avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... hotarare de divort ambigua. trebuie apel?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

hotarare de divort ambigua. trebuie apel?

In hotarare, instanta pe de o parte disjunge judecarea partajului de divort, dar pe de alta parte, admite cererea reconventionala a paratului, in care solicita atat PRELUAREA BUNURILOR DE CATRE EL (teren, masina), cat si partajarea in cote EGALE a acestora (fara sa specifice ca admite doar solicitarile care se refera la divort, deci inteleg ca o admite in ansamblul ei). Hotararea nu precizeaza insa ca si eu, reclamanta, am cerut partajare, dar in cote INEGALE, cota mea fiind mai mare. Poate aceasta sa fie din cauza ca eu nu am depus intampinare la cererea lui reconventionala, in ideea ca imi voi exprima cererile in procesul urmator, de partaj? Se poate folosi paratul de acest fapt la partaj si sa sustina ca cererea lui de partajare in cote egale a fost deja admisa de instanta prin hotararea de divort? Trebuie sa stiu acest lucru ca sa depun apel in 30 zile. Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 13:45, 16 Aprilie 2008
Hotararea este apelabila. Intr-adevar, daca se specifica partajarea in cote egale a bunurilor inseamna ca instanta a dat mai mult decat s-a cerut. Daca instanta a disjuns desfacerea casatoriei de partaj, nu trebuia sa se pronunte cu privire la aceste aspecte in acest dosar, ci in dosarul de partaj.
Oricum, mi-e neclar fara hotarare sa vad unde anume precizeaza instanta aceste lucruri, in care parte a hotararii...
Cereti mai degraba o clarificare a hotararii... o lamurire, mai exact.
Citez din textul hotararii: "Instanta, deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele: ... Paratul a formulat intampinare si cerere reconventionala solicitand [... = solicitari cu privire la desfacerea casatoriei, nume, incredintare copil, program vizita]. A solicitat totodata si partajarea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei in cote egale. [....] In vederea solutionarii cererilor de partaj instanta va disjunge judecarea acestora, acordand termen in cunostinta partilor la data de ..."
Nu spune ca si eu am raspuns la intampinare, desi nu am formulat si intampinare la cererea lui reconventionala cu privire la partaj, ci am raspuns doar la solicitarile legate de divort.
Apoi: "Pentru aceste motive, in numele legii hotaraste: Admite actiunea de divort si cererea reconventionala formulata de... in contradictoriu cu... cu domiciliul in..... Disjunge judecarea cererilor de partaj bunuri comune si acorda termen in cunostinta partilor la data..."
Mai am o intrebare: cererea de clarificare a hotararii unde o depun? Apoi am termen de apel tot de la primul raspuns sau de la aceasta lamurire ulterioara?
Multumesc.
Cererea de lamurire se depune la instanta care a dat hotararea respectiva.
Termenul de apel curge de la comunicarea hotărârii pronuntate de prima instanta.
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Da, ceea ce scrie la deliberari nu e relevant in asa mare masura, doar in cazul in care nu se intelege decizia...
Important e ceea ce scrie la ce decide instanta.
Cred ca o lamurire ar fi de ajuns, dar mai bine va ascultati avocatul pe care l-ati avut in dosar, cu siguranta e in cunostinta de cauza...
Mie imi pare clar ca nu se pronunta pe partaj, probabil ca sotul a avut reconventionala si pe divort.
Apelul impotriva hotararii curge de la comunicarea ei, mai aveti termen impotriva lamuririi insa...
Ar fi bine sa mergeti sa vorbiti cu judecatoarea sau macar cu grefierul.

Alte discuții în legătură

Comunicare hotarare civila cu continut eronat - cum se poate corecta ? loanabelciu loanabelciu Buna seara, Azi am primit, in calitate de reclamant, Comunicarea Hotararii Civile in urma caruia a fost admis divortul si s-a dispus disjungerea cererii de ... (vezi toată discuția)
Comunicare hotarare civila cu continut eronat - cum se poate corecta ? loanabelciu loanabelciu Buna seara, Azi am primit, in calitate de reclamant, Comunicarea Hotararii Civile in urma caruia a fost admis divortul si s-a dispus disjungerea cererii de ... (vezi toată discuția)
Recurs dosar civil izabelros izabelros Ce insemana stadiu procesual ;fond ? Dar ; partaj judiciar si cererea de a face disjungere dosar ? Rog explicatie pentru; 'admite cererea principala. ... (vezi toată discuția)