avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... legea pensiilor unitare poate fi retroactiva?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

legea pensiilor unitare poate fi retroactiva?

poate in conformitate cu legile si practica aplicata in tata ca noua lege unitara a pensiilor sa fie aplicata retroactiv? cand s-a trecut la punctul de pensie, legea nu a actionat retroactiv, pe motiv ca o lege nu poate fi aplicata decat pentru viitor. acum se zice ca o lege noua care anuleaza o lege veche nu inseamna ca se incalca principiul neretroactivitatii legii. CARE ESTE OPINIA UNUI SPECIALIST.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:54, 4 Iunie 2009
1. Eu nu sunt specialist in drept.
2. Anularea unei legi printr-o alta lege nu inseamna ca actioneaza retroactiv. Noua lege actioneaza de la data intrarii in vigoare. La sfarsitul unei legi se comunica si actele normative care se abroga prin legea in curs. Ar insemna ca o lege nu ar putea fi schimbata sau abrogata niciodata potrivit principiului neretroactivitatii, asa cum este inteles de unii, chiar juristi.
3. In cazul mult discutatei legi a pensiilor care va veni, ea va anula "legile speciale" dar nu va lua banii inapoi de la pensionari (legea nu poate actiona retroactiv) ci se va modifica pensia, conform noii legi, de la data intrarii in vigoare.
1. O lege nu poate fi anulata , ci abrogata.
2. Legea intra in vigoare la data stabilita in cuprinsul ei, in caz contrar, la trei zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.
3. Principiul neretroactivitatii este formulat in chiar primul articol al Codului civil, potrivit caruia "Legea dispune numai pentru viitor; ea nu are putere retroactiva". Cu alte cuvinte, o lege noua se poate aplica numai situatiilor juridice ivite dupa intrarea ei in vigoare, neputandu-se aplica faptelor sau actelor juridice petrecute anterior (facta praeterita).
In prezent, principiul neretroactivitatii legii civile a fost considerabil intarit, prin consacrarea sa expresa in noua Constitutie a Romaniei din noiembrie 1991: potrivit art. 15 alin. 2 al acestei Constitutii, "Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile". Asa fiind, nici chiar legiuitorul nu mai poate dispune ca o lege nou adoptata sa se aplice retroactiv.
Desigur, regula este ca legea nu poate retroactiva dar aceasta nu inseamna ca nu exista si exceptii.

Viitoarea lege a pensiilor, ca aproape orice act normativ in acest domeniu, se poate aplica si pentru perioade trecute. Va dau exemplu, in acest sens, O.U.G. nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, act normativ conform caruia toate pensiile stabilite conform legislatiei in vigoare anterior datei de 01.04.2001 au fost recalculate potrivit principiilor Legii nr. 19/2000, pastrandu-se in plata cuntumul pensiei cel mai avantajos.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea privind reducerea perioadei de ccc kati38 kati38 legea care se va da pt reducere crestere copil...este pt mamele care vor ramane de la 1 ianuarie sau si pt cele care sunt in crestere copil? (vezi toată discuția)
Aplicabilitate legea 329/2009 cugetatorul cugetatorul Nu stiu daca locul acestui subiec ar fi chiar aici dar nu am gasit un loc mai bun. Vreau sa ridic problema deja celebri legi 329/2009. Legea a trecut pe la ... (vezi toată discuția)
definitie lege in vigoare peraspera peraspera Ce inseamna in contextul legii 47/1992 art 29 (1) \"lege in vigoare? Cand incepi actiunea cu cativa ani inainte si apoi, in ultimele luni, legea este abrogata ... (vezi toată discuția)