avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procedura de partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procedura de partaj

Mama se afla pe punctul de a demara procedura de divort.

Problema cea mai mare va fi in momentul impartirii bunurilor (este vorba de un apartamen, o casa si foarte multe bunuri) acumulate in 20 ani.

Cum se procedeaza??? Se face un inventar, o evaluare...

Astept cu mare interes raspunsurile voastre!!!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 11:33, 1 Septembrie 2009
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Daca nu a mai revenit si nu mai vrea sa revina dupa parerea mea se incadreaza la parasirea domiciliului conjugal.
Chestiunea de fapt ca si-a gasit pe cineva acolo va trebui dovedita in instanta.
De cat timp nu a mai revenit in tara ?

Ce legatura are parasirea domiciliului conjugal cu partajul unor soti divortati dupa 1 an de zile?
Plecarea din domiciliul conjugal a unuia din soti pentru o alta persoana sau pentru un motiv neintemeiat poate conduce instanta la concluzia, in caz de solicitare a divortului, la culpa exclusiva a sotului care a plecat din domiciliul conjugal in destramarea relatiilor de casatorie, ceea ce poate influenta incredintarea copiilor, atribuirea folosintei locuintei, suportarea cheltuielilor de judecata etc.
Aici avem doi soti divortati care vor sa partajeze bunurile dobandite in timpul casatoriei, si atat.
Chiar daca unul dintre soti nu are avocat ales sau, solicitat si acordat din oficiu - daca face dovada lipsei sau a veniturilor insuficiente - acesta nu poate pierde 50% din bunurile comune, pentru ca acest procent este prevazut in mod expres de legiuitor si instanta trebuie sa-l respecte, cu exceptia cazului in care unul din soti face dovada unei contributii mai mari la dobandirea tuturor bunurilor comune.
Chiar daca unul din soti nu este asistat de un avocat, recomand ca acesta sa se prezinte in instanta pentru ca celalalt fost sot sa nu excluda, in mod voit, bunuri din masa BC in frauda fostului sot sau pentru a nu stabili o valoare a bunurilor mai mica, tot in vederea fraudarii celuilalt. ;)
cora2006 a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Daca nu a mai revenit si nu mai vrea sa revina dupa parerea mea se incadreaza la parasirea domiciliului conjugal.
Chestiunea de fapt ca si-a gasit pe cineva acolo va trebui dovedita in instanta.
De cat timp nu a mai revenit in tara ?

Ce legatura are parasirea domiciliului conjugal cu partajul unor soti divortati dupa 1 an de zile?
Plecarea din domiciliul conjugal a unuia din soti pentru o alta persoana sau pentru un motiv neintemeiat poate conduce instanta la concluzia, in caz de solicitare a divortului, la culpa exclusiva a sotului care a plecat din domiciliul conjugal in destramarea relatiilor de casatorie, ceea ce poate influenta incredintarea copiilor, atribuirea folosintei locuintei, suportarea cheltuielilor de judecata etc.
Aici avem doi soti divortati care vor sa partajeze bunurile dobandite in timpul casatoriei, si atat.
Chiar daca unul dintre soti nu are avocat ales sau, solicitat si acordat din oficiu - daca face dovada lipsei sau a veniturilor insuficiente - acesta nu poate pierde 50% din bunurile comune, pentru ca acest procent este prevazut in mod expres de legiuitor si instanta trebuie sa-l respecte, cu exceptia cazului in care unul din soti face dovada unei contributii mai mari la dobandirea tuturor bunurilor comune.
Chiar daca unul din soti nu este asistat de un avocat, recomand ca acesta sa se prezinte in instanta pentru ca celalalt fost sot sa nu excluda, in mod voit, bunuri din masa BC in frauda fostului sot sau pentru a nu stabili o valoare a bunurilor mai mica, tot in vederea fraudarii celuilalt. ;)

Pentru a face partajul omul avea nevoie si de divort si fara motive se respinge divortul.
Partajul ramane in aer in acest caz.Aceasta e legatura intrucat pt a ajunge la partaj trebuie sa termine mai inainte divortul.;)

Unul din soti poate obtine 80 % sau de ce nu 100% ( am avut astfel de cazuri) asa ca daca sotul se prezinta si e simplu spectator la proces, fara sa administreze si el contradovezi va pierde procesul.;)
Evident daca celalat sot are si el probe.

avocat Claudiu Lascoschi
am o intrebare: exista o garsoniera si o masina de impartit intre soti, el ia masina si ea garsoniera...asa...la buna intelegere...el pleaca ....divortul este introdus....urmand sa se prezinte luna asta...va intreb, el poate sa stea in garsoniera pana se termina cu partajul chiar daca ea nu are drept de a folosi masina (pt ca el nu vrea)...totul este luat pe numele sotiei...dar in timpul casatoriei, pe credite care mai dureaza...vreo 15 ani....hhhmmmm...incurcata situatie...
multumesc!
Pana cand nu se pronunta o hotarare irevocabila de partaj, sau pana nu se incheie o tranzactie intre cei doi soti, dupa introducerea actiunii de divort, oricare dintre soti, neavand relevanta pe numele cui sunt bunurile, are dreptul de a le folosi nestingherit.
Chiar daca acea garsoniera era bun propriu, dar sotul neproprietar a locuit in acel imobil care a constituit domiciliul comun al sotilor, acesta nu poate fi obligat de sotie a-l evacua decat dupa introducerea actiunii de divort, simultan sau ulterior acesteia, printr-o hotarare definitiva de evacuare.
Exista posibilitatea insa, ca pe parcursul procedurii de divort, partile sa se impace, astfel ca toata discutia privind partajul este inutila. ;)
Drepturi au ambii soti.
Deci, oricare dintre ei are drept, doar sa il poata exercita efectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prezenta paratului la audierea martorului maneanicoleta2006 maneanicoleta2006 Buna ziua! Sunt in proces de divort din culpa comuna, cu minori. 1. Va rog sa-mi spuneti daca e necesara prezenta sotului meu in sala de judecata ... (vezi toată discuția)
Partaj oana99 oana99 buna seara spuneti mi si mie va rog frumos la un partaj ce criterii se iau in vedere??? cum se face imparteala?? 50 la suta pt mine si 50 la suta pt fostul sau ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj dupa 10 ani de casatorie victoriamko victoriamko Sunt casatorita de 10 ani. De curand am aflat ca sotul meu are o legatura extraconjugala si nu mai doreste sa continue mariajul. In prezent locuiesc in ... (vezi toată discuția)