avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Notificare de declarare scadenta credit
Discuție deschisă în Executare silită

Notificare de declarare scadenta credit

Aveti idee, va rog, lipsa notificarii catre debitor de declarare scadenta a unui credit bancar ce poate atrage din punct de vedere legal?
Daca acel credit a fost cesionat, tot fara notificare, stiu ca cesiunea e inopozabila insa instantele din Bucuresti nu tin cont de lipsa notificarii de cesiune si resping contestatiile la executare pe acest motiv.
Lipsa notificarii ca creditul a devenit scadent poate fi un motiv de admitere a unei contestatii la executare?
De fapt, creditorul meu nu a comunicat nimic catre mine niciodata, nimic.
Cum este, va rog?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 13:40, 6 Ianuarie 2015
Dacă este prevăzută în contractul de credit obligația creditorului e a notifica debitorul în legătură cu declararea scadenței anticipate, atunci este motiv de contestație. Dacă nu este prevazută această obligație, nu aveți motiv temeinic de contestație.

Simplul fapt că nu ați plătit ratele scadente v-a decăzut de drept din beneficiul termenului, implicit a dat dreptul Băncii de a considera întregul credit ca fiind scadent anticipat.

Cesiunea nu trebuie notificată. Inopozabilitatea presupune că puteți plăti bancii, fără ca cesionarul să vă poată solicita repetiția plății respective.
Gresiti. Executarea silita poate fi pornita doar pentru o creanta certa, lichida si EXIGIBILA. In lipsa notificarii/somatiei de declarare a scadentei anticipate, creanta nu poate fi considerata exigibila si acesta este un foarte bun motiv de contestatie la executare.
Domnule executor, exigibilitate înseamnă ajungere la scadență sau decăderea din beneficiul termenului. Simplul fapt al neplății unei rate din credit, la scadență, decade debitorul din beneficiul termenului și dă posibilitatea creditorului să treacă la executarea silită, în lipsă de stipulație contrară.
"Domnule executor, exigibilitate înseamnă ajungere la scadență..."
Daca creditul NU a fost declarat scadent anticipat, nu este exigibila creanta inainte de termen - corect? Aceasta declaratie se face catre debitor, deci i se comunica - corect?

"Simplul fapt al neplății unei rate din credit, la scadență, decade debitorul din beneficiul termenului și dă posibilitatea creditorului să treacă la executarea silită..."
Gresit - creditele bancare sunt declarate scadente anticipat dupa neplata a 3 rate consecutive.
Legat de nedeclararea rezilierii contractului de credit si a scadentei anticipate a creantei, sunt destul de multe spete in care instanta a admis contestatia la executare tocmai din acest motiv.
Daca creditul NU a fost declarat scadent anticipat, nu este exigibila creanta inainte de termen - corect? Aceasta declaratie se face catre debitor, deci i se comunica - corect?


Nu. Conform legiii, debitorul este decăzut din beneficiul termenului de la momentul neplății unei rate scadente. Nu este nevoie de o declarație, nu în conformitate cu prevederile legale. Există Bănci care au această formulare în contractele de credit, dar asta este o modificare convențională, o derogare de la prevederile legale. Așa cum am precizat, doar dacă există o astfel de prevedere în contract trebuie remisă o astfel de notificare către debitor.


Gresit - creditele bancare sunt declarate scadente anticipat dupa neplata a 3 rate consecutive.
Legat de nedeclararea rezilierii contractului de credit si a scadentei anticipate a creantei, sunt destul de multe spete in care instanta a admis contestatia la executare tocmai din acest motiv.


Greșiți dumneavoastră. Motivul pentru care unele Bănci, nu toate, declară scadența anticipată după 3 luni de neplată, este acela că au o astfel de prevedere în contractul de credit. Exact pentru același motiv s-au admis contestații la executare. Există la fel de multe spețe în care au fost respinse contestațiile, tocmai pentru că nu exista această prevedere în contract, iar legea este foarte clară. Atât pe codul comercial, cât si pe noul cod civil, debitorul este de drept în întârziere de la scadența obligației de plată, fără să fie necesară notificarea, iar întârzierea reprezintă motiv de accelerare a scadenței.

Alte discuții în legătură

Ce obligatii are banca fata de debitor la comunicarea scadentei unui credit? ContSters277537 ContSters277537 Sa zicem ca banca a decalarat un credit scadent, cum este obligata sa comunice, daca este obligata, debitorului, in cit timp de la declararea scadentei ... (vezi toată discuția)
Art. 1417: decãderea din beneficiul termenului ContSters22096 ContSters22096 Art. 1417: Decăderea din beneficiul termenului (1)Debitorul decade din beneficiul termenului dacă se află în stare de insolvabilitate sau, după caz, de ... (vezi toată discuția)
Cesiunea de creanță Dănuț-Adrian Dănuț-Adrian Bună ziua! Am contractat un credit la un IFN... In urma acumulării de restanțe, creanță a fost cesionată unei firme de recuperare creanțe , care, la ... (vezi toată discuția)