Buna ziua,
sunt artist plastic liber profesionist si recent am intampinat o problema la reintoarcerea propriilor lucrari de la o expozitie din Taiwan. In vama Cluj mi s-a aplicat taxa vamala pe coletul cu lucrari, pentru ca pe avizul de insotire a coletului a fost trecuta valoare de 100 de dolari, valoare care a fost trecuta de altfel si la export fara a plati nici o vama. Taxa a fost de 85 de Ron. Pe actul primit de la TNT este trecuta clasificare tarifara 97011000 in regim vamal 4000.Mi s-a explicat ca daca as fi putut face dovada export, lucrarile ar fi fost scutite de vama , insa conform legii unesco 518/2004 si 182/2000 , nu se mai intocmesc dosare de export pentru lucrarile artistilor aflati in viata, astfel ca nu am nici o dovada de la vama ca lucrarile au fost exportate.Am dat o declaratie pe proprie raspundere ca sunt autoarea lucrarilor si ca acestea se intorc de la o expozitie, insa nu a fost luata in considerare, dar nici nu mi s-aexplicat care sunt conditiile de import in cazul meu. Intrebarea mea este daca aceasta taxa a fost aplicata corect, avand in vedere ca nu sunt persoana impozitabila/nu platesc tva?Va multumesc .