avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Recuperare pensie alimentara - executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Recuperare pensie alimentara - executare silita

Buna ziua.
Am de recuperat o anumita suma privind pensia alimentara.
Am dosar de executare silita la un BEJ.

Solutia data de instanta este urmatoarea:
"Admite cererea. Încuviinţează executarea silită, în oricare dintre formele prevăzute de lege, simultan sau succesiv, pe raza sectorului 2, până la realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobânzilor, penalităţilor sau a altor sume, acordate potrivit legii prin acesta, precum şi a cheltuielilor de executare. Fără cale de atac."

Intr-o discutie cu cei dela BEJ, acestia mi-au spus ca nu exista temei pentru calculul penalitatilor (?!), si ca actualizarea sumei cade in sarcina creditorului, adica pentru actualizarea cu indicele de inflație, creditorul trebuie sa mearga/sa solicite de la Institutul de Statistica indicele de inflație lunar pt intreaga perioada si sa calculeze suma pt fiecare luna.
De asemenea, mi s-a spus daca consider ca se merita sau nu sa actualizez suma cu indicele de inflatie (?!).
As dori sa stiu daca intr-adevar asa este, pentru ca ma gandesc ca atata timp cat apelez la un birou specializat in aceste actiuni, sa se ocupe de toate calculele.
Daca gresesc, as dori sa mi se spuna unde ar trebui sa citesc pentru a intelege exact etapele executarii, ce cade in sarcina BEJ si ce cade in sarcina creditorului.
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2012
adi_2010, utilizator
Cel mai recent răspuns: teodora.nenciu , utilizator 11:48, 13 Februarie 2013
1. realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu,
2.achitarea dobânzilor, penalităţilor sau a altor sume, acordate potrivit legii prin acesta,
3.precum şi a cheltuielilor de executare. Fără cale de atac."


1. Titlul executoriu il reprezinta sentinta prin care a fost stabilita suma reprezentand pensia alimentara.
2. Penalitatile le puteti solicita doar daca ele sunt cuprinse in titlul executoriu, nu este cazul la dv.
Executorul va calaculeaza suma datorata cu titlul de pensie X nr de luni pentru care nu a fost achitata, la care adauga penalitati doar daca acestea sunt prevazute in titlul executoriu (nu este cazul), onorariu executor si toate cheltuielile de inregistrare dosar, adrese, etc.
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2012
m_ella2005, utilizator
Multumesc.
Sa inteleg ca suma putea fi stabilita printr-un titlu executoriu? Adica exista si o alta modalitate de executare su cum?
Mentionez ca am apelat la un BEJ si ei s-au ocupat de demersuri, eu trimitandu-le extrasele lunare cu sumele platite (jumatate din pensia stabilita) de la o data ulterioara fata de cea stabilita de instanta.

Am inteles ca nu este cazul de penalitati, insa nu inteleg partea cu actualizarea cu indicele de inflatie.
Eu am adunat toate lunile, am calculat suma totala. Aceasta se mai actualizeaza cu indicele de inflatie sau nu?
Onorariu executor, onorariu avocat si celelalte cheltuieli reprezinta o suma separata care a fost adaugata la debitul final.
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2012
adi_2010, utilizator
Am calculat impreuna cu avocatul suma totala a debitului, adaugand si indicele de inflatie, pe fiecare luna din perioada luata in calcul.
Cred totusi ca acest lucru intra in sarcina BEJ, sau poate gresesc.
Cu siguranta vom ajunge la contestatie, caci este greu pentru un tata biologic sa plateasca pensia copilului sau.
Art. 371^2
Pot fi executate silit obligatiile al caror obiect consta in plata unei sume de bani, predarea unui bun ori a folosintei acestuia, desfiintarea unei constructii, plantatii ori altei lucrari sau in luarea unei alte masuri admise de lege.
Daca titlul executoriu contine suficiente criterii in functie de care organul de executare poate actualiza valoarea obligatiei principale stabilite in bani, indiferent de izvorul ei, se va proceda, la cererea creditorului, si la actualizarea acestei sume. In cazul in care titlul executoriu nu contine niciun asemenea criteriu, organul de executare va proceda la actualizare in functie de rata inflatiei, calculata de la data cand hotararea judecatoreasca a devenit executorie sau, in cazul celorlalte titluri executorii, de la data cand creanta a devenit exigibila si pana la data platii efective a obligatiei cuprinse in oricare dintre aceste titluri.
Multumesc.
Nedumerirea mea a fost cand cei de la BEJ (deci organul de executare) mi-au zis ca eu, ca si creditor, am sarcina de a actualiza debitul in functie de rata inflatiei (?!).
Acum vad ca legea este clara: organul de executare procedeaza la actualizare.
Pana la urma am calculat eu si avocatul meu (pentru ca deja suma creste si lunile trec, iar debitorul plateste cat doreste, nu cat e stabilit) si am trimis datele catre BEJ pentru finalizarea hartiilor.

Alte discuții în legătură

Executor si penalitati marianmarianc marianmarianc buna ziua. poate cineva sa-mi spuna daca stie cat de mari sunt penalitatile in cazul in care ajung la executor.poate pune penalitati dupa bunul plac ?daca ... (vezi toată discuția)
Executare silita myrama_v myrama_v cum pot solicita dobanzi. daune pt. o suma datorata stabilita prin hotarare investita cu titlu executoriu,ce solutii am,precizez ca sunt in cei3 ani de la ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca pap pap Buna ziua , nu stiu cum ar trebui sa calculez salariile indexate si majorate si toate celelalte drepturi de care ar fi beneficiat angajatul???? Cine ar putea ... (vezi toată discuția)