avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distanta regulementara dintre o casa si gardul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distanta regulementara dintre o casa si gardul vecinului

Buna ziua,
In urma cu ceva timp am mostenit o casa, de curand m-am hotarat sa o scot la vanzare. Zis si facut. Au venit cateva persoane interesate sa cumpere dar fiecare au ridicat urmatoarea problema: o parte a casei insemnand bucataria si o camera insemnand 2 geamuri se afla pe marginea suprafetei de teren intre mine si vecin. Acum vecinul cu pricina ar dori sa construiasca un gard fix lipit de casa de 2m , ceea ce ar insemna ca ar lua absolut toata lumina de la camera si bucatarie. Casa asa a fost construita in urma cu mai bine de 20 de ani . Dpdv legal ar putea sa construiasca acel gard lipit de casa??

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 19 Decembrie 2014
cmunteanu90, utilizator
Buna ziua,

Conform Codului civil Art. 612 Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.

Deci nu are dreptul sa faca gardul lipit de casa dvs. Recomandarea mea ar fi sa il anuntati de acum ca nu are legal acest drept si ca il veti da in judecata daca o face. Dupa ce ridica gardul va fi greu sa obtineti o hotarare prin care sa il distrugeti.

Succes,
Are dreptul sa construiasca acel gard, exact pe linia de hotar!
Dumneavoastra prin trecerea acestor ani ati dobandit un drept de servitute pentru cei 60 de cm de care vorbeste doamna avocat, ba chiar si pentru cei 2 metri (190 cm conform dispozitiilor vechiului cod civil) pe care trebuia sa-i respectati in cazul celor doua ferestre. Acest drept castigat odata cu trecerea timpului ( uzucapiune - art 763 cod civil) va protejeaza in sensul ca proprietarul fondului vecin (aservit) nu mai are posibilitatea de a formula o actiune in instanta prin care sa va oblige sa va conformati dispozitiilor legale privitoare la Limitele juridice ale dreptului de proprietate privata si sa demolati respectiva constructie pana la 60 cm de linia de hotar, sau sa inchideti (ziditi) cele doua ferestre.
Nimic mai mult decat aceasta protectie.
distanta legala la bucuresti este de 1/2 din intaltimea cladirii dar nu mai putin de 3 metri

revenind la intrebarea dvs...vecinul nu poate obtine, legal vb autorizatie pentru gard...si asta cu atat mai mult ca va ingradeste o servitute de vedere aer si lumina
servitutea de vedere aer si lumina cared ca-i este opozabila vecinului..in conditiile in care spuneti ca ati construit acum 20-cu alte cuvinte ati construit la calcan avand acceptul cel putin tacit a acestui vecin

daca ati construit fara autorizatie ..si deci consimtamantul vecinului...oricand, printr-o actiune poate solicita inchiderea acestor ferestre de vedere
Indiferent ca ati avut sau nu acordul persoanei, indiferent ca ati construit cu sau fara autorizatie la data respectiva, in perioada de 20 de ani la care ati facut referire ati doandit acest drept de servitute si nu trebuie sa va faceti griji ca ar putea sa obtina in instanta obligarea dumneavoastra la inchiderea celor doua ferestre.
Insa repet, aceasta este o protectie, si nu un drept pe care legea vi-l acorda asupra proprietatii vecinului. Astfel, va supuneti dispozitiilor art 560 si 561 din Codul Civil, si persoana respectiva va putea obtine autorizatie pentru acest gard (in cazurile in care aceasta autorizatie este necesara - pentru un gard din lemn -fara temelie- nefiind necesara).
Vecini a construit la mai puțin de doi metri în spatele casei un foișor și mă deranjează cu muzica dată tare. Ce pot face?

1953gr a scris:

BIU"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

spatiu minim lasat intre o casa mea pe hotar si o alta casa care se construieste 1mitubisi2 1mitubisi2 Buna ziua, Va rog sa ma informati in legatura cu urmatoarele: Casa mea se afla construita pe hotar. Lipita de casa mea, se afla alta casa, care urmeaza a fi ... (vezi toată discuția)
Servitute -geam de lumina si aeririse ?????? Analore Analore Apelez la cunostintele dv. intr-o problema care imi este nelara, in cazul constructiei unui imobil chiar pe limita de hotarar intre 2 proprietatii, acestui ... (vezi toată discuția)
Ma poate obliga sa-mi zidesc fereastra? costara costara Am si eu o problema referitor la vecini. Am cumparat o casa care are fereastra spre vecinul la mai putin de 1.90 cm. Pana acum nu a fost problema intre ... (vezi toată discuția)