Rozalia76 Rozalia76 In urma efectuarii inventarului a rezultat lipsa in inventar \"X\" lei. Gestionarul neaga ca ar fi luat banii. Actele( avize, retururi, fisa lunara cu soldul) ... (vezi toată discuția)
Asociatia imi trece consum mai mare de apa florenta_22 florenta_22 La noi la asociatie apometrele sunt citite de incasator (casierul), dar niciodata nu stim cand vine sa le citeasca, nu pune afis, vine cand vrea, dupa-amiaza ... (vezi toată discuția)
Dupa cit timp de la o injuratura se prescrie fapta? ContSters414820 ContSters414820 Am fost injurat ,si doresc sa stiu in cit timp de la data respectiva pot depune o plingere la politie.multumesc. (vezi toată discuția)