avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumpararea unui imobil asupra caruia exista o ipoteca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumpararea unui imobil asupra caruia exista o ipoteca

Buna ziua,

Am gasit un imobil pe care vreau sa-l cumpar prin programul Prima Casa si care indeplineste toate criteriile pe care le aveam pentru achizitionare.
Problema este ca pe acel imobil exista o ipoteca si vreau sa stiu daca exista solutii prin care imobilul poate fi cumparat si daca da, care sunt acestea?
Mentionez ca acel credit ipotecar este la alta banca fata de cea prin care se va folosi programul Prima Casa.
Cele mai simple doua solutii ar fi ca proprietarul sa achite acel credit integral si astfel ipoteca sa dispara dar din pacate nu dispune de banii necesari sau eu sa dau un avans mai mare la semnarea antecontractului care sa acopere acel credit dar aici exista riscul ca proprietarul sa nu achite acel credit, banca sa faca plata, imobilul nefiind degrevat de sarcini iar eu sa raman blocat cu banii sau chiar fara ei.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:03, 15 Decembrie 2014
nu vad vreo legatura intre creditul dvs aprobat pe prima casa si..imobilul ipotecat pe care v-ati inteles sa-l cumparati
Suma cu care banca va crediteaza (si care va reprezenta pretul imobilului) va fi virata de banca dumneavoastra in contul bancar indicat de banca in favoarea careia este inscrisa ipoteca. In acest fel, creditorul ipotecar isi va stinge creanta iar restul banilor (daca raman) vor fi la dispozitia vanzatorului. Totul la aceeasi data la care se va incheia contractul de v/c.

Este o solutie pe care o puteti negocia cu banca dumneavoastra, cu vanzatorul si cu creditorul ipotecar al acestuia.
Nu am dat toate detaliile si probabil am omis unele importante. Am fost la banca si am dus documentele necesare, au stabilit ca suntem eligibili si avem la dispozitie 120 de zile sa gasim un apartament. Am gasit ce ne doream dar nu stiu daca are sens sa trecem prin toata procedura( verificare acte, antecontract, plata avans, astepare ca banca sa vireze banii) tinand cont ca aceasta ar dura in mod realist cam o luna jumatate, timp in care am putea gasi altceva.
Nu stiu daca banca va fi de acord sa vireze banii in alt cont decat al proprietarului, mai ales ca extrasul de carte funciara va specifica clar ca pe imobil exista sarcini.
Valoarea ipotecii nu e mare, reprezentand doar 10% din valoarea imobilului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Decembrie 2014
za_raptor, utilizator
Banii vor fi virati intr un cont al vanzatorului din care banca ca si creditor al acestuia va extrage banii . Asemenea operatiunii sunt obisnuite. Va trebuie Doar acordul de instrainare al bancii creditor al vanzatorului.
Exista variante, insa mai bine le discutati la banca dv.
SE poate face un imprumut intre dv. si vanzator, contract autentic cu ipoteca de grad doi pe bunul imobil care va intereseaza cu obligatia dv. ca in 2 zile sa-i achitati debitul spre banca X, iar el va imputerniceste sa faceti demersurile la CF pentru radierea ipotecii de grad unu.
Ramaneti dv. creditor ipotecar pe imobilul care va intereseaza.
Cand il cumparati faceti o dare in plata a bunului cu plata diferentei de pret, ipoteca dispare si ramane ipoteca bancii dv.

Din pacate, desi e foarte sigur legal si nimeni nu p[oate pleca in acest fel cu banii in buzunar fentand cealalta parte sau vreo banca, astfel de operatiuni complexe sunt dificil de digerat de catre juristii de banci.
Repet: este cat se poate de sigura o astfel de tranzactie, chiar daca e greu de inteles.
Mai exista varianta sa platiti avans catre banca dv. care sa plateasca direct bancii X ridicarea ipotecii... mai exista varianta unui cont escrow...

Daca merita sa cheltuiti timp sa incercati tranzactia, asta nu putem noi decide. Noi va putem spune, juridic, cum pot decurge lucrurile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament shonny shonny Daca ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi utile. Vreau sa cumpar un apartament ,dar vinzatorul il are cumparat prin credit ipotecar si mai are de plata la ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat catalinhayek catalinhayek Buna ziua. Situatia e urmatoarea. Vreau sa cumpar un apartament . Proprietarul l-a achizitionat prin credit ipotecar la o banca. Ne-am inteles asupra ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat tzvpac tzvpac Buna seara Stiu ca s-a mai pus aceasta intrebare pe site-ul dvs.dar revin si eu cu aceeasi intrebare mai specifica pt cazul meu. Vreau sa cumpar un ... (vezi toată discuția)