avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de mostenitor


Pot fi mostenitori legali descendentii(copiii) unui mostenitor colateral ordinar (var primar cu defunctul,gradul patru) in conditiile in care si acesta e decedat si defunctul(varul primar) nu mai are rude in viata,nici ascendenti nici descendenti? Practic,fiii mostenitorului colateral ordinar sunt singurii supravietuitori din familie, atat pe linie materna cat si paterna.
Mi s-a raspuns ca ,ca in principiu,ca ,daca fiii mostenitorului colateral ordinar sunt singurii supravietuitori din familie, atat pe linie materna cat si paterna, ei sunt mostenitori legali.
Se poate rezolva problema la notar, prin prezentarea documentelor doveditoare sau trebuie actionat in instanta statul pentru ca succesiunea a devenit vacanta?
Multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 15:26, 15 Decembrie 2014
Colateralii ordinari sunt rudele defunctului pana la gradul al patrulea inclusiv, sta spune art.983 Cod civil.
Mostenitorii din aceasta clasa vin in nume propriu la mostenire, nu opereaza reprezentarea, daca nu mai exista verii primari,adica rude colaterale grad 4, ci fii acestora, adica avem grad 5, acestia nu mostenesc.
Puteau mostenii in baza unui testament, dar nu legal.
Succesiunea a fost declarata vacanta? S-a emis certificat de vacanta succesorala?
Chiar daca s-a constatat vacanta mostenirii, dar exista mostenitori, acestia pot exercita petitia de ereditate impotriva comunei, orasului sau, dupa caz, municipiului. Petitia de ereditate reprezinta mijlocul juridic (actiunea) prin care persoanele care pretind ca au calitatea de adevarati mostenitori pot valorifica drepturile pretinse si pot intra in posesia mostenirii.
Totusi, in cazul prezentat de dv, descendentii unui colateral ordinar de grad IV (var primar) nu pot culege mostenirea in calitate de mostenitori legali. In conformitate cu art. 963 al. 2 din Noul Cod Civil, colateralii au vocatie la mostenire numai pana la gradul al patrulea inclusiv.
Varul primar nu poate fi nici reprezentat de copiii sai. Nu pot fi incidente dispozitiile referitoare la reprezentarea succesorala – urcarea unui mostenitor legal de grad mai indepartat in drepturile mostenitorului reprezentat-, intrucat, potrivit art. 966 alin. 1 Noul Cod Civil, pot veni la mostenire prin reprezentare succesorala numai descendentii copiilor defunctului si descendentii fratilor sau surorilor defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori legali monalisa16 monalisa16 Pot fi mostenitori legali descendentii(copiii) unui mostenitor colateral ordinar (var primar cu defunctul,gradul patru) in conditiile in care si acesta e ... (vezi toată discuția)
grupe de mostenitori negut negut Cite grupe sunt de mostenitori si in ce ordine vin la mostenire aceste grupe? multumesc de lamuriri (vezi toată discuția)
Nelamurire andreea_brz andreea_brz (2)Sotul supravietuitor înlătură de la mostenire clasa a patra de mostenitori, revenindu-i întreaga avere a defunctului??????????? Acest text este trecut ... (vezi toată discuția)