avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Amnistie pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Amnistie pensii

Buna ziua! Tatalui meu i se opreste 30% din pensia conform legii 8 pentru ca din csuza unui calcul gresit de ei a primit cu 1800 lei mai mult timp de un an. Acum inca i se mai opreste chiar daca s-a dat legea amnistitiei. Ce poate face?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:33, 16 Decembrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
1. În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) din legea nr.125/2014 sunt scutite de la plată sumele rămase de recuperat, înscrise în evidenţa debitorilor la data de 1 octombrie 2014, din debitele constituite anterior acestei date.

2. Sumele cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor provenite din debite şi recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a prezentei legi se restituie eşalonat, pe o perioadă de 5 ani calendaristici, începând de la data de 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.

3. Restituirea se realizează pe baza cererilor depuse de către pensionari la casele judeţene de pensii, Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti, respectiv casele de pensii sectoriale.
După înregistrarea cererii, casa de pensii procedează la verificarea îndeplinirii condiţiilor pentru restituirea sumelor recuperate şi calculează suma totală de restituit, precum şi cuantumul celor cinci tranşe anuale, corespunzătoare perioadei anilor 2015-2019. În situaţia în care suma totală de restituit nu se divide în mod egal la cinci, fracţiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarilor, urmând ca în ultima tranşă să se facă regularizarea.

4. Restituirea primei tranşe către solicitant se efectuează în maximum 3 luni de la data înregistrării cererii la casa de pensii.
Tatal meu a fost la casa de pensii si i s-a spus ca pensia conform legii 8 nu intra in amnistitie.
Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii şi procedura de efectuare a restituirilor din 29.10.2014:
art.7 - Fac obiectul scutirii de la plată sumele reprezentând:
a) pensii stabilite conform legislaţiei sistemului public de pensii, pensii recalculate potrivit prevederilor Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, precum şi pensii de serviciu;
b) indemnizaţia socială pentru pensionari prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare;

c) indemnizaţia pentru însoţitor, prevăzută de legislaţia privind sistemul public de pensii, în cazul pensionarilor de invaliditate gradul I.

Legea mentionata de dvs nu se regaseste in textul de lege si, prin urmare, tatal dvs nu-i sunt aplicabile prevederile Legii 125/2014.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare Viomio Viomio Buna ziua, Banii pe care i-am primit necuvenit din vina functionarilor publici ( pe care i-am restituit intre timp) mi se returneaza? Mai concret...am primit ... (vezi toată discuția)
Pensie bechesancacristina bechesancacristina amnistia fiscala pentru pensionari nu se aplica si pentru pensia de urmas? (vezi toată discuția)
Incasari necuvenite in timpul pensiei anticipate MarcuCelcuArcu MarcuCelcuArcu Buna ziua, In 2012, mama a fost pensionata anticipat, primind decizia de pensionare cu suma de bani pe care trebuie sa o incaseze lunar, dupa scaderea celor ... (vezi toată discuția)