avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... acord asigurari sociale Romania - Olanda
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

acord asigurari sociale Romania - Olanda

Buna ziua,

Inteleg ca intre Romania si Olanda exista un acord bilateral in ce priveste asigurarile sociale. Asta implica faptul ca daca lucrez 10 ani in Olanda, pot primi pensie in Romania pentru acesti ani (pe langa pensia primita din Olanda) ?

Multumesc,
Florin
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:11, 3 Iunie 2009
În domeniul securităţii sociale, România va aplica, de la data aderării la Uniunea Europeană:
a) Regulamentul Consiliului nr. 1408/71/CEE privind aplicarea regimurilor de securitate socială lucrătorilor salariaţi, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul Comunităţii, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 149 din 5.7.1971, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulament 1408/71;
b) Regulamentul Consiliului nr. 574/72/CEE care stabileşte modalităţile de aplicare a Regulamentului Consiliului nr. 1408/71/CEE privind aplicarea regimurilor de securitate socială lucrătorilor salariaţi, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul Comunităţii, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 74 din 27.03.1972, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulament 574/72.

În România, cererea se adresează casei teritoriale de pensii din raza de reşedinţă, în cazul prevăzut la alineatul 1 litera a) sau după caz, casei teritoriale de pensii în raza căreia persoana interesată sau asiguratul decedat a fost asigurat/ă ultima dată în România, în celelalte cazuri.
Pentru depunerea cererii sale în România, persoana interesată trebuie să îndeplinească formalităţile cerute de legislaţia română în vigoare şi să indice, prin completarea formularului E 207, instituţiile din statele membre la a căror legislaţie lucrătorul/asiguratul sau după caz, asiguratul decedat, a fost supus sau unde i-au fost stabilite drepturi, respectiv datele de identificare ale foştilor angajatori, în cazul lucrătorilor salariaţi, prezentând acte doveditoare în acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie panda12 panda12 este posibil ca anii munciti in Romania sa fie transferati in strainatate pentru a putea iesi la pensie intr-o tara straina? (vezi toată discuția)
Pensie guzumas guzumas buna ziua.sant pensionara pe caz de boala cu gradul3 redus la jumatate.am lucrat in italia cu contract de munca si toate datoriile ... (vezi toată discuția)
Cetatean ue - rezidenta in ro alina240 alina240 Buna ziua Am o problema, daca m-ar putea ajuta cineva v-as fi foarte recunoscatoare. Cetatean UE care a domiciliat si muncit o perioada intr-o tara UE, ... (vezi toată discuția)