avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contestare calcul caldura - ISTA
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contestare calcul caldura - ISTA

Luna aceasta am constatat ca am de plata 405 lei la caldura la apt cu 2 camere 55 mp. ISTA mi-a emis un calcul din care rezulta ca am consumat ~2,4 Gcal pe baza unui numar de unitati pe care nu aveau de unde sa-l scoata pentru ca nu mai am repartitor pe niciun calorifer.
Le-am atras atentia ca este o greseala si atunci s-au ambitionat, vadit deranjati si mi-au recalculat consumul, rezultand cu 62 lei mai mult. Recalcularea au facut-o in baza ordinului ANRSC 343/2010, astfel rezultand un consum de 2,75 Gcal.
Intreaga factura pe scara este de 4.845 lei, ceea ce inseamna ca au aplicat 10% din factura doar la mine. Pe scara sunt 44 apt dintre care 10 apt de cate 3 camere.
Cum pot sa contest factura abuziva in conditiile in care ei ma obliga la plata a 10% din factura pe asociatie si cota mea indiviza este de 2,15? Adica eu consum cat 5 apartamente de 2 camere sau cat 4 apartamente de 3 camere?
Pe scurt, acolo nu ai cu cine vorbi si vreau sa fac ceva in acest sens, cu atat mai mult cu cat am si calitatea de presedinte al asociatiei de proprietari.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: ContSters371153 , utilizator 20:43, 24 Noiembrie 2015
In conditiile lunii noiembrie 2014, oriunde in Tara Romaneasca, sa repartizezi contravaloarea a 2,75 Gcal - este enorm!
Dom' Presedinte, orice firma care calculeaza calculul costurilor cu incalzirea, trebuie sa tina o stransa legatura cu conducerea asociatiei respective, altfel "ies" astfel de situatii cu totul anormale.
Daca firma despre care vorbiti nu colaboreaza cu as. prop. (nu in sensul de a va face dvs. pe plac...), inseamna ca greseste grav, insa si dvs. trebuie sa stiti sa interpretati situatiile centralizate pe care firma este obligata sa le prezinte as. prop. "Undeva" in aceste situatii sunt niste date gresite, practic aici pe forum nimeni nu va poate clarifica situatia, insa revin, 2,75 Gcal/ap. 2 cam. este mult. Daca ati facut reclamatie la firma, ar trebui ca impreuna cu 2-3 membri ai com. ex. sa le mai faceti o vizita, sa discutati cu conducerea firmei si daca rezultatele vor fi la fel, strangeti date si va adresati la ANRSC, care cam stiu cum sa-i controleze. Daca ii gasesc in neregula, amenzile sunt foarte mari, chiar la nivel de firma... Cu doua astfel de amenzi, unele firme pot sa-si inchida "pravalia"... Eu chiar nu inteleg de ce se procedeaza asa.
In fine, poate ca oamenii sunt "acoperiti" cu date stiintifice de repartizare a costurilor, dar, repet, nu cred. Sugerati-le sa-si revizuiasca metodele de repartizare - tinand cont ca fiecare bloc, scara, arte o situatie particulara si nu se pot face comparatii de niciun fel pe tema repartizarii costurilor - insa, asa de curiozitate, mai uitati-va si prin vecini, adica bloc, apartament ca al dvs.
Inteleg ca ati avut repartitoare si acum le-ati dat jos.
Inteleg ca ISTA va face calculul la caldura, asta insemnand ca sunt apartamente contorizate cu repartitoare pe scara dv.

Daca aceasta este situatia inseamna ca pe dv. va considera necontorizat si va aplica pentru fiecare calorifer maximul inregistrat pe scara al unui calorifer cu acelasi SET.

Am sesizat si eu ca dom' Presedinte figureaza necontorizat, dar totusi, 2,75 Gcal in luna noiembrie este o situatie anormala.
Daca o sa mearga la firma si cei de-acolo au argumente ca acel apartament a "supt" din sistemul centralizat aproape 3 Gcal, atunci este in regula, insa pun pariu ca nu au cum sa demonstreze acest lucru.
Aici pe forum au fost numeroase discutii pe aceasta tema si sunt foarte multe variabile de pus in ecuatie. Cum spuneam, firma trebuie sa colaboreze cu as. prop.
Trebuie sa va bateti cu ISTA si sa aveti sprijinul presedintelui.
In conditiile in care vecinii dv. au repartitoare, va sfatuiesc, in loc sa incepeti un razboi cu cei de la ISTA din care nu ati iesi cu un castig prea mare, sa va puneti la loc repartitoarele pe calorifere si sa vedeti cat platiti in regim contorizat daca lasati caloriferele deschise la maxim toata luna.

Alte discuții în legătură

Autoritatea naþionalã de reglementare pentru serviciile comunitare de utilitãþi publice vã informeazã: rodica_post rodica_post Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Autoritatea Naţională de ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)