avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procedura de partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procedura de partaj

Mama se afla pe punctul de a demara procedura de divort.

Problema cea mai mare va fi in momentul impartirii bunurilor (este vorba de un apartamen, o casa si foarte multe bunuri) acumulate in 20 ani.

Cum se procedeaza??? Se face un inventar, o evaluare...

Astept cu mare interes raspunsurile voastre!!!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 11:33, 1 Septembrie 2009
In cazul in care cei doi soti nu comunica, nu pot cadea de acord, se formuleaza in cadrul actiunii de divort si cererea de partaj si se va merge pe procedura judecatoreasca. Mama dvs. trebuie sa se hotarasca cum doreste sa se faca partajul, respectiv care bunuri sa-i revina ei si care sotului.
V-am pus o gramada mare de intrebari, v-am explicat de ce e ne voie de amanunte... si majoritatea intrebarilor nu aveau in vedere comunicarea dintre eci doi!
Pana cand nu o sa clarificati putin situatia de fapt, nu va putem da decat raspunsuri generice, mai nimic la obiect.
Daca cei doi nu comunica, cel ce vrea primul partajul il va introduce (odata cu sau dupa divort) si cei doi se vor judeca, in functie de cele ce sunt de impartit si de bunuri, intre cateva luni si cativa ani.
E posibil sa fie expertize, e posibil sa nu fie... la fel si martori pe contributii... interogatorii si alte probe care depind de ce doresc cei doi.
Procesul de partaj va fi unul mai indelungat , in comparatie cu cel in care partile litigante ar fi recurs la buna intelegere.

Pentru inceput , instanta de judecata ar recurge la varianta partajarii in natura , daca bunurile pot comporta un asemenea mod de imparteala (putin probabil , cu precadere ca nu exista si un minim de intelegere intre fostii soti ) .A doua posibilitatea e cea a atribuirii bunurilor unuia dintre soti , sau parte din acestea, si , in caz de nevoie , va exista o obligatie de despagubire, prin plata unei sulte, o sume de bani de intregeste dreptul de proprietate .

Ultima varianta la care s-ar recurge , sigur , in functie de interesele partilor , e instrainarea , prin buna invoiala , sau licitatie publica (cu participatia unui executor judecatoresc ) .Ordinea mentionata e una generala , in cazul in care interesele partilor sunt altele , aceasta se poate schimba .Sentinta e atacabila cu apel sau recurs.

Succes.
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Cererea de partaj se poate introduce odata cu cererea de divort dar, in situatia data, instanta va disjunge judecarea cererii de partaj, astfel incat se va forma un nou dosar deoarece judecarea simultana a celor doua petite, ar duce la tergiversarea solutionarii divortului, mai ales daca nu sunt copii minori.
In cererea de partaj, avand in vedere ca nu exista o comunicare intre parti pentru a se incheia o tranzactie, preconizez un proces care se va finaliza dupa mult timp, daca partile au resursele materiale sa se judece pentru satisfacerea orgoliilor personale. Depinde in mare masura si de masa bunurilor ce urmeaza a fi partajate, bunuri mobile si/sau imobile, de cota de contributie inegala la dobandirea bunurilor comune invocata de una dintre parti, de contestarea caracterului unor bunuri ca fiind proprii si nu comune, de posesia unor bunuri intabulate sau nu, toate acestea necesitand un probatoriu laborios, martori, inscrisuri, interogatorii, expertize de evaluare bunuri mobile si expertize topo si constructii pentru bunurile imobile, documentatii cadastrale de intabulare etc. ;)
Mihaela.Marin a scris:

avokitten a scris:

partajul poate fi trecut foarte repede si frumos, fiind facut in momentul divortului iar sotii intelegandu-se asupra unei tranzactii-prin care se vor imparti bunurile dupa cum vor stabilii sotii.

Am uitat sa precizes: 'intelegerea' este exclusa.

Multumesc ptr lamurire !

Sfatul meu este ca persoana care doreste sa divorteze si implicit sa faca partajul sa isi ia toate masurile de precautie pentru conservarea bunurilor mobile fiindca exista riscul ca sotul/sotia sa instraineze intre timp din aceste bunuri. Pentru aceasta trebuie sa faca un inventar semnat de ea si de 2 martori asistenti in care sa individualizeze bunurile mobile cumparate in timpul casatoriei si care vor face parte din masa partajabila!B-)
Ulterior , procedura de divort si de partaj este arhicunoscuta de toata lumea si v-a si fost explicata pe larg! Taxa de partaj este de 3 % din valoarea bunurilor partajate!
In cazul bunurilor imobile situatia este foarte clara deoarece nu exista riscul ca ele sa fie instrainate inainte de efectuarea partajului~!
Va doresc mult noroc!
=D>

Alte discuții în legătură

Prezenta paratului la audierea martorului maneanicoleta2006 maneanicoleta2006 Buna ziua! Sunt in proces de divort din culpa comuna, cu minori. 1. Va rog sa-mi spuneti daca e necesara prezenta sotului meu in sala de judecata ... (vezi toată discuția)
Partaj oana99 oana99 buna seara spuneti mi si mie va rog frumos la un partaj ce criterii se iau in vedere??? cum se face imparteala?? 50 la suta pt mine si 50 la suta pt fostul sau ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj dupa 10 ani de casatorie victoriamko victoriamko Sunt casatorita de 10 ani. De curand am aflat ca sotul meu are o legatura extraconjugala si nu mai doreste sa continue mariajul. In prezent locuiesc in ... (vezi toată discuția)