avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Separare procese
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Separare procese

Am un proces pe fond, din 2013, de partaj (fosti soti), la care paratul a depus intampinare si cerere reconventionala, prin care a inclus in masa partajabila investitii la un imobil unde sunt coproprietari fosta sotie (doar 2 ani din cei 5 in care s-au efectuat investitiile aduse in discutie in proces), mama acesteia si fiica lor (coproprietar pe ceilalti 3 ani din cei 5 ani), imobil unde fostii soti au locuit o vreme- 5 ani( casa materna a sotiei).
Intrebarea este: de ce se judeca impreuna cele doua cazuri, avand in vedere ca obiectul partajului este diferit de obiectul cererii reconventionale (drept de proprietate asupra unui imobil comun al fostilor soti vs. drept de creanta pentru investitii la un imobil strain) ? In cazul partajului propriu zis partile sunt fostii soti iar in cazul cererii reconventionale partile sunt : fosta sotie cu dretp de proprietate de 2,5 ani, mama acesteia cu 5 ani si fiica fostilor soti cu 2.5 ani.
Se mai poate cere separarea procesului in acest moment al procesului?
Multumesc celor care raspund
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 21:27, 11 Decembrie 2014
Sincer, eu nu cred ca aceasta speta s-ar putea rezolva altfel. Ce sa separi? cererea de partaj si reconventionala eu le vad intr-o interdependenta totala. Cum ar putea sa rezolve partajul fara sa se pronunte si pe cererea reconventionala. Judecatorul trebuie sa se pronunte asupra bunurilor ce fac parte din masa partajabila si asupra persoanelor care au dreptul asupra acestora simultan, apoi sa stabileasca cotele.
Stimat forumist,

Pentru ca o cerere reconvenționlă să nu fi disjunsă, este necesar să exste o legătură între pretențiile pârâtului și cererea introductivă. Nu se cer, însă, legături precise, eventual derivate din același raport juridic.

Prin urmare, nu văd nici un motiv de disjungere în cazul dvs. Mai mult decât atât, judecarea cererilor simultan este utilă ambelor părți, economisindu-se timp și bani - participarea la un proces în loc de două.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comunicare hotarare civila cu continut eronat - cum se poate corecta ? loanabelciu loanabelciu Buna seara, Azi am primit, in calitate de reclamant, Comunicarea Hotararii Civile in urma caruia a fost admis divortul si s-a dispus disjungerea cererii de ... (vezi toată discuția)
Divort-partaj mancipri mancipri speta . sotia introduce actiune de divort . cere desfacerea casatoriei din vina exclusiva a sotului ( consum excesiv de alcool , agresiv ). nu cere partajul . ... (vezi toată discuția)
Hotarare de divort ambigua. trebuie apel? micheller micheller In hotarare, instanta pe de o parte disjunge judecarea partajului de divort, dar pe de alta parte, admite cererea reconventionala a paratului, in care solicita ... (vezi toată discuția)