avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Costurile de incalzire pentru un apartament liber
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Costurile de incalzire pentru un apartament liber

Detin un apartament de 4 camere care nu este locuit si care este scos la vanzare. Apartamentul este contorizat separat complet (curent, gaze, apa calda, apa rece si caldura - fiecare calorifer are cate un radiio-repartitor). Nefiind locuit, eu sunt nevoit sa platesc lunar cheltuielile comune corespunzatoare suprafetei apartamentului. Iar pe timp de iarna, cand caloriferele nu inregistreaza niciun consum de caldura deoarece sunt inchise, eu tot trebuie sa platesc pentru partile comune (caldura de scara blocului, costurile caldurii degajate de tevile de pe coloanele ce strabat apartamentului spre etajele superioare). Iar aceste costuri se ridica la aprox 130 de lei lunar (din care 15 lei citirea repartitoarelor si facturarea caldurii). Asadar, 130 de lei in conditiile in care niciun calorifer din casa nu inregistreaza consum de caldura (valoare platita in luna ianuarie 2014).

Ce se poate face, din punct de vedere legal, pentru a reduce la 0 sau doar la nivelul costurilor cu caldura de pe casa scarii, costurile ce-mi revin cu incalzirea?
Se pot izola cumva tevile de coloana ce trec prin apartament si astfel sa nu se mai piarda caldura din acestea?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:54, 27 Decembrie 2014
Costurile nu pot fi reduse la zero !
Intrebare: taxele locale le platiti?
Raspunsul este: da.
Pai, si aici se platesc unele cheltuieli functie de cota de prorpietate a apartamentului.
Iar la caldura, firma de repartitoare aplica legea ...
Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2014
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Din punct de vedere legal nu sunt decat trei variante, una sa vindeti apartamentul, a doua sa il inchiriati pentru a incasa niste bani, iar chiriasul sa plateasca aceste cheltuieli care se repartizeaza pe CPI, sau sa le platiti.
HG 1588/2007 Art. 32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Cheltuielile comune trebuie platite. In momentul in care ati facut separarea de la incalzirea centralizata ati fost de acord cu asta, fiind stipulata in lege.
cosontheweb a scris:
Ce se poate face, din punct de vedere legal..?

Nu mai repet ceea ce s-a spus corect mai sus. Dar ca sa fiti in legalitate ar trebui ca dumneavoastra sa nu inchideti niciodata caloriferele. Cand ati primit acordul de debransare v-ati obligat in scris (si puteti verifica acest lucru) ca asigurati incalzirea corespunzatoare a apartamentului prin instalarea unei centrale proprii... Iar acum oprind caldura in apartament afectati vecinii care au pretii dinspre dumneavoastra mai reci cu cateva grade si sunt nevoiti sa deschida ei mai mult caloriferele, sa "beneficieze" de diosconfortul creat de igrasie, mucegai...

Poate reusiti sa-l vindeti cat mai repede si scapati de "necazuri".
Asa este, un apartament mare are cota-parte indiviza mare, ceea ce determina repartizarea de costuri fixe mai mari. Bine ca totusi aveti repartitoare de costuri la incalzire ca altfel ati fi fost nevoiti sa va deconectati de la sistem - ceea ce, uneori nu se prea poate.
Deci as. prop. procedeaza legal. Daca si costurile de 150 lei / luna sunt demonstrate a fi corecte, atunci totu este bine.
In legatura cu izolarea tevilor - da se pot izola, dar sa nu va asteptati la o scadere semnificativa a costurilor. Puteti sa purtati o discutie cu cei de la firma care calculeaza si repartizeaza costurile cu incalzirea sa faca o simulare in acest sens, apoi dvs. decideti daca o sa izolati sau nu tevile.
Oricum, tevile interioare, acum, in conditiile in care nu se locuieste in apartament, mentin un climat cat de cat acceptabil in locuinta, altfel, asa cum s-a mai spus, un apartament "rece" creeaza mari probleme vecinilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare caldura radet pentru un apartament debransat si cu cta jumong75 jumong75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte, este formata din apartamente necontorizate, apartamente contorizate (cu repartitoare de costuri de ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale? 13anamb 13anamb Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face. Am centrala, stau la bloc si vad ca ... (vezi toată discuția)