Buna,as vrea sa stiu cum se poate rezilia un act de donatie cu drept de uzufruct viager si anume si in ce conditii?.Mama mea a donat surori mele si sotului ei jumatate din imobil si gradina acum aproximativ o luna,iar acum mama mea vrea sa rezilieze acest act, deoarece sora mea desi locuieste in acelasi imobil si foloseste pensia mamei mele, refuza sa ii dea acestea de mancare si mediacatia de care are nevoie si nici nu binevoieste sa vorbeasca cu dansa.As mai vrea sa stiu daca in cazul rezilierii este nevoie de acordul partilor implicate (donator si donatari)sau doar donatorul poate face asta fara anuntarea lor prealabila sau care e procedura.Va multumesc.
De ce foloseste pensia mamei? e prea bolnava s-o incaseze si s-o cheltuie singura?
Trebuie sa se adreseze instantei si sa ceara revocarea donatiei pt ingraditudine, va trebui desigur, sa-i citeze de donatari. [ link extern ]
In primul rand multumesc de raspuns,iar ca sa va raspund si eu, sora mea sta impreuna cu mama si ii foloseste pensia dupa bunul plac si spre surprinderea mea am ajuns sa constat ca nu ii acorda ingrijirea cuvenita,precizez de asemenea ca sora mea nu a avut niciodata un venit personal deoarece nu a lucrat nicaieri niciodata desi are peste 40 de ani . Mama desi are o varsta nu e imobilizata la pat ,doar ca locuind impreuna sora mea se ocupa de de administrarea banilor mamei pana in mimentul in care a inceput sa o neglijeze fara sa vrea sa dea vreo explicatie in acest sens.Deci singura cale de reziliere e cea a instantei sa inteleg.Multumesc
Practic, cu acordul mamei ii administreaza pensia.
Lucrurile trebuie sa fie mult mai grave intre ele, ca nu ii vorbeste sora dvs, nu ii acorda atentie, nu sunt de natura pt revocarea unei donatii. Sora nu s-a obligat s-o intretina, nu e un contract de intretinere, ce i-a dat, a fost gratuit absolut.
Art. 1023
Cazuri
Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.
Numai in instanta o poate rezolva, insa nu e lucru usor, are nevoie de motive serioase.
Puteti vb si dvs cu sora, poate le impacati.
Inteleg,am avut un monolog cu sora mea,care nu a avut nici un cuvant macar de explicatie a situatiei respective si cand zic monolog asta inseamna ca nu a zis nici macar un cavant iar asta nu inseamna o discutie.Deci varianta asta cam pica.Voiam sa stiu daca exista un termen in care se poate face rezilierea sau doar in instanta?.Faptul ca nu ii da sa manance sau ca nu ii da medicamentele nu inseamna oare ca are drept de reziliere?