avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

amnistia fiscala pentru pensionari nu se aplica si pentru pensia de urmas?
Cel mai recent răspuns: bechesancacristina , utilizator 19:21, 16 Februarie 2015
1. In ce calitate primiti pensie de urmas: de copil sau de sotie supravietuitoare?

2. De ce vi se solicita restituirea pensiei de urmas?
Baiatul meu primeste pensie de urmas. are 15 ani si 9 luni si primeste pensie din 2006 . In anul 2009 am primit pensia mai mare si nu am crezut ca e datoria mea sa ma interesez de ce . Dupa o perioada am primit o instiintare ca trebuie sa returnez suma primita in plus. Acum cand am aflat de aceasta lege am crezut ca ne incadram si noi dar am fost informati ca nu.
1. Din Legea 125/2014 privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii:

Art. 1
(1) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina pensionarilor aflati in evidenta sistemului public de pensii la data intrarii in vigoare a prezentei legi, reprezentand sume incasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru insotitor, nu se recupereaza.

(2) Sumele cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru insotitor provenite din debite si recuperate de la pensionari incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se restituie esalonat, pe o perioada de 5 ani calendaristici, incepand de la data de 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale.

(3) Restituirea se realizeaza pe baza cererilor depuse de catre pensionari la casele judetene de pensii, Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, respectiv casele de pensii sectoriale.

(4) Nedepunerea cererii prevazute la alin (3) atrage nerestituirea sumelor
...

Art. 3
Scutirea de la plata a debitelor, precum si restituirea prevazuta la art. 1 alin (2), conform prevederilor prezentei legi, se aplica indiferent de categoria de pensie de care beneficiaza sau a beneficiat pensionarul, la momentul constatarii existentei debitelor.2. Cu textele de lege de mai sus mergeti la Casa de Pensii si rezolvati problema.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare bani pensie (amnistie fiscala pensionari) mamon mamon Buna ziua!Mama mea a iesit la pensie anticipata in 2003(sector agricol).In 10.07.2012 primeste decizie pt limita de varsta.Acestei decizii ii este atasat si un ... (vezi toată discuția)
Incasari necuvenite in timpul pensiei anticipate MarcuCelcuArcu MarcuCelcuArcu Buna ziua, In 2012, mama a fost pensionata anticipat, primind decizia de pensionare cu suma de bani pe care trebuie sa o incaseze lunar, dupa scaderea celor ... (vezi toată discuția)
Amnistie pensii matileank matileank Buna ziua! Tatalui meu i se opreste 30% din pensia conform legii 8 pentru ca din csuza unui calcul gresit de ei a primit cu 1800 lei mai mult timp de un an. ... (vezi toată discuția)