avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Notificare de declarare scadenta credit
Discuție deschisă în Executare silită

Notificare de declarare scadenta credit

Aveti idee, va rog, lipsa notificarii catre debitor de declarare scadenta a unui credit bancar ce poate atrage din punct de vedere legal?
Daca acel credit a fost cesionat, tot fara notificare, stiu ca cesiunea e inopozabila insa instantele din Bucuresti nu tin cont de lipsa notificarii de cesiune si resping contestatiile la executare pe acest motiv.
Lipsa notificarii ca creditul a devenit scadent poate fi un motiv de admitere a unei contestatii la executare?
De fapt, creditorul meu nu a comunicat nimic catre mine niciodata, nimic.
Cum este, va rog?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 13:40, 6 Ianuarie 2015
Daca exista temei legal de castig la judecatorie, atunci el dispare la instanta superioara? Ori sta in picioare, ori nu. Pentru ce alte motive se admit comtestatiile? Dosarul meu a "beneficiAt" de doi avocati si de n consultatii si chiar si unii renumiti nu au gasit alte motive. Ori sunt incompetenti ori nu exista. Clar e ca eu bani de aruncat pe geam nu mai am. Multumesc.
Nu există temei legal, există judecători mai puțin experimentați care fraternizează cu debitorii sau avocații acestora și forțează anumite interpretări legale . De aceea mai scapă câte o soluție contrară legii, ca și în spețele similare cu a dumneavoastră. astfel, deși legea nu prevede notificarea, iar contractul- legea părților prevede contrariul, judecătorul decide că e nulă executarea pentru lipsa notificării scadenței anticipate.
La Instanțele de control se pune accept pe legalitatea actului de justiție și nu pe poveștile lacrimogene.

:)Deja am pierdut ore pe speța asta, așa că o să încerc să vă și ajut, dacă este posibil.

Ce anume prevede contractul de credit în legătură cu declararea scadenței anticipate și trecerea la executare silită? Puteți reda aici articolele respective din contract?
Multumesc foarte mult. Sunt plecat de acasa si nu am la indemana contractul. Ma intorc joi si atunci voi putea sa pun si citatul.
Ca sa ne lamurim putin:
1. Daca in contract este prevazuta obligativitatea notificarii de declarare a scadentei anticipate, atunci, evident, notificarea este obligatorie si noi discutam degeaba;
2. Problema apare cand in contract nu este stipulata aceasta obligativitate - ce facem atunci?
Dl. Ilie sustine ca nu mai e obligatorie notficarea, si chiar se intreba la un moment dat
"Care este legătura între declararea scadenței anticipate și reziliere?
Teoretic,niciuna. Accelerarea scadenței nu presupune încetarea contractului ci numai modificarea scadenței obligației de plată, se datorează toată creanța nu doar ratele scadente..."
Eu raman la parerea mea - scadenta anticipata a intregii creante presupune rezilierea contractului cu executare succesiva, iar rezilierea si implicit declararea scadentei anticipate sunt obligatorii de a fi notificate, chiar si fara stipulatie in contract.
Vezi art. 1552 Cod Civil, dar si art. 1276 Cod Civil:
"CAPITOLUL I
Contractul
SECŢIUNEA a 6-a
Efectele contractului
Art. 1276
Denunţarea unilaterală
(1) Dacă dreptul de a denunţa contractul este recunoscut uneia dintre părţi, acesta poate fi exercitat atât timp cât executarea contractului nu a început.
(2) În contractele cu executare succesivă sau continuă, acest drept poate fi exercitat cu respectarea unui termen rezonabil de preaviz, chiar şi după începerea executării contractului, însă denunţarea nu produce efecte în privinţa prestaţiilor executate sau care se află în curs de executare.
(3) Dacă s-a stipulat o prestaţie în schimbul denunţării, aceasta produce efecte numai atunci când prestaţia este executată.
(4) Dispoziţiile prezentului articol se aplică în lipsă de convenţie contrară."
Ar mai fi o ipoteză, extrem de plauzibilă, în care se specifică expres ca banca poate declara scadența anticipată fără o notificare prealabilă. Nu pot spune că am văzut toate contractele de credit, dar toate cele pe care le-am văzut conțin această prevedere.

Faptul că ați menționat denunțarea aici, mi-a trezit neuronul. În speța noastră s-a cesionat creanța către o firmă de recuperare. Implicit contractul a fost denunțat sau reziliat, mai degrabă reziliat pentru că avem un caz de neexecutare ( neplata unei rate la scadență).Altfel SRL-ul respectiv nu avea voie să cumpere creanța.
Dacă nu avem un pact comisoriu de grad III sau IV, inserat în contract, e nevoie de notificare. Dacă îl avem, nu e nevoie.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce obligatii are banca fata de debitor la comunicarea scadentei unui credit? ContSters277537 ContSters277537 Sa zicem ca banca a decalarat un credit scadent, cum este obligata sa comunice, daca este obligata, debitorului, in cit timp de la declararea scadentei ... (vezi toată discuția)
Art. 1417: decãderea din beneficiul termenului ContSters22096 ContSters22096 Art. 1417: Decăderea din beneficiul termenului (1)Debitorul decade din beneficiul termenului dacă se află în stare de insolvabilitate sau, după caz, de ... (vezi toată discuția)
Cesiunea de creanță Dănuț-Adrian Dănuț-Adrian Bună ziua! Am contractat un credit la un IFN... In urma acumulării de restanțe, creanță a fost cesionată unei firme de recuperare creanțe , care, la ... (vezi toată discuția)