avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Venituri din inchiriere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Venituri din inchiriere

Sunt persoana fizica cu venituri din inchirieri. Care este modalitatea legala, din punct de vedere fiscal, sa inchiriez camere din locuinta tip vila in regim hotelier printr-un portal international de rezervari, care va fi modalitatea de declarare a veniturilor si daca pot ramane in aceasta situatie la calitatea de persoana fizica?
Cel mai recent răspuns: Lucian82D , utilizator 23:07, 23 Aprilie 2017
Puteti inchiria pana la 5 camere in regim hotelier astfel, conform Codului fiscal:



ART. 62^1 Reguli privind stabilirea impozitului pe venitul determinat pe baza normei anuale de venit
(1) Contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una și 5 camere inclusiv, datorează un impozit pe venitul stabilit ca normă anuală de venit.
(2) Norma anuală de venit corespunzătoare unei camere de închiriat se determină de direcțiile generale ale finanțelor publice județene și a municipiului București, după caz, pe baza criteriilor stabilite prin ordin comun al ministrului dezvoltării regionale și turismului și al ministrului finanțelor publice și a propunerilor Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului privind nivelul normelor anuale de venit. Propunerile privind nivelul normelor anuale de venit se transmit anual de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, în cursul trimestrului IV, dar nu mai târziu de data de 30 noiembrie a anului anterior celui în care urmează a se aplica normele anuale de venit, Ministerului Finanțelor Publice.
(3) Direcțiile generale ale finanțelor publice județene și a municipiului București, după caz, au obligația publicării anuale a normelor anuale de venit, în cursul trimestrului IV al anului anterior celui în care urmează a se aplica.
(4) Contribuabilii prevăzuți la alin. (1) au obligația să depună la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 31 ianuarie inclusiv, declarația privind venitul estimat/norma de venit pentru anul în curs. În cazul în care contribuabilii încep să realizeze în cursul anului, după data de 31 ianuarie inclusiv, venituri definite potrivit art. 61 alin. (3), în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului aceștia au obligația completării și depunerii declarației privind venitul estimat/norma de venit pentru anul fiscal în curs.
(5) Organul fiscal competent stabilește impozitul anual datorat pe baza declarației privind venitul estimat/norma de venit și emite decizia de impunere la termenul și potrivit procedurii stabilite prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
(6) Impozitul anual datorat se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra normei anuale de venit, impozitul fiind final.
(7) Impozitul anual datorat se virează integral la bugetul de stat.
(8) Plata impozitului se efectuează în cursul anului către bugetul de stat, în contul impozitului anual datorat, în două rate egale, astfel: 50% din impozit până la data de 25 iulie inclusiv și 50% din impozit până la data 25 noiembrie inclusiv. Pentru declarațiile privind venitul estimat/norma de venit depuse în luna noiembrie sau decembrie, impozitul anual datorat se stabilește prin decizie de impunere anuală, pe baza declarației privind venitul estimat/norma de venit și se plătește în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.



Mi se pare destul de explicit textul legii.
Va multumesc pentru raspuns.

Este corect daca procedez asa:

In cazul in care am un numar mai mic de 5 camere de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, venitul net impozabil se determina conform art. 62 din Codul fiscal, astfel:

Venitul brut se stabileste pe baza chiriei incasate pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii chiriei.
Venitul net impozabil din cedarea folosintei bunurilor se stabileste prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Impozitul de 16% se aplica la venitul net impozabil, si se plateste in 4 transe, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Totodata persoana fizica are obligatia platii si contributiei de asigurari de sanatate de 5,5% aplicata la venitul net impozabil, conform art. 296^21 lit.i din Codul fiscal

Venitul brut se oglindeste in factura emisa lunar de site-ul de rezervari.
Este corect daca procedez asa?
Pai nu va incadrati la categoria: contribuabili care realizează venituri din închirierea în scop turistic? In fragmentul pe care vi l-a postat mai sus, chiar la inceput se specifica ca impozitarea e facuta pe norma de venit. Adica indiferent cat incasati, adica cati turisti aveti si cate zile sta fiecare, veti plati un impozit calculat la o valoare (norma de venit) stabilita anual de catre cei de la finante.
Puteti ramane persoana fizica si sa depuneti in luna ianuarie declaratia 220.
Singura discutie care se poate face e situatia in care dumneavoastra puneti la dispozitie camerele intreg anul sau doar pe timpul sezonului (de exemplu 1 mai-30 septembrie), caz in care vi se va recalcula normele de venit doar la acele luni consecutive. Pentru asta sa aveti grija ca declaratia 220 o depuneti la inceputul si la sfarsitul perioadei.
Daca se închiriază un apartament cu 2 camere (sufragerie+dormitor), unui singur client, se considera ca am închiriat una sau doua camere? Referitor la limita de 5 camere prevăzută in norma de venit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit din venit regim hotelier hostel: pot să fac o microîntreprindere și să plătesc 3% la sfârșitul lunii, sau cum să procedez? svalentins svalentins Buna ziua. Doresc pe viitor sa închiriez camere in regim hotelier cu ziua sau sa închiriez un pat in camera cu 4 paturi . Locația este in sect 6 Bucuresti ... (vezi toată discuția)
Inchiriere in regim hotelier amiriana amiriana As dori sa ma informez ce acte trebuie intocmite si care sunt obligatiile fiscale ale unei persoana fizice care doreste sa inchirieze un apartament proprietate ... (vezi toată discuția)
Inchiriere de camere in scop turistic carmensss carmensss Va rog sa-mi explicati utmatoarea situatie: as vrea sa inchiriez 4 camere in locuinta personala, in scop turistic pe perioada verii. Mentionez ca nu am ... (vezi toată discuția)