avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere al doilea copil.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere al doilea copil.

buna ziua.am intrat in concediu prenatal in august 2011 cu primul copil si in iulie 2013 am nascut al doilea copil( am intrat in continuitate la concediul de crestere copil pentru doi ani).vreau sa va intreb pe ce perioada beneficiez de concediu de crestere pentru al doilea copil si anume tot pe doi ani sau un an si unsprezece luni si plus o luna tatal?si cat are obligatia vechiul angajator sa ma tina la vechiul loc de munca dupa ce reincep lucrul?in cazul in care nu mai doresc sa ma intorc la vechiul loc de munca mi se desface contractul de munca prin demisie sau pot beneficia de ajutor de somaj?
multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:25, 13 Decembrie 2014
andreea20ro a scris:

.... si cat are obligatia vechiul angajator sa ma tina la vechiul loc de munca dupa ce reincep lucrul?in cazul in care nu mai doresc sa ma intorc la vechiul loc de munca mi se desface contractul de munca prin demisie sau pot beneficia de ajutor de somaj?
multumesc frumos.


1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent ....

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

5. Incetarea c.i.m. prin demisie nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.







1. Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) atunci se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile, adica veti relua activitatea in ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an si 11 luni.

2. Daca tatal copilului nu indelineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci veti beneficia de CCC pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.
buna ziua, multumesc pentru raspuns Va rog, lamuriti-ma ce inseamna mai exact ( Daca tatal copilului nu indelineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci veti beneficia de CCC pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.)Care sunt aceste conditii in care eu pot ramane 2 ani in CCC? in caz de lipsa locului de munca, sau care ar fi aceelea Multumesc
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) persoana care solicita aceasta sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (student sau elev la zi, somaj indemnizat, concedii medicale etc.).
- Sunt aceleasi conditii pe care a trebuit sa le indepliniti si dvs. pentru a beneficia de CCC.
- Ele sunt aceleasi si pentru tatal copilului.

2. - Daca tatal indeplineste conditiile de mai sus dvs. veti beneficia de indemnizatie pentru CCC pana inlcusiv in ziua in care copilul implineste 1 an si 11 luni (ultima luna fiind rezervata tatalui copilului).
- In aceasta luna dvs. puteti relua activitatea sau puteti solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la 2 ani.
- Perioada de concediu fara plata este stagiu de cotizare la sanatate si perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj.
- Pentru aceasta trebuie sa anuntati in scris AJPIS (si sa anexati si o copie dupa cererea aprobata de angajator pentru concediul fara plata) pentru a vi se plati contributia la sanatate.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incepere serviciu dupa ccc RamonaI RamonaI Buna ziua .....sunt in concediu de crestere copil pe o perioada de 2 ani.....si vroiam sa va intreb serviciul trebuie inceput a doua zi dupa data la care ... (vezi toată discuția)
Reintoarcerea la locul de munca RamonaFir RamonaFir Buna ziua! Am un baietel care la sfarsitul lunii mai va implini 2 ani. Am 2 intrebari: 1. sunt obligata sa ma intorc la lucru la 1 mai avand in vedere noua ... (vezi toată discuția)
Intoarcere la lucru din concediu de crestere copil daianap daianap Buna ziua, momentan sunt in concediu de crestere copil, am optat pentru 1 an, tocmai pentru ca de la hr mi s-a spus ca daca aleg 1an ma voi putea intoarce ... (vezi toată discuția)